Høje kornpriser: Hvad skal man gøre, når man har grise?

Udgivet d. 25-05-2022

Det er vigtigt med en strategi, så psykologien ikke spiller ind, når markedet tér sig vildt.

Der er sikkert mange, som spørger sig selv om, hvornår man skal købe korn til foder. Og hvor meget man skal købe, når man ser ind i et marked, hvor priserne svinger voldsomt og generelt stiger?

Her maner SAGROs driftsøkomom og strategirådgiver Uffe Ølgaard Bloch til besindighed. 

 - Jeg forstår godt, at man mange gange bliver fristet af forskellige tilbud. Det er helt naturligt, at man bliver det, for det kan være svært at have is i maven, når alle omkring en også bliver nervøse, siger han.

 - Derfor er det vigtigt med en strategi, så psykologien ikke spiller ind, når markedet begynder at té sig vildt, siger han. 

 

Ingen kan holde til dette niveau i længden

Et godt eksempel på, hvad der skal ske med én, er illustreret i følgende eksempel.

Telefonen ringer, og sælgeren taler om de stigende priser og tilbyder foderkorn til næste sæson til 270 kr. for 100 kg. Skal man så slå til, fordi det er 30 kr. under den aktuelle markedspris, så man også har foder til næste år?

 - Nej. Det er stadig mange penge for korn, og prisen er unaturligt høj. Jeg vil ikke anbefale, at man binder sig til så høje udgifter i så lang tid frem, siger han.

Han henviser til den nuværende situation, hvor slagterierne har langt flere søer meldt til slagtning end normalt. 

 - Min forventning er også, at kornprisen nok skal falde igen. For der er ingen, der kan holde til at blive ved med at producere grise under disse forhold, hvilket disse tal viser. Derfor anbefaler vi, at man køber korn på korte kontrakter, når prisen er høj. Er prisen lav, er det en god ide at købe på lange kontrakter.

 

Strategi er mere end høje og lave priser

Selvfølgelig er der mere til en strategi end at holde øje med markedet og købe, når prisen er lav. 

Det handler i lige så høj grad om at vurdere sine indkøb i forhold til behov og kapacitet, man har på sin bedrift, herunder likviditet og lagerplads.

- Har man brug for likvide midler, kan det være, man skal gå over til at købe færdigblandet foder, som betales ved levering. Har man godt med lagerplads, kan man købe stort ind, når prisen er god, siger han.

Men det kan være svært at gå og holde øje med priserne på daglig basis, når man også har mange søer at passe, medarbejdere der skal holdes tilfredse og børn, der skal have opmærksomhed.

 - Hvis det er sådan, vil jeg anbefale, at man laver en aftale med f.eks. AgroMarkets om, at man får besked, så snart det er godt at handle. Det er der forskellige løsninger til, og vi formidler gerne den kontakt og hjælper på anden vis, siger Uffe Ølgaard Bloch.

Kontakt os

Få et godt råd fra en rådgiver

Uffe Ølgaard Bloch Uffe Ølgaard Bloch Driftsøkonom 76 60 23 93 23 34 55 58


Tilmelding til nyhedsbrev


Indlæs flere relaterede artikler

Samarbejdspartnere