Udgivet d. 06-08-2020
Fravænning skal gennemtænkes grundigt
Af Birgitte Kjemtrup Høyer
Kvægrådgiver, Økologirådgivning Danmark
I systemer, hvor ko og kalv går sammen, er tiden for fravænning stadig en kritisk overgang.
En gradvis adskillelse er optimal, både for koen og kalven. Hvis kalven både skal undvære den voksne og mælken samtidig, bliver den voldsomt påvirket. Ligeledes kan koen opleve stor frustration.
Derfor skal denne overgang gennemtænkes grundigt. Nogle adskiller ko og kalv gradvist via barrierer, hvor dyrene kan se og nå hinanden, andre lader én ammeko passe en stor flok kalve til sidst.
Det sikrer, at kalven stadig har trygheden fra den voksne, men det resulterer kun i et meget begrænset mælkeoptag.
Andre igen har prøvet at lade mor og kalv gå sammen den første måned, for derefter at tage kalven fra og lade den drikke mælk af trug. Det tager en uges tid for kalven at vænne sig til den nye måde at få mælk på, og det er en udfordring at optage de tildelte otte liter mælk over to fodringer i stedet for otte.
Denne periode kan gøres kortere ved at lade kalven komme over på en suttespand i stedet for et trug.
Kø i stalden
Først og fremmest skal man have pladsen til at have kalve til at gå hos køerne. Minimum 15 m2 pr. ko, hvis vi taler dybstrøelse/strøet areal.
I udlandet, herunder Tyskland og Holland, er der flere steder, hvor kalvene med gode resultater går inde i sengestalden hos køerne. Her skal man dog overveje, hvordan der strøs, da en sandseng er meget kold for en lille kalv.
På Thünen Institut i Tyskland har man bygget en sengestald beregnet til, at mødrene har kalvene hos sig, med separationslåger i kalvestørrelse, kalveskjul og fast gulv.
Man skal under alle omstændigheder se på, hvor meget plads man har til rådighed, og hvor længe kalven skal gå hos mor. Også i forhold til koens topydelse.
For vi kommer ikke uden om, at skal vi have flere kalve til at gå ved mor, skal der stadig være mælk i tanken for økonomiens skyld. Enkelte mejerier er således begyndt at sælge drikkemælk fra bedrifter, hvor kalve går med enten mor eller amme. Thises Ad Libitum-mælk er et godt eksempel.
En træt mor
Ud over hvad landmændene kan se og fornemme på deres køer, ved man ikke nok om, hvordan koen bliver påvirket af at blive adskilt fra sin kalv, når denne er 14 dage, en måned eller tre måneder gammel.
Nogle fortæller om en tilsyneladende høj stress-påvirkning ved adskillelse på 14. dagen, mens andre konkluderer, at når kalven er tre måneder, er mor faktisk ved at være træt af kalven. Der forskes i disse år på Aarhus Universitet netop i, hvordan adskillelsen påvirker koen.
Birgitte Kjemtrup Høyer er kvægrådgiver med speciale i kalve. Hun er faglært landmand, gift med en økologisk mælkeproducent og ansat i ØkologiRådgivning Danmark.
En gradvis adskillelse af ko og kalv er optimal
Der skal være rigeligt med plads – minimum 15 m2 pr. ko.
Koens topydelse bliver påvirket, når kalven går ved koen
Tilmelding til nyhedsbrev