SAGRO-direktør: Sammen finder vi en god og farbar vej gennem landbrugsrevolutionen

Udgivet d. 28-06-2024

Det kan være vanskeligt at gennemskue alle nuancer og detaljer i den netop indgåede trepartsaftale om et grønt Danmark. Administrerende direktør i SAGRO, Torben Jensen, giver her aftalen nogle ord med på vejen og garanterer, at du som landmand ikke er alene derude. Rådgiverne står klar til at hjælpe.

Danske landmænd ser ind i en revolution med den nye aftale, hvis den bliver til lov, forudser SAGROs adm. direktør Torben Jensen.

 

 

I mandags kom den så, den længe ventede forløsning: ”Aftale om et grønt Danmark”. 

Det er uden tvivl en aftale, der får blandede anmeldelser, men aftalen er der, og det i sig selv giver mere ro om fremtiden. Nu skal den jo lige udmøntes til lov, som vi må tro, den bliver.

Formålet er jo at skabe et godt vandmiljø i Danmark, sænke klimabelastningen, opdyrke mere skov, skabe natur og mere biodiversitet, og endelig - som rosinen i pølseenden - etablere mere drikkevandsbeskyttelse.

Der opereres med en række virkemidler for at nå ovenstående mål. Først det første CO2-afgift på udledning fra husdyr, rejsning af 250.000 ha skov, udtagning af 140.000 ha lavbundsarealer inkl. randarealer, omlægning af arealer til vådområder og ekstensivering, indføring af nye klimateknologier, lagring af kulstof og så en fordobling det økologiske areal.

Store forandringer i sigte
Klemmer man øjnene sammen og forestiller sig, hvordan Danmarks landskab vil forandre sig, så er jeg sikker på, vi alle kan se, at det bliver endog meget forandret.

Vores kunder i SAGRO og alle landets øvrige landmænd er de største landskabsforvaltere i Danmark, så det kommer virkelig til at betyde noget for dansk landbrug.

De store ændringer vil skarpere skelne mellem landmænd, der vil fortsætte med at dyrke danske kvalitets-fødevarer på robuste jorde, og så de landmænd, der i større grad får en ny rolle som moderne arealforvalter af nye natur- og skovarealer. Og selvfølgelig vil der være mange landmænd, der udgør en kombination af de to grupper.

Det er i sig selv en gigantisk stor forandring for den enkelte landmand. Det rejser spørgsmål om, hvad er klogest for mig og min bedrift? Jeg tror, at mange står som Moses ved det Røde Hav.

Det er derfor vigtigt for mig at sende et klart signal: Du er ikke alene!

Ikke to er ens
Vi har i flere år i SAGRO lagt os i selen for at kunne hjælpe med at finde svaret på det rigtige for den enkelte landmand, for der er ikke to, der ens.

Vi har længe rådgivet i multifunktionel arealanvendelse, f.eks. skov/natur, lavbund/natur eller solceller/lavbund/natur, og vi har sammen med vores kunder fået uvurderlige erfaringer. Der er rigtig mange overvejelser, man skal have sig for øje, og der har den rigtige sparring stor værdi for fremtidens udbytte.

En del af aftalens motivation er baseret på tilskud. Der nævnes følgende nye og udvidede tilskudsordninger:

  • Tilskud til pleje af græs for at sikre mere biodiversitet
  • Tilskud til nye klimateknologier i staldende
  • Tilskud til reduceret gødningsanvendelse
  • Tilskud til skov

Vi er jo endnu ikke i startboksen, men med mange års erfaring i hjemtagning af tilskud, så er vi sammen klar, når ordningerne kommer. 

I ØkologiRådgivning Danmark har vi rådgivet økologiske landmænd i mange år. Vi har meget stor erfaring i at gennemføre omlægninger fra konventionel til økologisk landbrug. I aftalen skal arealet med økologi fordobles, og det kræver ekspertise. Det er ikke alene på de biologiske dele af økologien, men i høj grad også på det økonomiske. Vi har økonomer, der har gennemført masser af disse beregninger i forbindelse med omlægning.

Opgaven med at lagre kulstof er ikke ligetil.
I aftalen nævnes biogent kul, pløjefri dyrkning, ”conerservation agriculture”, nye sorter, efterafgrøder og regenerativt landbrug. Det er alle områder, som er en del af den viden, SAGRO og kunder kollektivt ligger inde med. Den viden skal vi med SEGES Innovation ved fælles hjælp have til at fange endnu bedre. Der er et kæmpepotentiale, som med stor sandsynlighed, hvis det bliver håndteret rigtigt, også kan kaste noget af sig på den økonomiske bundlinje.

Skovrejsning
Aftalens afsnit om skovrejsning er i sig selv lidt af en opgave.
Når tiden kommer, og der skal rejses skov, så bør der forud være gennemført en tilbundsgående analyse af, hvor skoven bedst kan plantes, og hvor der både er størst rekreativ og produktionsmæssig værdi. I SAGRO og vores partnerskaber er der masser af erfaren ekspertise, så her er vi også klar til at rådgive om, hvad der er bedst for den enkelte.

Udtagningskonsulenternes arbejde i Danmark har stået på i en årrække. I SAGROs opland er der sket rigtig meget, og vi er med vores kunder faktisk førende i Danmark. Der er også rigtig gode erfaringer at trække på, både blandt lodsejere og blandt rådgivere. 

