Udgivet d. 09-04-2025
Stor interesse for at tage lavbundsjord ud af drift
I efteråret skal der ligge en konkret plan for, hvordan kravene i den Grønne Trepartsaftale implementeres, så landbrugsjord kan udtages og omdannes til naturområder. Mange landmænd i Midt- og Vestjylland er dog fortsat usikre på, hvordan processen vil forløbe.
Derfor inviterede Herning Kommune i samarbejde med Herning-Ikast Landboforening og Familielandbruget Vest-Jylland til møde om emnet. Helt konkret blev der brugt tid, så de fremmødte kunne være med til at udpege steder på kort over lokalområdet til udtagning af jorde.
Tirsdag samledes næsten 180 lodsejere og landmænd fra den sydlige del af kommunen til et informationsmøde hos SAGRO i Birk for at få indsigt i processen.
John Thomsen (V), formand for Herning Byråds udvalg for miljø, infrastruktur og natur, lagde i sin velkomst vægt på lodsejernes vigtige rolle:
Som lodsejere har I en stor opgave foran jer. Herning Kommune ønsker, sammen med landboforeningerne, at sikre en god og gennemsigtig proces, sagde han.
Gratis rådgivning og finansierede projekter
Karen Thomasen, planterådgiver hos SAGRO og en af landets udtagningskonsulenter, informerede om de støtteordninger, der er tilgængelige for lodsejere. Projekter vedrørende lavbundsjorde og vådområder finansieres 100% af EU og staten, og der tilbydes gratis rådgivning til lodsejere, der ønsker at indgå i initiativerne.
Under sit oplæg gav hun en grundig gennemgang af de valg, lodsejerne står overfor, hvad enten det handler om at beholde jorden med værditabskompensation eller sælge den. Mange deltagere havde spørgsmål til, hvordan hele processen kommer til at foregå, og målet var at skabe overblik og afmystificere forløbet.
Store ambitioner og tidspres
Herning Kommune har identificeret potentielle områder, hvor landbrugsjord kan tages ud af produktion – primært ådale og lavbundsjorde med tørvejord. Projektmedarbejder Nikolaj Wagner fra Herning Kommune forklarede udfordringernes omfang:
Vi skal omlægge cirka 10.000 hektar landbrugsjord, hvilket svarer til omkring 10% af den samlede landbrugsjord i kommunen. Det er en stor opgave, og tiden er knap.
Selvom mange lodsejere har vist interesse, vil de allerede udpegede områder kun kunne dække halvdelen af det samlede behov.
Frivillig deltagelse, men med en deadline
Nikolaj Wagner understregede, at ingen lodsejere bliver tvunget ind i projekterne uden deres accept. Efter orienteringen fik deltagerne mulighed for at komme med forslag og markere på kort, hvor deres marker ligger, hvis de ønskede at indgå i omlægningen.
Ved tidligere møder har omkring 20% af deltagerne vist interesse for at høre mere om mulighederne, og efter tirsdagens møde hos SAGRO blev flere lodsejere skrevet op for at få yderligere information.
Repræsentanter for både Herning Kommune samt Herning-Ikast Landboforening og Familielandbruget VEST-Jylland bød de mange velkommen.
Karen Thomasen er èn af landets mange udtagningskonsulenter. Hun kan rådgive omkring udtagning af dine jorde.
På grund af den store interesse for udtagning af landbrugsjord er der planlagt ekstra møder.
Læs mere om disse arrangementer i det Midt- og Vestjyske område her
Leif Nørgaard, formand for Herning-Ikast Landboforening, opfordrede de fremmødte til aktiv deltagelse:
Den grønne omstilling er en realitet, og det er afgørende, at vi engagerer os, så beslutninger ikke bliver truffet uden vores medvirken.
Tilmelding til nyhedsbrev