Udgivet d. 01-01-2020
Gode råd om mælkefodring efter kalvens biologiske potentiale for vækst
Få så givet de kalve noget mælk! En kalv må ikke være mager, stritpelset og have indsunkne øjne. Den skal være frisk og trivelig som denne.
Af Terese Jarltoft, kalve- og slagtekalverådgiver, SAGRO
I naturen vil kalve, der patter fra koen, optage hvad der svarer til cirka 20 % af deres kropsvægt (dvs. 11 liter ved 55 kg), hvilket forsyner kalven med energi nok til både vedligehold, høj sundhed samt en høj tilvækst.
Særligt i kalvens første fire leveuger er den yderst afhængig af en tilstrækkelig høj energiforsyning fra mælk, da den her kun har meget begrænset udnyttelse af energien fra fast foder.
Jeg vil derfor aflive skrønen om, at det er høje mælkemængder, der giver diarré. Mælkerelateret diarré er forårsaget af enten for dårlig mælkekvalitet (et højt indhold af bakterier og/eller et tørstofindhold, der svinger fra de optimale 13,5 %) eller for dårligt management. Det kan for eksempel være en udfodringstemperatur under 38 grader, dårlig hygiejne mv.
Utallige studier har vist, at en høj energitildeling fra mælk forbedrer kalvenes immunrespons, reducerer risikoen for udvikling af diarré samt lungebetændelse og fører til en lavere dødelighed. Bruger du et refraktometer til sikring af et optimalt og stabilt tørstofindhold, skal du være opmærksom på, at du skal lægge +2 til den Brix-procent, der vises, når du måler på sødmælk, for at omregne brix-procent til tørstof. Ved en Brix-procent på 11, er tørstofindholdet altså 13 procent. Husk at mange digitale refraktometre er temperaturfølsomme. Derfor skal mælken ligge på refraktometerets glasplade i cirka 30 sekunder, inden du måler værdien.
Start højt og trap ned
For at sikre en høj sundhed og en tilvækst, der sikrer en fordobling af kalvens fødselsvægt, når den er 8 uger gammel, skal den tildeles en mælkemængde svarende til 20 procent af sin kropsvægt fra dag 3 og frem til en alder på cirka 4 uger (dvs. minimum 8-12 liter, afhængig af kalvens vægt). Brug de første 3 dage på at trappe kalven op til den fulde mælkemængde og brug her gerne råmælk/overgangsmælk.
For ikke at forbruge unødigt meget mælk, kan kalvene med fordel nedtrappes trinvist til en mælkemængde på 10 procent af deres kropsvægt, når de er 4 uger gamle. Tildeles de 10-12 liter når de er 4 uger gamle, kan de over én uge nedtrappes til 5-6 liter.
Kalvene kan på dette tidspunkt begynde at udnytte energien fra fast foder (kraftfoder og strukturfoder), og deres optag heraf vil hurtigt stige.
Når kalvene når en alder på 6-6,5 uge, kan de nedtrappes yderligere og være fravænnede i løbet af 7-10 dage. Tidspunktet for nedtrapning og fravænning af mælk gælder under forudsætning af, at kalvene er sunde og er godt i gang med at optage kraftfoder.
Når mælken nedtrappes, kan den med fordel erstattes med 35-38 grader varmt vand. Fortsæt tildeling af varmt vand i 14 dage efter fravænning.
Kalvene skal naturligvis altid have adgang til kraftfoder samt strukturfoder af god kvalitet. Påbegynd aldrig tildeling af fuldfoder, før kalvene har et højt kraftfoderoptag efter fravænning (4 kg/dag). Først her kan fuldfoderet introduceres som topdressing til kraftfoderet - uden at blive en begrænsende faktor for energioptaget.
Referencer kan udleves ved henvendelse til forfatteren.
Energi er den direkte kilde til et effektivt immunforsvar og er dermed kalvens vigtigste input til forsvar mod sygdomme - forudsat at kalven har modtaget den rette råmælksforsyning.
Et højt og stabilt optag af mælk, vand og fast foder i mælkeperioden er vigtigt for at skabe en sund og stærk kalv, der opnår en høj daglig tilvækst.
Det handler denne serie om.
Serie om mælkefodring af kalve
Følg serien i kommende numre af Grobund og her på siden.
Tilmelding til nyhedsbrev