Godt nyt fra DC og Arla

Udgivet d. 06-02-2020

DC ser ikke et prisfald i den overskuelige fremtid

Var det glade svinebønder, der var mødt frem til SAGROs økonomikonference onsdag, kunne de givetvis dårligt smile bredere, da de gik efter at have hørt Vice President Mads Stougaard, Danish Crown.

I korte træk kunne han nemlig ikke på nogen måde se, at svinepriserne kan falde i en overskuelig fremtid.

Det er alene Kinas efterspørgsel efter svinekød, der trækker priserne op.

I 2018 dækkedes 3 millioner tons af Kina efterspørgsel af import.

I  2019 var det tal steget til 8 millioner tons, og der var en decideret mangel på 1 million tons.

Svinepesten og en mindre kinesisk produktion vil skabe behov for import af omkring 22 mio. tons svinekød – og her kan verdensproduktionen kun dække de 10.

Så der vil mangle 12 mio. tons svinekød på grund af manglen på produktion i Kina.

Selv om kineserne forsøger at imødegå svinepesten, ser Mads Stougaard det som en kæmpeudfordring, der ikke er nogen løsning på i overskuelig fremtid.

- Halvdelen af produktionen i Kina er ”baggårdsslagtninger”, og der bruges vand fra floderne, der er inficeret med svinepest, sagde han.

Han ser store muligheder i, at det danske setup med at kunne pakke og fryse ned er en stor fordel og langt mere anvendelig i forhold til Kina-eksport end eksempelvis det tyske setup, der primært er rettet mod hjemmemarkedet.

Thomas Carstensen, Arla.

Corona og Brexit

Arla mærker effekten af udbruddet af Coronavirus, kunne senior Vice President i Arla Thomas Carstensen fortælle, da han talte på SAGROs økonomikonference onsdag.

Indsatsen med blandt andet at lukke skoler, fabrikker og restauranter betyder, at salget af friske mejeriprodukter er reduceret væsentligt. Mælken tørres, og der sker en lokal opbygning af mælkepulver.

Arla ser gode muligheder på markedet i Kina og i det øvrige Asien, hvor ingen af de øvrige store mælkeproducerende lande som New Zealand, USA eller Australien ventes at øge produktionen væsentligt – i Australien ventes produktionen tværtimod at falde med 5 procent.

I forhold til det engelske marked og effekten af Brexit er det ifølge Thomas Carstensen ”business as usual” med 120 containere, der ugentligt sendes til England.

Og her er Brexit ikke umiddelbart den store katastrofe.

- Med de toldsatser, vi har fået oplyst, er de acceptable på hovedparten af vores produkter, sagde Thomas Carstensen.

Power points fra konferencen

Power points fra alle indlæg kan findes her.


Tilmelding til nyhedsbrev


Indlæs flere relaterede artikler

Samarbejdspartnere