Udgivet d. 30-01-2020
2019 er et økonomisk eventyr uden lige
For dele af dansk landbrug blev 2019 et flot år, der bød på stigende overskud, og særligt for smågriseproducenterne endte det med en rekordhøj gennemsnitlig indtjening på 4,3 mio. kr. Det viser helt nye tal fra over 400 regnskaber, som SAGRO har analyseret sammen med LandboSyd, LandboNord og velas. De fire spillere er landets største rådgivningsvirksomheder inden for landbruget, og den enorme datamængde er en nødvendighed for at skabe valide konklusioner på landbrugets tendenser.
2019 blev året, hvor mange danske landmænd fik tyndet ud i bankgælden. Nødvendige investeringer og renoveringer blev ført ud i livet, og bundlinjen fik mange steder et løft opad i forhold til foregående år. De fire spillere er landets største rådgivningsvirksomheder inden for landbruget, og den enorme datamængde er en nødvendighed for at skabe valide konklusioner på landbrugets tendenser.
Smågrisene tog guldet
Smågriseproducenterne, der sælger grise til slagtesvineproduktion eller eksport, vil huske året som et økonomisk eventyr uden lige, hvor indtjeningen slog alle hidtidige rekorder.
For den gennemsnitlige smågriseproducent med salg af smågrise ved 30 kg endte året nemlig med et resultat på 4,3 mio. kr. efter finansiering. Det står i skarp kontrast til sidste år, der bød på et nedslående underskud på 275.000 kr. Tilsvarende leverede smågriseproducenterne med salg af smågrise ved 7 kg et resultat på 3,2 mio. kr. efter finansiering i 2019, mens det året forinden blev til et beskedent resultat lidt over nul.
”Vi kan roligt sige, det er gået fantastisk for smågriseproducenterne, som har formået at spinde guld gennem året. Det høje resultat er båret af den afrikanske svinepest, som særligt har ramt Kina hårdt og dermed løftet de globale svinepriser. Men selvom det økonomisk set går godt, er det ikke tiden til at hvile på laurbærrene. De tårnhøje priser varer ingenlunde evigt, og derfor er det nødvendigt, at producenterne får rustet sig til fremtiden - enten ved at afdrage på den dyre bankgæld eller gennem nødvendige investeringer i nulpunktet”, siger Lasse Frost, afdelingsleder for Business-afdelingen i Velas.
Han påpeger, at smågriseproducenterne netop har været gode til at afdrage på bankgælden, og at det vil styrke sektoren på sigt.
For producenterne af 7 kg smågrise er der afdraget godt 3 mio. kr. i snit, mens investeringerne har været på et minimum. Hos producenterne af 30 kg smågrise har fordelingen været mere jævn, og her blev der afdraget knap 1,5 mio. kr., mens der blev investeret godt 1,4 mio. kr.
Slagtesvin går fra underskud til millionoverskud
Hos slagtesvineproducenterne har den høje svinenotering også løftet bundlinjen gevaldigt i forhold til sidste år. I snit har de haft et dækningsbidrag på 248 kr. pr. gris mod bare 61 kr. året forinden.
Det udmønter sig i sidste ende i et gennemsnitligt resultat på 2,4 mio. kr. i 2019 mod et underskud på 306.000 kr. året forinden.
”Vi ser med al tydelighed, at det er prisen på grisen, der har trukket slagtesvineproducenterne i plus i år. Vi kan også notere os, at Danish Crown for første gang i en årrække har kunnet konkurrere med de globale spillere, og det er meget positivt”, siger Jacob Hvalkof, afdelingsleder i SAGRO Økonomi og Strategi.
Han håber, at flere dermed vil fastholde slagtesvineproduktion i Danmark til gavn for både landmænd og danske forbrugere. Han mener også, at slagtesvineproducenterne tydeligvis har brugt noget af likviditeten på at reparere på staldanlæg, de ellers har måttet spare på de sidste år.
”Samtidig har de prioriteret at få afdraget gæld, hvilket stiller dem bedre i et vanskeligt marked, hvor blandt andet bankerne har skærpet deres krav”, siger han.
Søer 30 kg |
2019 |
2018 |
Fravænnede pr. årsso |
33,2 |
33,6 |
Dækningsbidrag pr. årsso |
9.798 |
4.156 |
Grisens eventyr kan fortsætte
I 2019 toppede prisen på grisen i slutningen af året på 13,6 kr. pr. kg – den højeste notering i 18 år.
”Holder svinenoteringen stand, ser det ud til, at den rekordhøje indtjening i 2019 allerede kan blive tangeret i 2020. Men selvom det er umådeligt flotte prislejer, vi ser ind i, og vi har udsigt til en ny potentiel indtjeningsrekord, så afhænger det af, hvorvidt vi kan holde os fri for afrikansk svinepest. Sygdommen er et tveægget sværd lige nu, da den på den ene side er en stærk drivkraft for prisen, men samtidig er det også sygdommen, der kan sætte en stopper for det hele”, siger Lasse Frost, afdelingsleder for Business-afdelingen hos Velas.
Opturen forventes ganske naturligt også at fortsætte for slagtesvineproducenterne, tilsvarende også under forudsætning af, at der ikke konstateres afrikansk svinepest i Danmark eller Tyskland.
”Generelt forventer vi et nogenlunde stabilt omkostningsniveau også fremadrettet, så omkostningerne skulle vi gerne have styr på i 2020”, siger Jacob Hvalkof.
”Fakta er, at der ikke er bygget mange slagtesvinestalde de sidste ti år, hvilket tydeligt viser, at producenterne skal bruge pengene til at styrke deres soliditet, så de kan bestemme over deres virksomheder. Strategien for dem må være at gøre sig uafhængige af de danske banker, men det vil kræve en årrække med gode priser,” siger han.
Vil du vide mere, så holder SAGRO økonomikonference:
5. februar kl. 8.30-12.00 hos SAGRO, Birk Centerpark 24, 7400 Herning
5. februar kl. 12.30-16.00 hos SAGRO, John Tranums Vej 25, 6705 Esbjerg Ø
Tilmelding til nyhedsbrev