Udgivet d. 24-05-2017
De fleste landmænd er grønnere end deres rygte - Naturtjek kan dokumentere det.
Landmænd har stor indflydelse på naturens vilkår i læhegn, små søer, vejrabatter og gennem at foretage vildttiltag, og mange gør rigtig meget, siger Lone Andersen, formand for Familielandbruget VEST-Jylland, der netop er vendt hjem efter Naturmødet i Hirtshals, hvor hun var en af åbningstalerne.
- Landbruget er jo Danmarks største naturforvalter og fylder godt 60% af Danmarks areal, så når der skal snakkes om, hvordan vi skal udvikle naturen, skal vi naturligvis være til stede. Netop fordi de grønne organisationer og naturnørderne i allerhøjeste grad er i overtal på Naturmødet, så skal landbruget blande sig i debatterne for at fortælle, at det er muligt at landbrug og natur kan udvikle sig side om side.
Naturmødet konkluderede i øvrigt, at vil man gøre mest for Danmarks natur, skal det være tiltag på statens arealer. Det er 200 000 ha, som har noget af landets mest værdifulde natur. - Vi landmænd kan være med til at pleje og afgræsse statens arealer - selvfølgelig mod kompensation, siger Lone Andersen.
Den lille natur
Lone Andersen opfordrer dog også landmænd til at gøre noget godt på deres egen bedrift. Ofte er det tiltag helt uden omkostning, men af stor værdi for naturen. Som at lade en halmballe ligge i et læhegn og rådne, lade marksten ligge i små dynger i et udyrket hjørne eller et læhegn. Holde god afstand med sprøjten til markveje og vejrabatter, sætte stærekasser og andre fugle kasser op osv. Små tiltag, der skaber levesteder for insekter, firben, fugle og vildt.
- Mange landmænd gør allerede en masse, men flager måske slet ikke med det, og det burde vi gøre, for jeg er sikker på, at det ville styrke vores omdømme, siger hun.
Brug Naturtjek
- Lige nu er der sådan en grøde, at man næsten kan se og høre alting gro. Jeg gik i dag en tur i vores egen eng for at se til goldkøer, og jeg gik en ekstra runde for at se, om der var nogle særlige blomster og planter. Jeg er slet ikke ekspert, men Arla har opfordret til at installere ”Naturtjek” på telefonen og begynde at registrere. Jeg tror, vi alle har mange flere forunderlige blomster og dyr på vores jorde, end vi ved af, og man bliver da glad, når man opdager de forskellige arter. Ja, man kan også blive bekymret, for bliver meget sjældne arter fundet på ens jord, såsom orkideer kan det desværre give restriktioner for ejendommens udvikling, men ikke nødvendigvis.
Naturmødet var et godt sted at præge landspolitikerne, som kom til mødet, og Lone Andersen håber at have gjort sit til, at det fortsat bliver muligt at have en effektiv produktion, som samtidig er naturmæssigt bæredygtig.
Lone Andersen mener, at hvis flere landmænd skiltede mere med, hvad de rent faktisk gør for naturen, så ville det gavne hele erhvervets omdømme.
Tilmelding til nyhedsbrev