Mælkeproducent: Vi har det som lus mellem to negle

Udgivet d. 15-07-2024

 

Hvert år sender Jesper Arnth omkring 300 kalve til Holland.

Han er konventionel mælkeproducent med 540 køer i stalden på gården i nærheden af Varde. Han var helst fri for eksporten, men lovgivningen gør, at han ikke kan afhænde sine dyr til en lokal opdrætter.

- Min besætning er deklareret salmonella status 2, og derfor må jeg ikke sælge mine kalve i Danmark. Nye regler har også gjort, at jeg har været nødt til at træde ud af Hjerteordningen (dyrevelfærdsordning, red.) for overhovedet at kunne fortsætte med at eksportere til Holland, forklarer Jesper Arnth.

Han finder reglerne på området tossede.

- Vi er jo en lang række aktører, der faktisk ønsker det samme, nemlig at holde kalvene herhjemme fra fødsel til slagt. Det giver bedre dyrevelfærd, flere arbejdspladser og skåner miljøet. Jeg ønsker ikke selv kalveopdræt, men som reglerne er, må jeg ikke sælge til en dansk producent. Jeg og andre i min situation har det som en lus mellem to negle, uddyber han.

Opfordring til politikerne
Jesper Arnth er formand for Politisk Forum for Kvæg i SAGRO, og han opfordrer politikerne til i en fart at få vedtaget ny lovgivning på området.

- Det bør være muligt at samle kalve fra salmonellabesætninger fra et begrænset geografisk område, og så burde man se på reglerne for salmonella. For mine kalve behøver ikke fejle noget, bare fordi besætningen har fået et salmonellastempel. Jeg synes, det er rettidig omhu, at vi fra landbrugets side kommer på banen med mulige løsninger, så politikerne har faglige input at arbejde videre med, siger Jesper Arnth.


Tilmelding til nyhedsbrev


Indlæs flere relaterede artikler

Samarbejdspartnere