Klimadata kan give landmænd bedre kort på hånden i CO₂-usikkerhed

Udgivet d. 04-04-2025

Få styr på klima og økonomi, før CO₂e-afgiften rammer – det er bl.a. målet med et nyt forsøg fra Esbjerg Kommune, SAGRO og Jysk Landboforening.

Denne korte historie handler ikke om at redde verden med et ESG-regnskab. Den handler om, hvordan du som landmand får mest klima og miljø for pengene – viden, der bliver afgørende, når CO2e-afgiften rammer.

Og det er præcis årsagen til, at Esbjerg Kommune, SAGRO og Jysk Landboforening over de sidste to år har kørt et forsøg med forskellige landmænd, som skal optimere deres grønne investeringer med ESGreen Tool.

En af de landmænd, som deltager i forsøget, er Tommy Sørensen. Han driver en griseproduktion, hvor output er 15.000 grise á 30 kg om året.

Selvfølgelig har han allerede høstet de ”lavthængende frugter”, hvad angår klima – som f.eks. hurtig udslusning af gylle og levering til biogas. Han har sågar også etableret minivådområder og skovrejsning for at binde mere CO2 og forbedre miljøet lokalt.

- Nu handler det om at tage skridtet videre og optimere foderudnyttelsen, da det spiller en stor rolle i klimaregnskabet. Godt, gammeldags landmandskab kan virkelig flytte meget, siger Tommy Sørensen.

(Artiklen fortsætter efter billedet)

Data og klimaregnskab skaber overblik

Ved hjælp af ESGreen Tool har Tommy Sørensen fået en bedre forståelse af, hvordan forskellige tiltag påvirker klimaregnskabet. En væsentlig erfaring har været, at nogle forventede klimagevinster ikke altid er så store som antaget, mens andre tiltag kan have overraskende stor effekt.

- Vi har også investeret i solceller. Ved hjælp af ESGreen Tool kunne vi se, at måske ikke battede helt så meget på klimakontoen, som jeg havde troet. Men det giver stadig lidt, og rent økonomisk kan det også godt svare sig pga. den måde, som vores bedrift og elforbrug er skruet sammen på, siger han.

Der er også investeret i overdækning til gylletankene for at mindske ammoniakfordampningen og forbedre arbejdsmiljøet (overdækningen er på vej – derfor kan den ikke ses på luftfotoet). Og så gør han som så mange andre i landbruget – han venter på klarhed over, hvordan den kommende CO2e-afgift vil påvirke landbruget rent økonomisk.

- Det må være særligt svært for de helt nyetablerede landmænd med den uvished. Jeg ser det, som om hele erhvervet lige holder vejret og holder igen med investeringer. Men det er derfor, at ESGreen Tool har været et godt redskab. Så er vi klar, når uvisheden over afgiften har lagt sig, siger han.

Stine Bundgaard, politisk chef i SAGRO og politisk rådgiver for Jysk Landboforening understreger vigtigheden af at arbejde med klimadata:

- Det her skal informere og inspirere andre landmænd. Vi gør os nogle erfaringer, som kan være med til at optimere de nødvendige, grønne investeringer, som erhvervet står foran at skulle lave. På den måde hjælper projektet til at få mest muligt klima for pengene, siger hun.

Værktøjet forbedres konstant

Projektet viser, at arbejdet med klimaregnskab og data giver et solidt grundlag for at træffe de rette beslutninger. Ifølge Stine Bundgaard er det afgørende, at flere landmænd kommer i gang:

- De forskellige grene af landbruget er meget forskellige i opbygning. Derfor er klimagevinsterne, der hentes ved investeringer, også meget forskellige. Jeg er superglad for, at Esbjerg Kommune ville være med til det her. De skal have ros for et helt igennem godt samarbejde.

Derudover understreger hun vigtigheden af at dele de gode historier om landbrugets klimaindsats:

- Vi er et erhverv, der ofte bliver kritiseret, men vi gør også meget for klimaet. Der skal mange gode historier til at fjerne de enkelte dårlige, også selvom de er gamle. Som altid skal vi blive endnu skarpere på at fortælle om vores indsats, siger hun.

Det er Tommy Sørensen enig i. Men for ham starter og slutter det ved dygtigt landmandskab. Og jo større bedriften er, jo mere data har man brug for at gennemskue, hvad der er den bedste beslutning.

- Når afgifterne kommer, er det en fordel at kende sin bedrift ned i detaljen. Det kræver data, så jeg vil da anbefale andre at komme i gang med at indsamle dem. Jo flere data, jo bedre kan man også gennemskue, om et år har været et ”usædvanligt” år, eller om tallene giver et billede af ”normal drift”, forklarer han.

Han påpeger dog også, at ESGreen Tool som værktøj slet ikke er færdigudviklet.

- Jo flere landmænd, der bruger det, jo stærkere bliver værktøjet – og jo bedre kan vi dokumentere landbrugets faktiske klimaaftryk, slutter han.

Kontakt os

Få et godt råd fra en rådgiver

Stine Bundgaard Stine Bundgaard Politisk chef 96 29 66 02 40 29 58 85


Tilmelding til nyhedsbrev


Indlæs flere relaterede artikler

Samarbejdspartnere