Sund og frugtbar jord er et af punkterne under begrebet regenerativt landbrug, som er en tilgang, der siger mod at forbedre jordens sundhed og biodiversitet, samtidig med at det øger både afgrødernes og dyrenes levebetingelser. En sund og frugtbar jord kræver, at man undgår skadelig jordpakning, hvilket vi hos SAGRO er eksperter i.
Skader på jordens struktur er blevet et stadigt større problem i takt med, at landbrugsmaskinerne bliver større, og nedbøren øges. Samtidig er der kommet mere fokus på regenerativt landbrug og sund jord. Den regenerative tanke bør også give fornyet fokus på skadelig jordpakning. For måske stresser du jorden unødvendigt? Få værktøjerne til at minimere og undgå pakningsskader på dine jorde. De første skader på jordens struktur kan reducere dit udbytte flere år frem i tiden.
Jordpakning opstår, når den stress, jorden udsættes for, overstiger dens styrke. Stress opstår, når vi påvirker jorden med noget, der er tungere, end den kan bære. Dette kan man f.eks. opleve, når man igen og igen kører fast i det samme spor i marken.
Forskning indikerer ligeledes en nedgang i jordens kulstofindhold, hvilket også påvirker klimaet, planternes respirationsprocesser og jordens strukturstabilitet. Dårlig stabilitet kan hæmme planternes rødder, skorpedannelse og optag af vand og næringsstoffer. Jordpakning gør generelt jorden mindre egnet til dyrkning i våde og tørre perioder.
Hvor nemt det er at genoprette jorden afhænger af, hvor dybt den er pakket. Generelt viser forsøg, at det første år med skadelig jordpakning resulterer i et udbyttetab, hvor kun 85 % af potentialet nås. Det tager cirka 5 år at komme op på 95 %, og de sidste 2-5 % kan næsten aldrig opnås igen. Derfor kan skadelig jordpakning føre til tab på mellem 140-560 kroner pr. hektar.
Der er også afledte effekter som udfordringer med næringsstoffer og vandtilgang, der kan medføre tab på mellem 250-1.000 kroner pr. hektar.
Da mange store maskiner sandsynligvis vil forblive en del af landbruget, er det afgørende at overveje, hvordan vi kan bruge dem korrekt og skånsomt.
Jorden påvirkes af forskellige faktorer afhængigt af, hvor i jordprofilen skaden sker. Jordpakning opdeles typisk i to lag:
Når skaden sker, pakkes jorden og bliver hårdere, men jordens struktur og gennemtrængelighed bevares. Gentagne overkørsler skader imidlertid, fordi vi ikke kun pakker jorden, men også trækker den fra hinanden og ødelægger de naturlige gange og stabilitet.
Der er altid en risiko for jordpakning, uanset jordtype. Jo større potentiale for udbytte, desto mere er der at vinde ved at undgå pakningsskader. De fleste undersøgelser af pakningsskader er foretaget på lerjord eller tung lerjord, hvor potentialet er størst. En tydelig nedgang i udbyttet på pakket jord er observeret her.
I de senere år har der været større fokus på pakningsskader på sandjord, og det viser sig også her, at der kan opstå skadelig jordpakning.
Hvis du vil have vurderet dine omfanget af jordpakning på dine arealer eller have rådgivning til, hvordan du undgår eller genopretter skadelig jordpakning, kan du kontakte en af SAGROs rådgivere.