Smidt ud af landbrugsskolen: Nu med egen gård, mejeri og gedeglamping

Udgivet d. 30-09-2023

De fleste med en smule interesse for landbruget er med stor sandsynlighed stødt på Tobias Christensen. Enten på Facebook, eller i form af en større crowdfunding-kampagne, hvor han rejste mere end 540.000 kr. til et ostemejeri. I dette portræt kan du lære denne ildsjæl bedre at kende.

 

De seneste 2-3 måneder har han ikke tjent penge - tværtimod. Det har været ren overlevelse, økonomisk usikkerhed, udbetaling af midler, byggetilladelser og en brækket arm, der i høj grad har besværliggjort det daglige arbejde med at passe og malke gederne.

Alligevel møder man sjældent nogen med så meget indbygget gåpåmod og entreprenørskab som Tobias Christensen, der sammen med sin hustru Anne Maria Madsen - også kaldet Mie - driver Nørgaards Geder ved Videbæk lidt vest for Herning. Selvfølgelig med lidt hjælp fra forældre, familie og ikke mindst parrets tvillinger på 3 år.

- Jeg kan godt lide ideen om at holde det en smule Morten Korch-agtigt. Vi har f.eks. ikke en drøm om at få en masse ansatte, flere tusinde geder og en masse hektar, der skal dyrkes op. Vi vil bare gerne kunne leve af vores landbrug og skabe nogle gode oplevelser og produkter til danskerne, siger han.

 

Populær på Facebook

Med den generelle stigende interesse for bæredygtighed, lokalt producerede fødevarer, økologi og mindre miljøpåvirkning, taler parrets projekt direkte ind i en samfundstendens, og det har givet vind i sejlene.

- Når vi laver et opslag på vores Facebookside, er det ikke unormalt, at vi når 20.000 personer og langt over 500 likes, siger han.

Og netop gårdens store popularitet på Facebook var en af de helt store fordele, da parret for nylig skulle indsamle 500.000 kr. til opførelsen af et gårdmejeri. Parret stod overfor en stor beslutning, da mejeriet i Tebstrup pludselig ikke længere ville aftage de godt 200 tons gedemælk, som blev leveret årligt. En af grundene var, at Nørgaards Geder ikke øger produktionen af mælk tilstrækkeligt, men Tobias Christensen ønsker ikke at presse sine dyr maksimalt.

- Jeg har aldrig gået så meget op i, om mine dyr er højt ydende. Jeg vil gerne drive et landbrug, som jeg selv vil. Jeg forstår ikke, at vi skal udnytte dyr til at producere mest muligt, siger Tobias Christensen.

Så hvis parret fortsat ville have geder, måtte de selv lære at forarbejde mælken til ost. Via Facebook kom de i kontakt med Edward, der havde et komplet mejeri til salg. Prisen var 500.000 kr., og så ville Edward oplære Tobias i gedeostens kunst.

 

Crowdfunding blev redningen

For at rejse den nødvendige halve million oprettede parret i samarbejde med SAGRO en crowdfunding via Coops platform. Her kunne man forudbestille alt fra gedemælk, oste, rundvisninger og VIP-status i gårdbutikken. Den billigste pakke kostede 150 kr. og den dyreste 10.000 kr.

- Ovre ved Coop Crowdfunding, mente de bestemt ikke, vi kunne nå i mål med så højt et beløb. Det højeste beløb, de tidligere havde indsamlet, var omkring 200.000 kr., så der var selvfølgelig et stykke vej, siger Tobias Christensen.

Men indsamlingen nåede i mål, opførelsen af gårdmejeriet er i fuld gang, og parret satser på, at kunne levere de første egenproducerede gedeoste til oktober.

Gårdmejeriet bliver opbygget sådan, at besøgende via store glaspartier kan kigge ind i produktionen og i lokalet, hvor ostene bliver lagret.

- Havde du spurgt mig for et år siden, så havde jeg aldrig nogensinde troet, at jeg ville være i gang med at opbygge et gårdmejeri. Det er helt vildt, siger Tobias Christensen.

 

 

Køber af kollega

Sælgerne af udstyret til gårdmejeriet er Edward Hoekman og Alida Stijkel. Det var meningen, at Tobias Christensen selv skulle stå i mejeriet, men Edward Hoekman fandt ud af, at han arbejder godt sammen med Tobias Christensen, og derfor sagde han ja til at komme på lønningslisten hos Nørgaards Geder.

- Det er et stort plus. Det er jo ham, der i mange år har drevet Sondrup Mejeri, fortæller Tobias Christensen.