Nyttig biodiversitet
Et andet område, vi gennem flere år har rustet meget op på, er rådgivning i natur og biodiversitet. Det er i sig selv en disciplin som skal tages seriøst, hvis biodiversiteten skal være af den nyttige slags og ikke kun for øjet. Vi har flere naturrådgivere, som får rigtig gode tilbagemeldinger fra kunderne, der har brugt dem. Det sidste skud på stammen er, at vi har ansat en skov- og landskabsingeniør, som kan bidrage med overordnet planlægning af hele området på den enkelte bedrift.  

Der er længe blevet arbejdet med at dyrke til flere plantebaserede fødevarer. Det er der nu en pæn viden om, både hvad der virker og ikke virker. Aftalen vil have mere af den slags, og det ser vi som en faglig god udfordring, som dog kræver mere rådgivning, erfaring, forsøg og afsætning. Her er vi sammen med vores kunder også på vej.

Vores gode kunder er i forvejen nået langt i arbejdet med at nedbringe klimapåvirkningen, og de tager allerede nu klimavirkemidlerne til sig i takt med, at det giver faglig og økonomisk mening. Den udvikling bliver styrket af afgifter og ikke mindst de tilskud, som kommer retur til erhvervet, når provenuet bliver gjort op. VI kan allerede nu i SAGRO beregne bedriftens reelle klimapåvirkning, og vi kan indregne klimavirkemidlerne i en fremtidsscenarieberegning. 

Samarbejde om teknologi
Et område, der er i stor forandring, er teknologien, som skal reducere klimapåvirkningerne. Her er vi som branche i gang, men der skal meget, meget mere til.

Vi har i branchen den styrke, at selv om der er stor konkurrence om opgaverne, så er vi faktisk gode til at samarbejde om teknologi. Vi har i både SEGES Innovation og Dansk Landbrugsrådgivning rykket os meget tættere på hinanden.
Et eksempel er de mange markforsøg, vi arbejder på, hvor opgaven er at måle og reducere klimabelastningen fra en lang række afgrøder. En af vores gode datterselskaber Ytteborg Field Trials kører lovende forsøg, som viser, at der kan reduceres i klimagasserne.

Brug for de unge
For at der fortsat overhovedet kan være et grønt Danmark, er det nødvendigt, at der er unge, der vil ind i erhvervet og tage et ansvar og løbe en risiko.

Vi har i en del år haft fokus på netop unge ind i erhvervet. SAGRO har et meget stort netværk igennem landbrugsskoler og andre relevante uddannelsesinstitutioner. Vi har et korps af rådgivere og mentorer, der har fokus på opstart af unge landmænd. Nu har aftalen så et ønske om, at regeringen styrker tilskuddet til unge sammen med den etableringsstøtte, der er i forvejen.

Det skal ikke være nogen hemmelighed, at det store fokus på ESG-rapportering endnu ikke har sat sig helt fast alle steder i landbruget. Vi har et fagligt givtigt set-up, som mange produktionslandmænd kunne få meget ud af at anvende.

Der vil blive et større krav og behov for at se ESG-rapportering i et strategisk perspektiv. Der vil blive behov for, at arbejdet med ESG vil skærpe fokus på den strategiske udvikling måske mere end kortsigtede fokusnøgletal.

I arbejdet med ESG kan vi målrette tiltag til og i sammenhæng med muligheder og hindringer som konsekvenser af aftalen.

SAGRO er der for dig
Afslutningsvis er det vigtigt for mig at sige, at VI ER VI.

Med andre ord er det nok desværre uundgåeligt, at aftalens udmøntning vil påføre de danske landmænd endnu mere bureaukrati, skrivebordsarbejde og dokumentationskrav. Det vilkår kan SAGRO ikke flytte!

Men SAGRO og døtre kan og vil støtte og hjælpe vores kunder lige præcis dér, hvor de får øget behov for rådgivning og hjælp.
Så selvom det er en kæmpe mundfuld, vi ser ind i, hvis aftalen bliver vedtaget af Folketinget, så finder vi helt sikkert sammen en god farbar vej gennem den vel nok største landbrugsrevolution nogensinde.

Har du spørgsmål til, hvordan aftalen vil påvirke netop din bedrift og din strategi, så tag fat i din rådgiver som kan hjælpe dig med at finde den rigtige sparringspartner.

Torben Jensen, adm. direktør i SAGRO

Danske landmænd ser ind i en revolution med den nye aftale, hvis den bliver til lov, forudser SAGROs adm. direktør Torben Jensen

Lavbunds- og vådområde-projekter kommer til at spille en vigtig rolle i aftalen.

Så selvom det er en kæmpe mundfuld, vi ser ind i, hvis aftalen bliver vedtaget af Folketinget, så finder vi helt sikkert sammen en god farbar vej gennem den vel nok største landbrugsrevolution nogensinde. TORBEN JENSEN

Kontakt os

Få et godt råd fra en rådgiver

Torben Jensen Torben Jensen Adm. direktør 70 21 20 40


Tilmelding til nyhedsbrev


Indlæs flere relaterede artikler

Samarbejdspartnere