Gedeost fra nyt gårdmejeri vinder mejeribrugets Oscar

Udgivet d. 21-05-2024

En gedegouda fra det nystartede gårdmejeri Nørgaards Gedemejeri røg til tops på sejsskamlen, da årets Gourmetpriser i mejeriprodukter blev uddelt.

”Er det rigtigt? Har vi vundet? Fuck, hvor er det vildt!”

Begejstringen – og vantroen – var ikke til at tage fejl af, da gedeavler Tobias Christensen onsdag aften fik overbragt nyheden om, at en Gouda-ost fra familiens gårdmejeri har vundet Mejeriforeningens prestigefyldte Gourmetprisen i kategorien hård ost. 

Det lille mejeri i nærheden af Videbæk blev etableret sidste år med kapital fra crowdfunding, da Tobias Christensen mistede en kontrakt på levering af gedemælk til et andet mejeri. 

”Jeg lavede min første ost for otte måneder siden. Vi synes selv, at vi fremstiller gode oste, men derfor er det alligevel lidt svært at fatte, at vi har vundet,” fortæller han. 

 

Dommerne: Sikke et stjerneskud

Nørgaards Gedemejeri vandt i hård ost-kategorien i tæt konkurrence med en række andre top-oste. Om årsagen til, at gedegauden løb med prisen, lyder det i en kommentar fra dommerne: 

”Sikke et stjerneskud fra det dugfriske gedemejeri i Vestjylland! I første hug er det lykkedes at frembringe en ekstremt velafbalanceret ost, som formår at være lækkert umamiintens, delikat frugtig og med en meget mild og velafstemt tone af ged. Den minder os om en god pecorino med sin rundhed, lette sødme og absolut fænomenale tekstur. Ged er stadig en smule eksotisk i vores ostekultur, men med en så flot og imødekommende ambassadør for genren som Nørgaards gedegouda, er det svært ikke at blive lidt stolt over, hvor langt dansk ost er kommet.”

 

Stolt og taknemmelig vinder

Tobias Christensen har stadig svært ved og forstå at han som nystartet mejerist har vundet så æresfuld en pris.

"Hvis der var nogen der havde sagt til mig at “om 1 år Tobias, så vinder i gourmetprisen for den bedste hårde ost” så havde jeg nok stadig grint af dem den dag i dag

Da jeg forleden gik og malkede, reflekterede jeg over vores kamp igennem de sidste 8 år, for at bevare vores eksistensgrundlag med vores højt elskede geder.

Jeg skal gerne indrømme at der kom nogle tårer ud af øjenkrogen, for når jeg tænker på hvor meget arbejde vi har lagt i det her og som familie har kæmpet i så mange år, så føler man for en gang skyld at det har været alt værd"

 

FAKTA

Bedriften:

  • Nørgaards Geder drives økologisk.
  • Har en besætning på små 300 geder og 250 ungdyr.
  • Driver 63 hektar.
  • Tobias står for den daglige drift i mejeriet
  • Hans hustru Mie passer gederne med hjælp fra familien.
  • Tobias Christensen er 4. generation på Nørgaard.
  • Nørgaards Geder ligger ved Videbæk lidt vest for Herning.

Crowdfunding blev redningen

Parret bag Nørgaards geder stod overfor en stor beslutning i 2023, da deres mejeri pludselig ikke længere ville aftage de godt 200 tons gedemælk, som blev leveret årligt.

Så hvis parret fortsat ville have geder, måtte de selv lære at forarbejde mælken til ost. Via Facebook kom de i kontakt med Edward, der havde et komplet mejeri til salg. Prisen var 500.000 kr.

For at rejse den nødvendige halve million oprettede parret i samarbejde med SAGRO en crowdfunding via Coops platform.

Indsamlingen nåede i mål med mere end 500.000 kr. og dermed var bedriften ikke bare reddet – der kunne nu også udvides med eget mejeri.


Tilmelding til nyhedsbrev


Indlæs flere relaterede artikler

Samarbejdspartnere