Skovlandbrugets store fordele – og små ulemper

Udgivet d. 14-01-2025

Med de dagsordener, der hersker nu og i horisonten i dansk landbrug, virker skovlandbruget som en dyrkningsform, der får mange ender til at mødes.

 

Rækker med træer i landskabet er sandsynligvis et syn, vi nok kommer til at vænne os til – og det er slet ikke en skidt ting. Der er nemlig store fordele for både økologer og konventionelle, og naturligvis et par ulemper, ved skovlandbrug.
Claus Østergaard fra ØkologiRådgivning Danmark ser her nærmere på fænomenet.


Klimaregnskabet
Træer binder kulstof, og det tæller positivt i klimaregnskabet at plante skov.

Vand
Ofte er der alt for meget, og nogle gange er der for lidt. Problemerne med vand er vist kommet for at blive, og træernes lange rødder er enormt gode til at transportere vand. Både op og ned, for rødderne kan være med til at danne et underjordisk reservoir, som både træer og afgrøder får gavn af senere.


Næringsstoffer
Træernes lange rødder har også nogle enorme fordele, når det kommer til næringsstoffer. Dels kan de trække næringsstoffer op langt nedefra, og dels kan træerne optage mange af de overskydende næringsstoffer, som dermed ikke bliver udvasket.

Bestøvning og biodiversitet
Ved at give insekterne mulighed for at etablere sig permanent får de bedre vilkår for at formere sig og ikke mindst bestøve. Det vil sandsynligvis påvirke udbyttet i både afgrøder som hestebønner og raps og skovlandbrugets egne frugter og nødder. Med de mange nye levesteder vil der også komme en langt større biodiversitet – og for økologer betyder det flere rovinsekter, der kan tage kampen op mod skadedyr.



Træbælterne giver i sagens natur læ, og det er selvfølgelig en stor fordel i forhold til både jorderosion og fygning. Men læ hæver også temperaturen i marken, og det kan sandsynligvis ses i et højere udbytte.


De gode relationer
Skovlandbrug er en meget synlig måde at skabe forandringer, og ved at give naturen plads og holde på næringsstofferne viser du det omkringliggende samfund, at du trækker på samme hammel.


Medaljens bagside: Mere liv = mindre kontrol
Får biodiversiteten mere plads, kommer der måske også flere skadedyr, som kan blive et problem for økologisk rapsdyrkning. Det skyldes, at skadedyr angriber afgrøden fra markkanten, og der vil naturligvis være mere markkant i et skovlandbrug. Nogle mener dog, at tingene kommer i balance, når skadedyrenes rovdyr indfinder sig. Der kommer i sagens natur også mere vildt, men det bliver sandsynligvis ikke noget større problem.


En usikker omgang
Det er et nyt territorie at begive sig ud på, og der er ikke mange erfaringer at læne sig op ad. Især når det kommer til afsætning, for det er svært at forudsige efterspørgslen. Det bliver jo nok ikke til konsum, al frugten, men omvendt kunne der sagtens

 

Kontakt os

Få et godt råd fra en rådgiver

Claus Østergaard Claus Østergaard Direktør og plantechef i ØkologiRådgivning Danmark 20 45 74 65


Tilmelding til nyhedsbrev


Indlæs flere relaterede artikler

Samarbejdspartnere