Udgivet d. 12-12-2019
Amerikas førende avis, New York Times, sætter fokus på det lave antibiotikaforbrug i dansk svineproduktion.
Igennem en serie artikler har New York Times skrevet om den voksende globale brug af antibiotika, og hvordan den udvikling medfører, at stadig flere bakterier bliver resistente.
Avisen beskriver, hvordan der årligt er 700.000 mennesker kloden rundt, der dør, fordi deres infektioner ikke kan bekæmpes med de antibiotika, vi har til rådighed. FN estimerer, at resistente bakterier i 2050 på årsbasis globalt kan koste 10 mio. mennesker livet.
Serien slutter med en artikel, der beskriver, hvordan det er lykkedes danske svineproducenter at sænke brugen af antibiotika i svinestaldene til et minimum. Og den rejser spørgsmålet: Hvis danske landmænd kan producere svin næsten uden brug af antibiotika, hvorfor kan de amerikanske landmænd så ikke?
En meget liberal omgang med antibiotika i de amerikanske svinestalde betyder, at det amerikanske forbrug af medicin er på et niveau, der 7 gange højere end hos danske svineproducenter.
Søren Søndergaard, SAGROs formand, er en af de to danske landmænd, journalist Andrew Jacobs fra New York Times har besøgt. SAGROs udsendte fik lov at være med under interviewet.
I artiklen beskrives det, hvordan det ikke er usædvanligt, at slagtesvin fra Søren Søndergaards bedrift kun har fået én antibiotikabehandling i hele deres liv, og at omkring en fjerdedel aldrig har fået medicinen.
Søren Søndergaard siger i artiklen:
- De fleste af os har børn. Vi vil være sikre på, at vi efterlader en verden til dem, hvor antibiotika stadig virker.
Andrew Jacobs har også interviewet den franske dyrlæge, Lucie Collineau, der har studeret brugen af antibiotika i europæiske svin. Hun citeres sådan i artiklen:
- Ved at ændre måden at opdrætte svin på har Danmark vist, at man kan reducere antibiotikaforbruget ved grise betragteligt, og at det kan gøres uden nogen langtidsvirkning på produktiviteten.
New York Times-journalisten Andrew Jacobs (th) har blandt andet besøgt to danske svineproducenter, forskere, dyrlæger og Statens Seruminstitut for at have baggrundsmateriale til den rosende artikel om, hvordan antibiotikaforbruget i dansk svineproduktion er skåret drastisk ned.
Læs hele artiklen i New York Times
Søren Søndergaard kan dokumentere sit lave antibiotikaforbrug. I USA findes disse data ikke på bedriftsniveau - kun et nationalt skøn.
Andrew Jacobs er sundheds- og videnskabsmedarbejder på New York Times.
Tilmelding til nyhedsbrev