God afgræsning kræver, at man altid er en dag foran

Udgivet d. 25-07-2023

På en mark lidt uden for Vildbjerg kan man se en flok køer af blandet race gå og græsse. Det er i sig selv ikke så mærkværdigt. Det interessante er, at de hver morgen går i raskt tempo mod marken. Og ædelysten er intakt hver eneste dag.

 

- De ved, de kommer ud til en ”ren tallerken” hver morgen. Så de er utroligt nemme at få afsted på drivvejen her, siger Per Vestergaard, som ejer bedriften.

Med ”ren tallerken” mener han, at køerne kommer i en ny fold hver dag, hvor græsset hverken er nedbidt eller trådt ned. For at en græsmark skal have nok græs, må den helst ikke græsses på af dyrene to dage i træk. Det er her, udtrykket ”at være en dag foran” kommer ind.

- Jeg er hele tiden på forkant, en dag foran. Det svære kan være at vurdere, hvor store foldene så skal være, men det har jeg fået hjælp til. Og nu kører det. Jeg har en plan, og den skal jeg bare følge. Det gør livet dejligt nemt, siger han.

Her i maj, hvor interviewet foregår, er græsset stadig grønt, saftigt og letfordøjeligt. Målet er, at græsset hele sæsonen har høj kvalitet, om end fordøjeligheden selvfølgelig falder en smule, når vi kommer længere hen på året. Sidste år holdt målsætningen, og årsagen var bl.a., at Per Vestergaard igen havde valgt at være med i Eliteafgræsning hos ØkologiRådgivning Danmark.

- Jeg var med engang for år tilbage, men jeg kom fra det igen. Nu er det hele igen sat i system, og alt er planlagt, så jeg ved, hvad jeg skal hver eneste dag. Køerne kender også rutinen, og de ved, de kommer ned til frisk græs hver dag, så de er nemme at få afsted, siger han. 

Ikke en kunst, men et håndværk

Hvis afgræsning skal lykkes, er det vigtigt at vide, hvad græsset indeholder, så man hele tiden får givet køerne den nødvendige mængde proteiner, kulhydrater, fedt og så videre. Det betyder, at alt i marken skal spille sammen med foderbordet. Det gør det også hos Per Vestergaard. 

Hver 14. dag indsender oplysninger om fodertildeling og afgræsning. Det holdes op imod forskellige data, der findes for området, han bor i, og en ugentlig græsprøve, som ØkologiRådgivning Danmark har udtaget.  

- På den måde kan jeg justere fodringen på foderbordet efter, hvordan græskvaliteten ændrer sig hen over året, siger Per Vestergaard. 

Det er selvfølgelig vigtigt for alle med køer, men måske særligt vigtigt for dem med jerseykøer af den simple årsag, at jerseykøerne er mindre og derfor lidt mere afhængige af, at den koncentration i det foder, de æder, indeholder alt det, de har brug for.

Som man kan se på billederne, har han blandede racer, fordi han er i færd med at skifte fra Dansk Holstein til Jersey. Det er der flere årsager til – den tungestvejende, at staldinventaret ikke helt matcher stor races pladskrav. Jersey passer bedre, men det stiller også andre krav til foderkvaliteten.

- Vi har en ydelse på omkring 10.000 kg EKM leveret. Det er jeg tilfreds med, når jeg tager i betragtning, at vi har mange køer, der er i deres første laktation. Ydelsen følger fint med den strategi, vi har lagt. Afgræsning er ikke en kunst. Det er et håndværk, man skal lære, og det får jeg den helt rette hjælp til, siger han.

Samtidig er Per Vestergaard ifølge sin rådgiver utrolig god til at undgå foderspild. Både græs- og majsensilagen er enormt tæt pakket, og når han kommer til foråret, gør han indhug i både græs- og majssiloen og blander det for at lægge det i sin ”sommersilo”, så han har foder til resten af sæsonen. 

- Fordi jeg samler græs og majs i én silo, har jeg ret stor fremdrift i stakken hver eneste dag. Så jeg behøver ikke syrebehandle det. Samtidig har jeg gradueret majsindholdet gennem stakken, så indholdet stiger gennem sommeren, siger Per Vestergaard.

Det betyder, at indholdet af majs i plansiloen er stigende, jo mere man henter fra den. Og det passer med, at fordøjeligheden af græsset på markerne falder hen over sommeren – så stiger fordøjeligheden af det foder, som køerne får på foderbordet i stalden.

- Det tager en dag at blande det hele, men så er det også gjort, så på sigt sparer det mig tid hen over sommeren, som jeg kan bruge andre steder på at være foran i planen, siger Per Vestergaard.

 

Den ekstra motivation

Som tidligere anført er der tæt kontakt til rådgiverne under Eliteafgræsning. De hyppige opfølgninger på græs- og foderstatus betyder ikke bare, at der er helt styr på fodring og ydelse. Der er et helt andet element, som også er relevant, hvis man spørger Per Vestergaard.

- Det er helt klart motiverende at have en plan og have som mål at lykkes med den. Jeg kan hele tiden følge med i udviklingen takket være de løbende græsanalyser og opgørelser. Når jeg så ofte får feedback, gør det mig ekstra motiveret, siger Per Vestergaard.

Desuden er der benchmarks, hvor han kan sammenligne sin egen bedrift med 35-40 andre økologiske bedrifter. Det giver også en motivation.

- Og så er jeg glad for, at vi har et afsluttende møde, hvor vi lige som lukker sæsonen ned og erfaringsudveksler med hinanden, slutter han. 

 

Fordele ved Eliteafgræsning

  • Mulighed for at justere i planerne og fodringen rettidigt
  • Opfølgning på græsoptagelse og ydelse i forhold til forventet
  • Systematiske og hyppige foderkontroller
  • Benchmarks med 35-40 økologiske bedrifter

FAKTA

  • Antal årskøer: 250, DH og Jersey
    (mange er i første laktation)
  • Ydelse: Ca. 10.000 kg EKM, leveret 
  • 3 - 4 ansatte
  • Afgræsningsareal: 57 ha

Kontakt os

Få et godt råd fra en rådgiver

Hans Lund Hans Lund Økologirådgiver i ØkologiRådgivning Danmark 25 57 98 63


Tilmelding til nyhedsbrev


Indlæs flere relaterede artikler

Samarbejdspartnere