Udgivet d. 31-08-2023
2023 blev rekordåret for Faunastriber, der på tværs af de medvirkende kommuner dækker 150 hektar med en flerårig blomsterblanding
Blandingen er til gavn for både insekter, fugle og andet vildt i agerlandet. De 150 hektar svarer til over 200 fodboldbaner eller 500 km af de traditionelle 3 meter brede faunastriber. I en afstand, der svarer til en køretur fra Skagen til Hamborg.
Takket være et godt samarbejde mellem landboforeningerne, de grønne organisationer og medvirkende kommuner, er det altså lykkedes at få endnu mere vild natur i det danske agerland.
Et bredt samarbejde
Projekt Faunastriber startede i 2014 i et samarbejde mellem Herning-Ikast Landboforening, Naturfredningsforeningen, Ornitologisk Forening, Biavlerforeningen og Foreningen for stående jagthunde.
En repræsentant for hver forening satte sig sammen og drøftede, om der kunne laves nogle arrangementer i fællesskab ud fra tanken om, at der er behov for mere dialog mellem de grønne organisationer og landbruget.
- Dialog og forståelse for hinandens synspunkter opstår bedst, når man går sammen med sin nabo og klipper hækken i fællesskab, siger Jens Simonsen, som er bestyrelsesmedlem for deltidslandmændene i Herning-Ikast Landboforening og på landsplan repræsenterer deltidslandmændene i Landbrug og Fødevarer.
Et af de aftalte arrangementer blev “projekt Faunastriber”, som var tænkt som et lille lokalt projekt. Det overordnede princip skulle være "Keep it simple". Landmanden skulle ikke gøre andet end tage sin telefon og melde sig til - og så betale regningen til maskinstationen for arbejdet. Herning og Ikast-Brande kommuner sponsorerede frø med den begrundelse, at der var tale om et samarbejdsprojekt som man gerne ville støtte.
Overvældende interesse
- Det var overvældende, at 47 landmænd meldte sig det første år. Historien om samarbejdet mellem seks organisationer og danske landmænd der gik sammen for at udbrede biodiversiteten var jo en god historie, siger han.
Siden har projektet bredt sig til hele landet, så der er siden 2014 blevet sået flere tusinde kilometer faunastriber.
- Det vigtigste ved projektet er for mig dialogen mellem de grønne organisationer og landbruget. Jeg er blevet inviteret til at fortælle om projektet ved generalforsamlingen i Danmarks Naturfredningsforening, samt adskillige arrangementer og møder med ornitologer, kommuner, jægere og biavlere, siger han og fortsætter:
- Vi er ikke mange landmænd tilbage, og det er helt afgørende, at vi viser folk uden for erhvervet, at vi er villige til at lytte i en åben dialog. Herved får vi mulighed for at vise, at landbruget faktisk gerne vil den grønne omstilling, siger han.
SAGRO står for koordineringen af det oprindelige projekt for Faunastriber. Siden har det bredt sig til resten af landet.
Vil du læse mere om Faunastriber, kan du besøge www.faunastriber.dk.
Initiativet til Faunastriberne og det brede samarbejde mellem landmænd, grønne organisationer og kommuner kommer fra Herning-Ikast Landboforening. Der er i projektet skabt konstruktiv dialog hen over kommunegrænser og samarbejder på tværs af foreninger med vidt forskellige interesser.
Grønne organisationer
Danmarks Naturfredningsforening
Dansk Ornitologisk Forening
Danmarks biavlerforening
Stående jagthunde i Danmark
Danmarks jægerforbund
Plantning og Landskab
Landboforeninger
Herning-Ikast Landboforening
Holstebro Struer Landboforening
Jysk Landbrug
Sydvestjysk Landboforening
Familielandbruget VEST-Jylland
Grindstedegnens Familielandbrug
Kommuner
Herning Kommune
Holstebro Kommune
Struer Kommune
Vejen Kommune
Billund Kommune
Varde Kommune
Esbjerg Kommune
Tilmelding til nyhedsbrev