 

Ikke en dans på roser

Tobias Christensen er fjerde generation på slægtsgården Nørgaard, og han har altid vidst, at han ville arbejde i landbruget, for bogligt orienteret har han aldrig været.

Det lå dog ikke i kortene, at det skulle blive geder, der fangede hans interesse. Fascinationen opstod under et praktikophold på landbrugsskolen, hvor han var hos en gedeavler i Nordjylland, og den allerførste dag ringede den 16-årige knægt begejstret hjem til sin far og sagde: Vi skal have geder!

 

Ikke en decideret ballademager

Men inden han kastede sin kærlighed på gederne, var der dog et par bump på vejen.

De første seks år af sin folkeskoletid gik Tobias Christensen på en lille skole med omkring 15 elever i klassen. Men da eleverne rykkede op i 7., kom de på en større skole, hvor der pludselig var næsten dobbelt så mange elever i klasserne.

Efter sin egen vurdering var han ikke en decideret ballademager, men i en klasse med mange elever og enkelte - ifølge ham - uengagerede lærere, var der nok nogle stykker, der lavede mere ballade end lektier, erkender han.

Hans redning var at komme i en erhvervsklasse for skoletrætte elever i 8. klasse, hvor han fik lov til at passe grise hos en svinebonde frem for at sidde på skolebænken.

- Jeg tror, jeg var kommet ud i noget mere ballade, hvis ikke jeg havde fået den mulighed. Jeg var nået dertil, at jeg ingen respekt havde for lærerne. Men på en arbejdsplads er der en helt anden respekt for en arbejdsgiver, siger han.

Da han kom på landbrugsskole, gik der lidt for meget fest i den, og en tidlig morgen blev han spurgt, om han ikke ville køre nogle venner ind til byen. Han var 16 år, og havde derfor ikke noget kørekort, men derimod en promille, der akkurat var højere end det tilladte. Det blev opdaget, politiet blev indblandet, og Tobias blev taget med på stationen.

- Jeg kan huske, at politiet stak mig en telefon i hånden, og så skulle jeg ringe hjem til min far og fortælle det, siger han.

Det var Tobias' far, der hentede ham på stationen, og det gjorde et stort indtryk på den unge mand.

- Det at skuffe ham er nok en af de ting, jeg har lært mest af, siger han.

Straffen lød på en bøde på 5.000 kr. og to klip i det kørekort, han havde planer om at tage, når han fyldte 18 år. Desuden blev han også smidt ud af skolen.

 

 

 

Smidt ud igen

Efter en samtale med forstanderen fik Tobias Christensen dog lov til at fortsætte, men efter en episode hvor nogle drenge steg ud af en bil og tissede foran skolen, blev han smidt ud igen, selvom han efter eget udsagn kun havde været tilskuer til scenariet.

Han fik dog lov til at gå op til eksamen, så han kunne afslutte første hovedforløb - og det gik helt udmærket.

 

Nu står den på glamping

Men som man nok kan fornemme, står idéerne i kø hos den unge vestjyde, og derfor var der heller ikke langt fra tanke til handling, da han blev tilbudt et billigt glampingtelt på årets Landsskue i Herning.

- Om aftenen sad vi og fik et par øl, og så fik jeg købt teltet af hende, der havde udstillingen. Det har vi sat op hjemme på gården på det absolut smukkeste sted. Lige ved skoven med udsigt over markerne og gederne, siger han.

Der er lagt både vand og strøm ind, og teltet har sin egen toiletbygning, der naturligvis er bygget af gedefarmeren selv.

Hvis man vil følge med i livet på Nørgaard, kan man søge efter “Nørgaards Geder” på Facebook. Her kan man også booke et eller flere ophold i glampingteltet.

 

Fakta

Bedriften:

  • Nørgaards Geder drives økologisk.
  • Har en besætning på små 300 geder og 250 ungdyr.
  • Driver 63 hektar.
  • Han driver gården sammen med sin hustru Mie med hjælp fra familien.
  • Tobias Christensen er 4. generation på Nørgaard.
  • Nørgaards Geder ligger ved Videbæk lidt vest for Herning.

Blå bog

  • 1995: Tobias bliver født på deltidslandbruget ved Videbæk.
  • 2011: Kommer i praktik i malkegedebesætning i Nordjylland, fordi han er træt af at gå i skole.
  • 2012: Tobias køber de første geder og har også får.
  • 2016: Besætningen med malkegeder startes med 120 geder.
  • 2017: Bygger ny stald.
  • 2023: Udvider med eget gårdmejeri samt glampingudlejning.

Tilmelding til nyhedsbrev


Indlæs flere relaterede artikler

Samarbejdspartnere