Small Business er i top

Udgivet d. 12-06-2021

Af Lone Andersen, formand for Familielandbruget VEST-Jylland

Dette er et debatindlæg skrevet af Lone Andersen, Formand for Familielandbruget VEST-Jylland, og er derfor udelukkende et udtryk for skribentens holdning. 

I dansk landbrug har vi en underskov af veldrevne, bæredygtige og økonomisk succesfulde små landbrug. Bedrifter, hvor en familie lever et rigtig godt liv på en gård med god arrondering, plads til biodiversitet, tid til at bekymre sig om naboer og overskud til ofte også at rumme nogen af samfundets svageste. 

Men i den offentlige debat er small business-landbrug næsten usynlige. Det er ikke dem, der får vores opmærksomhed. 

De store landbrug løber med spaltepladsen. Og vist er der mange, der gør det virkelig godt. Det læser man om, når KvægNøglen f.eks. offentliggør sine resultater, og den bedst placerede landmand har henved 400 køer og over 20.000 kr. i dækningsbidrag pr. årsko. Det kalder da på respekt.

Men man behøver ikke at være stor for at være god. Et af mine medlemmer, der har 70 køer og en enkelt robot, har et dækningsbidrag pr. årsko, der er 1.000 kr. højere. Det skrev han til mig, fordi han også synes, at små landbrugs økonomiske succes alt for sjældent bliver bemærket. Han skrev også, at han havde indbetalt 300.000 kr. på sin pensionsopsparing, og at skattefar også fik 400.000 kr. 

Derfor undrer det mig, når finansieringsinstitutter, ejendomshandlere, landbrugsskoler og rådgivere tit lyder, som om det kun er store landbrug, der har en fremtid. Man taler om strukturudviklingen som noget, man bare skal acceptere.

Jeg kender til elever på landbrugsskoler, der slet ikke kunne få lov til at regne på et projekt, hvor de overtog en gård med henholdsvis 35 og 75 køer. Selvfølgelig skal de have lov at afprøve det, hvis de brænder for det!  

 

Et af mine medlemmer, der har 70 køer og en enkelt robot, har et dækningsbidrag pr. årsko, der er 1.000 kr. højere end den bedst placerede i KvægNøglen. Men de små landbrugs økonomiske succes bliver alt for sjældent bemærket.

 

For et par år siden udvalgte SEGES, efter nogle objektive kriterier, 679 økonomisk sunde bedrifter, som de granskede nærmere. Gruppen udgjorde spydspidsen af landets landbrug – de bedste 2 %.

Der var små og store imellem hinanden, der var personligt ejede og selskaber - men de havde alle lav gæld og højt overskud.

55 % af denne Top 2-gruppe havde under 5 mio. kr. i omsætning. Så kom ikke og sig, at der ikke er potentiale i små bedrifter.

Vi skal passe på med lemmingeffekten, som får alle til at styrte i den samme retning. Der er så mange muligheder og plads til alle størrelser. Det er fint, at nogen har lyst til at starte op på en gård til 50 mio. kr. sammen med en investor. Men jeg vil opfordre alle, der er involveret i at hjælpe unge landmænd i gang, til at huske at komme hele paletten af muligheder rundt.
Den unge agrarøkonom, der bedst kan tænke sig en gård med en enkelt eller to ansatte, skal også tages alvorligt, når hans budgetter viser, at det kan lade sig gøre.

Vi skal også bakke op om forpagtning, sælgerpantebrev, succession, sharemilking og andre kreative måder at etablere sig på.

Den, der vil, er heldigvis ikke nem at stoppe.

Det viser historien i dette blad om Daniel, der efter en konkurs har kæmpet sig tilbage igen. Ikke til et stort landbrug, men til en tilværelse som selvstændig landmand uden tyngende gæld – og med masser af livskvalitet.

Lone Andersen, formand for Familielandbruget VEST-Jylland


Tilmelding til nyhedsbrev


Indlæs flere relaterede artikler

Samarbejdspartnere