Stor interesse for at skrue op for lyset og ydelsen

Udgivet d. 24-02-2023

Meget tyder på, at det er en god ide at have styr på, hvor meget lys køerne får.

Kan man skubbe til både kalves tilvækst og køernes ydelse ved "bare" at give dem nok lys? Det er noget af det, som kvægrådgiver ved SAGRO Mads Nielsen har undersøgt gennem længere tid. Og derfor var der fredag den 10. februar inviteret til temadag hos mælkeproducent Mogens Hosbond Toft ved Ølgod. 

Intet mindre end 40 mælkeproducenter dukkede op, og mange af dem havde selv forsøgt sig med at få mere lys ind i staldene.

- Rigtig meget tyder på, at man kan øge både kalvetilvækst og mælkeydelse, hvis man sørger for nok lys i staldene. Det viser videnskabelige forsøg. På de bedrifter hvor vi ved, at lysmængden er øget, er det dog ikke helt så nemt altid at drage den samme konklusion, siger Mads Nielsen. 

Flere af de mælkeproducenter, som har forsøgt sig med at skrue op for lysmængden, var til stede i Ølgod, og mange havde gode erfaringer at dele. 

- I forsøgsopstillinger, hvor der skiftes mellem 8 og 16 timers lys, vil effekten på f.eks. ydelse formentlig også være noget større, end vi ser generelt i danske kvægstalde. For nogle er det måske kun 4-5 timers ekstra lys, og derfor vil effekten også være mindre og dermed vanskeligere at dokumentere, siger han.

Der var også besætninger, hvor ydelsen steg i perioden, efter at lyset blev tændt i en større del af døgnet. Andre har oplevet forbedret reproduktion, og endelig er der nogen, som synes, det er fedt med god belysning med mulighed for bedre opsyn.

- Vores mål har været at sætte fokus på værdien af mere lys, og det er vi lykkedes med, siger han.  

 

Lyset svinder allerede i august

Allerede i begyndelsen af august vil dagens længde være aftaget, og der bliver behov for mere tændt lys. Det betyder, at det er en god dato at begynde at tænde for lyset i staldene. Arbejdet med dette emne er på ingen måde overstået, og derfor håber Mads Nielsen, at flere vil være med på at skrue op for lyset, når datoen siger 1. august, hvor muligheden for at manipulere med dagslængden kommer, så man kan skabe noget godt for dyrene.

- Men endnu mere optimalt tror jeg, det vil være, hvis man får etableret styring af belysningen i stalden, som kan følge dagslængden. Og af hensyn til strømforbruget er det vigtigt at lamperne kan dæmpes. Det giver mulighed for lavere strømforbrug i de timer hvor der kun er brug for lidt ekstra lys. Desuden kan en sådan styring også tænde for lyset langsomt. Præcis som man kender fra det nogle vækkeure med installeret lampe, der imiterer solopgang, siger Mads Nielsen. 

Firmaet RN Solutions var også til stede på dagen, hvor de demonstrerede nogle lampetyper, og hvad der er vigtigt for at få stor lyseffekt og med lavt strømforbrug. De nye effektive "LED-spandelamper" vil med anvendt styring helt kunne erstatte de velkendte lysstofarmaturer, og de kan give en væsentligt højere lysstyrke   

- Der er forskel på lys. Meget kan tyde på, at man kan reducere stress hos dyrene, hvis man tænder for lyset langsom om morgen. Man kender det jo også fra sig selv. Hvis man ligger og sover, og der pludselig bliver tændt lys i loftet på fuld styrke, så er det ikke så rart, siger han. 


Strømvaner, solceller og videre undersøgelser

På "lysets dag" ved Ølgod var Byggeri & Teknik også til stede, hvor man talte om muligheden for at få installeret solceller. Man kom bl.a. også ind på, hvor meget der er at hente på elregningen selv ved små tiltag - blandt andet ved at flytte nogle strømforbrugende opgaver væk fra de perioder af døgnet, hvor transporttariffer er høje.

Der er mulighed for at få lavet et tjek af bedriftens strømforbrug og muligheder for eventuel egen EL-produktion. Dette tjek kan bestilles hos Byggeri & Teknik eller SAGRO. 

Mads Nielsen oplyser, at man overvejer at lave et tilsvarende arrangement “længere mod nord”.

- Interessen for det her har været enorm. Så jeg vil bestemt ikke udelukke, at vi også laver en dag for den mere nordlige del af SAGRO-land, siger han. 

Det var i SAGROs blad, Grobund, at Mads Nielsen først skrev om sine undersøgelser. Den artikel kan læse på side 10 i dette link.

Kontakt os

Få et godt råd fra en rådgiver

Mads Nielsen Mads Nielsen Kvægrådgiver 76 60 23 60 25 57 98 76


Tilmelding til nyhedsbrev


Indlæs flere relaterede artikler

Samarbejdspartnere