Snart skal 3.000 fuldtidslandbrug skifte ejer

Udgivet d. 03-06-2022

"Hvis vi skal have gennemført det nødvendige generationsskifte, har vi værktøjerne til at løse det i form af finansiering og ejerformer," siger cheføkonom i Økonomi og strategi, SAGRO.

Komikeren Bob Hope sagde engang, at vil man låne penge, handler det om at overbevise banken om, at man ikke har brug for dem.

Den øvelse er ikke blevet nemmere i takt med, at bedrifterne i Danmark bliver både større og mere kapitalkrævende at overtage.

Det er også årsagen til, at også ejerformerne ændrer sig i retning af flere selskaber med investorer med i ejerkredsen.

Valg af ejermodel afhænger meget af, hvilken strategi man som nyetableret ser for sin virksomhed. Tænker man udvikling og vækst – ja, så er det vigtigt med et stærkt kapitalgrundlag i virksomheden

 - Det betyder, at man som både køber og sælger måske skal forberede sig på en anderledes overdragelse. Det er ikke altid, der kan findes en køber ud fra en traditionel salgsopstilling og finansiering, siger Morten Dahl Thomsen, cheføkonom i Økonomi og strategi, SAGRO.

Derfor er der mange ting, der skal gå op i en højere enhed, hvis man skal lykkes med at bringe mulige købere, investorer og sælgere sammen. 

 - Det er personafhængigt, også mere i dag end for 20 år siden. Derfor arbejder vi meget med at skabe relationer mellem relevante parter. F.eks. arrangerer vi etableringsaftener med fokus på ejer- og generationsskifter, siger Morten Dahl Thomsen. 

 

De to strategier

Dybest set skal man inden etablering overveje, hvad det er for en strategi, man vil drive sin bedrift efter. Vil man drive sin gård som enkeltmandsvirksomhed på helt traditionel vis med moderat vækst, er et 100% selveje en rigtig god ejerform.

 - Ved et almindeligt selveje kan det være svært at få en finansiering. Der skal skaffes en stor finansiering, og her kan sælger hjælpe, siger Morten Dahl Thomsen.

Som sælger kan man hjælpe en finansiering på vej ved at lade et beløb stå i ejendommen via et sælgerpantebrev. Eller det kan gøres via en selskabsmodel, hvor sælger bibeholder en mindre ejerandel i virksomheden.

 - Så kan strategien være, at køber overtager en del af virksomheden for senere at overtage hele ejerskabet af virksomheden, siger Morten Dahl Thomsen. 

Vil man derimod drive sin bedrift med henblik på at udvide og gøre bedriften større, skal man overveje alternative ejerformer. Her kan det være en fordel at have flere investorer i ryggen med delt ejerskab for derved at skabe et stærkere kapitalgrundlag fra starten og større uafhængighed af pengeinstitutterne.

Ens mulighed for at udvikle afhænger i høj grad af, hvor stor virksomhedens indtjening er, og hvor stærkt kapitalgrundlaget er: Jo bedre indtjening og højere solvens, jo lettere er det at fremskaffe finansiering til en fornuftig pris.

 - Har man investorer med i ejerkredsen er det lettere at fremskaffe finansiering til udvikling og vækst, siger han.

Flere og flere vælger den sidste vej med en eller flere investorer i ryggen. De seneste to år er det kun 54 procent af virksomhederne, der etableres i personligt regi, mens 10 procent er I/S’er, og 18 procent er aps’er. 

 

Det nødvendige generationsskifte

Ikke nok med at det kan være en god strategi rent økonomisk at have investorer i ryggen, så er det også i stigende grad nødvendigt. Gennemsnitsalderen i det danske landbrug er stigende, og landbrugsvirksomhederne, der skal generationsskiftes, bliver større og større og mere kapitalkrævende.

Ifølge SEGES var det sidste år sådan, at den gennemsnitlige alder på fuldtidslandmænd lå på godt 54 år. Og for deltidslandmænd var det tal godt 58 år.

I runde tal betyder det, at omkring 10.000 landbrug skal skifte ejer inden for de næste 10 - 15 år. Ud af dem drives 3.000 som heltidslandbrug og 7.000 som deltids. 

Og der er mangel på unge ejerledere i landbruget. Antallet af unge som vil etablere sig er faldende, og derfor er unge ejerledere i landbruget en større mangelvare end mangel på kapital.

 - Hvis vi skal have gennemført det nødvendige generationsskifte, har vi værktøjerne til at løse det i form af finansiering og ejerformer. Der er gode finansieringsmuligheder i pengeinstitutter og via Vækstfonden – flere muligheder er ofte relevante. Og forventningerne til indtjeningen i landbruget i fremtiden er overordnet positive, siger Morten Dahl Thomsen.

Hos SAGRO oplever man, at unge, som etablerer sig med en landbrugsvirksomhed, generelt har en rigtig god økonomi.

 - Så mulige investorer kan opnå et rigtig godt afkast. Landbrug er et spændende erhverv, som også spilder en stor og afgørende rolle i den grønne omstilling.  Vi skal jo alle gerne have mad på bordet, også om 25 år. Og generelt oplever vi en bedre købekraft til fødevarer, siger han.

I Billund kan man d. 16. juni kl. 18:00 komme til arrangementet “Ejer og generationsskifte – kom godt i gang!”. Her kan man opleve forskellige måder at sælge og købe på. Og man får både oplæg fra SAGROs egne eksperter og fra landmænd, som selv har prøvet de forskellige finansieringsformer.

Det er gratis at deltage, og tilmelding kan ske i dette link, dog senest 14. juni. ​

Kontakt os

Få et godt råd fra en rådgiver

Morten Dahl Thomsen Morten Dahl Thomsen Cheføkonom 96 29 68 50 21 65 61 70


Tilmelding til nyhedsbrev


Indlæs flere relaterede artikler

Samarbejdspartnere