Udgivet d. 17-12-2024
Der er fuld gevinst på alle hylder, når et af landets største naturprojekter nu er klar til at omdanne 780 hektar landbrugsjord til natur og genslynge den gamle Kongeåen. Til gavn for både vandmiljø, klima og biodiversitet.
Efter fem års forberedelser er projektet nu klar til at gå i gang: 780 hektar marker og lavbundsjord ved Kongeåen skal forvandles til et storslået naturområde, der samtidig kan imødegå klimaforandringerne.
Projektet vil genoprette enge, moser og søer og genslynge de sidste 3,5 km. af Kongeåen ud mod Vadehavet. Når Kongeåen genslynges får dyr og planter mange flere og bedre levesteder. Det gælder bl.a. den truede laksefisk, snæbel, laks, lampretter, brushane og mange andre fugle, planter og insekter. Udover det reduceres udledningen af kvælstof til Vadehavet med omkring 35 tons, der bidrager til en bedre økologisk tilstand i den nordlige del af Vadehavet.
”Genslyngningen af Kongeåen er et kerneeksempel på lokale treparter, der går sammen om at skabe varige forandringer, der er opbakning til lokalt. Forandringer, der bidrager til mere natur, renere vand og øget biodiversitet. Og så er det et ekstra plus, at den genslyngede gamle å kan blive en ny naturattraktion for borgere og de mange besøgende i Vadehavsområdet,” siger minister for grøn trepart, Jeppe Bruus.
LIFE Naturprojekt Kongeåen kan realiseres på grund af et flerårigt, godt samarbejde mellem Esbjerg Kommune, Jysk Landboforening, SAGRO, lodsejere, EU-LIFE og private fonde. I samarbejdet deltager også Miljøstyrelsen og Nationalpark Vadehavet.
Bytte og købe jord
Projektet kan realiseres ved en jordfordeling, der skal samle markerne til det nye naturområde. Her tilbydes lodsejere ved Kongeåen at sælge marker eller bytte dem til bedre dyrkningsjord andre steder.
Niels Laursen, formand for Jysk Landboforening, stod sammen med Esbjerg Kommune og Den Danske Naturfond bag de første tanker om at genoprette naturen ved Kongeåen.
Natur-projektet er nemlig ren win-win, siger han.
”Landbruget og naturen er omdrejningspunktet i projektet og sammen med andre aktører som Esbjerg Kommune og Den Danske Naturfond står vi med et projekt, der løser flere problemstillinger og som taler direkte ind i rammerne for den Grønne Trepart. I landbruget er vi kendt for at tage ansvar og finde løsninger, og det viser vi også her i naturgenopretningsprojektet ved Kongeåen”, siger Niels Laursen.
Minister for den grønne trepart Jeppe Bruus har været på besøg i området, og se på blandt andet projektet med Kongeåen.
Tilmelding til nyhedsbrev