Udgivet d. 29-08-2021
Vi kan ikke tvinge bankerne til at lave forretning ved at låne penge ud. Så vi har valgt at gå nye veje.
Af Sven Agergaard, formand for Herning-Ikast Landboforening
Som formand for SAGRO kan jeg ikke andet end være pavestolt over den centrale rolle, SAGRO har spillet i etableringen af en crowdfunding-portal i landbruget.
Lykkes vi med det dristige setup, så får landmænd en ny mulighed for at få finansieret økonomisk sunde projekter, som i dag lægges døde af overnervøse banker.
Vi lever i underlige tider. For 15 år siden var bankerne alt for risikovillige, og vi så resultatet i form af en række triste skæbner.
Nu er bankerne gået i den modsatte grøft. De tør alt for lidt, og der er så stor ulyst mod at låne penge ud, at selv gode projekter med den helt rigtige idé og en gennemtænkt forretningsplan får afslag. Bankens kapitalkrav er for stort.
Vi kan ikke tvinge bankerne til at lave forretning ved at låne penge ud. Så vi har valgt at gå nye veje.
InGreen AgroFunding forbinder långivere med risikovillig kapital med interessante sunde og bæredygtige landbrug, som bankerne har sagt nej til.
Vi ser jo, at der findes kapital, som i dag står og trækker negativ rente eller måske bare bliver sat ind på en pensionsopsparing, investeret i fast ejendom eller lagt i aktier, værdipapirer eller en anonym investeringspulje.
For mig giver det meget bedre mening at smide lidt af sin risikovillige kapital ind i et eller flere konkrete crowdfunding-projekter. Du får glæden ved at hjælpe en ny landmand i gang, og selv kan du stå på sidelinjen og alligevel være en del af noget nyt.
Det tiltaler i hvert fald mig, og jeg håber mange som jeg – både i og uden for landbruget – vi skæppe penge i kassen, så der bliver noget kapital at låne ud i InGreen AgroFunding.
Selv ser jeg også initiativet som en slags hjælp til selvhjælp. Ved at få ny finansiering til primærerhvervet, kan de eksisterende bedrifter bedre holde værdien. Modsat i tiden under finanskrisen, hvor jorden faldt i værdi og egenkapital forsvandt overnight.
For en sælger i dag er det en stor mundfuld at skulle hjælpe en køber, der ikke kan få finansieret gårdkøbet. Det er langt mindre risikofyldt for en etableret landmand at sprede midlerne på flere crowdfunding-projekter. Og så er du samtidig med til at præge og understøtte udviklingen i landbruget. Og i sidste ende kan det måske bidrage til, at købere kan betale en rimelig pris, når vores og kommende generationer skal sælge.
Personligt kan jeg vældig godt lide, at crowdfunding er med til at bevare selvejet i landbruget. Landmanden, der låner penge, har principielt stadig det sidste ord at skulle have sagt.
Det foretrækker jeg frem for de tilfælde, hvor investorer køber hele ejendomme og lejer eller forpagter dem ud. Investorkapital er ikke et fyord, men når det gælder indflydelse, så lad os videreføre den værdifulde landmandskultur, som ligger i selvejet.
Hvilken forrentning vil du som investor få af din investering i InGreen AgroFunding?
Det er min klare forventning, at forrentning som regel vil ligge, så den er lavere end den forrentning, Vækstfonden arbejder med.
Til sidst en tak til de 11 kolleger inden for landbrugsrådgivningsbranchen, der bakker op om InGreen AgroFunding, og som dermed sikrer projektet en god start.
Tilmelding til nyhedsbrev