Græsset gror – men pas på, det går stærkt

Udgivet d. 26-04-2025

Birgitte Kjemtrup Høyer fra ØkologiRådgivning Danmark advarer om tidlig græsvækst og opfordrer til handling, før proteinindholdet løber fra planlægningen.

Dette er et indlæg fra SAGRO´s Fredagstelefonen, som du kan finde på dette link. Fredagstelefonen giver dig en ugentlig opdatering på alt, hvad du har brug for at vide i marken, stalden og på kontoren. 

Det økologiske Danmark er dækket af frodige, grønne græsmarker i disse uger. Ifølge Birgitte Kjemtrup Høyer er årsagen en kombination af gylle på rette tidspunkt, milde temperaturer og passende nedbør.

“Stort set alle har fået givet gylle på det helt rigtige tidspunkt – slut februar og start marts – og med regn hen over påsken, så gror det virkelig derude nu,” fortæller hun.

Med næsten ingen nattefrost og lune forårsforhold skyder græsset hurtigere og kraftigere end normalt.

Høj proteinkvalitet – lavt sukkerindhold

Græssets ernæringsmæssige sammensætning ser også anderledes ud end normalt for årstiden.

“Umiddelbart er der mere protein i end sukker, og det påvirker køernes adfærd,” forklarer Birgitte og tilføjer, at ØkologiRådgivning Danmark venter på flere friske græsanalyser, før de melder noget endeligt ud.

En del køer er allerede på græs, men nogle landmænd er kommet lidt sent ud – og det kan være en udfordring, når græssets næringsværdi forskyder sig så hurtigt.

Pas på overmæthed og manglende ædelyst

I nogle besætninger observeres nu, at køerne er så mætte af græs, at de ikke søger mod malkerobotten, men i stedet lægger sig straks ved hjemkomsten.

“De bliver sløve og svære at få hen til malkning – det er et tydeligt tegn på, at der er meget energirigt foder derude,” advarer hun.

Hun anbefaler at være særligt opmærksom på køernes adfærd, som ofte afspejler ændringer i græssets kvalitet før bonden selv opdager det.

Tid til første slæt – måske tidligere end normalt

Selvom det endnu kun er april, peger Birgitte allerede på, at det snart kan være tid til første slæt – og tidligere end mange måske forventer.

“De første slæt blev i både 2022 og 2023 taget for sent. Hvis vi gentager det i 2025, mister vi vigtig foderværdi – især med det vejr, vi har nu,” siger hun.

Med nattemperaturer over 5 grader og dagstemperaturer op mod 15 grader, er vækstbetingelserne ideelle, og græssets udvikling går stærkt.

Følg udviklingen uge for uge

For at hjælpe landmænd med at følge græsvæksten og kvaliteten tæt, udsender ØkologiRådgivning Danmark hver uge en græsmail, som opsummerer den aktuelle udvikling og giver anbefalinger.

“Hvis man vil følge afgræsningen sæsonen igennem, kan man bare sende os en besked – så får man mailen hver fredag,” afslutter Birgitte.

Dette er et indlæg fra SAGRO´s Fredagstelefonen, som du kan finde på dette link. Fredagstelefonen giver dig en ugentlig opdatering på alt, hvad du har brug for at vide i marken, stalden og på kontoren. 

Kontakt os

Få et godt råd fra en rådgiver

Birgitte Kjemtrup Høyer Birgitte Kjemtrup Høyer Økologirådgiver i ØkologiRådgivning Danmark 40 91 30 75


Tilmelding til nyhedsbrev


Samarbejdspartnere