Udgivet d. 20-11-2024
Udtagning af landbrugsjord spiller en stor rolle i den politiske aftale om den grønne trepart. Her er det SAGROs miljø- og naturrådgiver Katrine Falster-Hansen, der fortæller om et projekt ved Hejnsvig i Billund Kommune.
Den 18. november blev en historisk dato. En politisk aftale om den grønne trepart blev endelig landet – men hvad så nu?
Hvad skal den enkelte landmand foretage sig? Er der projekter og tiltag, man straks skal kaste sig ud i her og nu, og hvad kan vente?
Svaret fra Bjarke Poulsen, der er chef i Økonomi & Strategi ved SAGRO, er lidt både og.
- Mit bedste råd er, at man skal opsøge så megen viden som overhovedet muligt. Hvilke ting rammer netop mig og min bedrift, og her kan der være meget store lokale forskelle. Mange dele af aftalen er endnu ikke udmøntet i lovgivning, men man kan for eksempel godt få lavet klimaberegninger og ud fra det kigge på, hvilke virkemidler vi kan tage fat på for at nedbringe udledning af CO2e på bedriften, siger Bjarke Poulsen.
Som nævnt er mange dele af aftalen ikke udmøntet i lovgivning endnu, men der er en række ting, du helt konkret kan handle på nu, siger afdelingsleder i SAGRO Miljø, Lisbeth Tønning:
- Få lavet et klimaregnskab for mark, stald og skov og kend din baseline for CO2e-udledning. Du kan etablere et minivådområde på din jord, og du kan lade din jord indgå i et lavbunds- eller vådområdeprojekt. Endelig kan du få lavet en plan for at højne biodiversitet på din bedrift, siger hun.
De opfordrer begge til at søge rådgivning for at blive bedst muligt klædt på:
- Treparten hviler på CO2e-afgift, arealforvaltning og kvælstofudledning. Vi har eksperter i alle relevante afdelinger, så tag fat i SAGROs rådgivere og bliv klædt bedre på. Nogle ting kan vi svare på nu – andre må vi vente lidt med, til vi har mere konkrete rammer at arbejde ud fra, siger Lisbeth Tønning og Bjarke Poulsen.
Tilmelding til nyhedsbrev