Udgivet d. 04-12-2019
Rådgivning i at øge reproduktionen har på et år flyttet Lars Schelde Jensen 70 pladser højere op på SvineRådgivningens hitliste.
Svinerådgiver Allan Mikkelsen og Lars Schelde Jensen.
KIBÆK - Med de nuværende svinepriser, er der god og kontant afregning for hver ekstra gris, der kommer gennem produktionen.
Tag nu for eksempel Lars Schelde Jensen, som har taget en alvorlig udfordring i besætningen op: Der var for få levendefødte.
I halvåret op til ændringerne i produktionen havde 1. lægssøerne i gennemsnit 14,5 levendefødte pr. kuld.
- Det var for få, og vi havde for mange omløbere, forklarer Lars Schelde Jensen.
- Det er alarmerende for hele reproduktionen, hvis vi ikke udnytter potentialet allerede fra 1. læg. Jo højere udgangspunkt vi har, desto højere vil den enkelte nå gennem tiden som so, fortæller svinerådgiver Allan Mikkelsen.
- Polte kvitterer for god pasning. Bliver de tilset, vaccineret, taget godt hånd om og givet en god immunisering, så er der stabilitet.
Højdespringer
Siden Lars Schelde Jensen og hans team af medarbejdere i marts i år indførte nogle få nye procedurer i pasningen af 1. lægssøerne, er bedriften accelereret fra en plads som nr. 89 ved årsskiftet til i 3. kvartal at være nr. 19 på den nyeste Hitliste fra SvineRådgivningen.
- Jeg synes faktisk, det er fantastisk, lyder det fra en meget tilfreds Lars Schelde Jensen. Han er nu i den situation, at han skal overveje, om han skal udbygge for at få mere plads til det stigende antal grise – eller om han alternativt kan nøjes med færre søer til at producere samme antal grise, fordi antallet af levendefødte pr. so stiger og stiger.
- Det fine er jo at opnå sådan en stigning næsten uden ekstra omkostninger.
Bedriften ligger lige nu med 37 fravænnede grise pr. årsso. Det er en stigning på 4 grise pr. årsso inden for det seneste år. Den slags kan nemt omregnes til kontanter, og med de aktuelle priser betyder det, at Lars hæver indtjeningen pr. so med ca. 1.800 kr. om året.
- Det fine er jo at opnå sådan en stigning næsten uden ekstra omkostninger. Det koster kun den smule, som de ekstra grise skal have i foder, konstaterer Lars.
På Allan Mikkelsens anbefaling er det følgende virkemidler, der har medført det produktionsmæssige løft på 1. lægsøerne:
Flushing: Poltene får ekstra foder 7-10 dage før insemination. Efter løbning sættes poltene ned i foderstyrke for at forebygge fosterdød.
Udnyttelse af aha-effekt: Der bør ikke være konstant kontakt mellem polte og orner. Nu skabes der aha-effekt ved at ornerne normalt går i adskilte bokse, hvorfra de kortvarigt lukkes ind foran poltene, så man rammer det korte tidsrum, hvor polten er i stående brunst. Derved opnås bedst en høj sædtransport i børen.
Effekten kunne måles allerede efter få måneder, og nu viser den seneste opgørelse, at gennemsnittet af levendefødte pr. kuld er øget fra 14,5 til 17. Tallet lader til at være stabilt eller stigende. Nu skal spækscanninger fastholde den gode udvikling.
Læs mere om Lars Schelde og hans forbedrede produktionsresultater i den nye udgave af Grobund, der omdeles til jordbrugere i Midt- og Vestjylland den 5. og 6. december.
Grobund kan også læses online her
Lars Schelde Jensen har 530 årssøer.
Bedriften er steget fra 33 grise til 37 grise pr. årsso i løbet af de seneste 12 måneder.
I 3. kvartal 2019 lå bedriften på 37,2 fravænnede pr. årsso på SvineRådgivningens hitliste. Listens gennemsnit var 34,2.
Tilmelding til nyhedsbrev