Udgivet d. 16-03-2020
Finansnyt
Aktier
Den seneste måned er mere end 25 pct. skåret af værdien af verdensaktiemarkederne, hvilket er astronomiske beløb.
Ingen tvivl om, at alle de begrænsninger, der bliver foretaget, vil påvirke indtjeningen i virksomhederne negativt på kort sigt, og nogle vil ikke eksistere efter krisen. Men når man handler aktier, handler man ikke kun på den kortsigtede indtjening, men virksomhedernes indtjening mange år frem, typisk op til 20 år.
I det lys kan faldet virke som en stor overreaktion, og jeg er da også overbevist om, at kurserne vil komme op, når verden forhåbentlig snart atter bliver normal.
Nogle virksomheder vil ikke overleve, men for langt de fleste vil situationen være håndterbar, særligt med massiv hjælp fra staterne/bankerne, som kommer til at pumpe enorme beløb ind i støtteordninger af alle varianter. Bankerne er i en nøgleposition i arbejdet med at afhjælpe den kortsigtede likviditet for både virksomheder lønmodtagere.
Som samfund kan vi være dybt taknemmelige for, at dette virusudbrud ikke kom lige efter finanskrisen, men på et tidspunkt, hvor bankerne har bygget store kapitalreserver op. Samtidig har bankerne nu mulighed for at få opbygget et bedre image, hvilket de om nogen har brug for, og det er de meget bevidste om.
Ser man på de sidste 16 år, har der kun været 4 år, uafhængig af hinanden, hvor aktiemarkedet er endt negativt i forhold til hvor året begyndte. De største stigninger har været året efter, hvor MSCI World faldt mest.
2008/2009: - 40,71% /+29,99%
2011/2012: - 5,54% / +15,83%
2015/2016: - 0,15% /+ 7,51%
2018/2019: - 8,71% / +27,67%
Jeg tror der en god mulighed for at dette gentager sig, hvis 2020 ender i rødt, og umiddelbart er det nok et realistisk scenarie.
Mange spørger mig, om de skal købe aktier nu, hvor aktierne er faldet så meget, og ud fra førnævnte, giver det jo også god mening. Det er dog lige så vigtigt, som da man investerede de første penge i aktier, at det ikke er for lånte penge. Og investeringshorisonten bør være lige så lang, som med de første penge, der blev investeret i aktier. Vi kan hurtigt blive spekulanter i stedet for fornuftige langsigtede investorer.
For den langsigtede investor ser jeg disse niveauer som meget interessante, men på kort sigt er det umuligt at forudsige udviklingen. Det afhænger meget af, hvor nervøst markedet bliver.
Renterne
De urolige markeder og usikkerheden omkring virksomhedernes økonomi har nu også ramt obligationerne, nøjagtigt som vi så i 2008 og 2018. Det rammer ikke kun virksomhedsobligationer, men også realkreditobligationer, hvor det man kalder kreditspændet til statsobligationer er udvidet markant.
Nogle husker måske, at Jyske Invest i 2007/2008 etablerede en investeringsforening, som de solgte til deres kunder som lav risiko. Det var en hedgefond “kapitalforening”, som gearede (belånte) egenkapitalen mange gange og købte lange obligationer for at udnytte dette kreditspænd. Foreningen tabte i løbet af kort tid 80 pct. af værdien.
Der findes stadig fondsmæglere m.v. i ind- og udland, der forsøger at udnytte disse kreditspænd, og det kan give nogle store tab i den aktuelle situation og tvangsnedlukninger af disse forretninger kan presse obligationsmarkedet, som vi så det i 2008.
Udlandet har i de seneste år været storkøbere af danske realkreditobligationer, og vælger udlandet at sælge ud af danske realkreditobligationer eller obligationer generelt, kan det have stor effekt på obligationsmarkedet og dermed renterne.
Så du skal være meget opmærksom på, om du/I har investeret i kapitalforeninger med mulighed for gearing af obligationer, da det som sagt er yderst risikabelt, og i den aktuelle situation kan det blive rigtig dyrt.
Det har betydet at de lange realkreditobligationer på kort sigt er faldet med op til 3 kurspoint og 1,00 % 2050 med afdrag kurs 99,60, og den afdragsfrie i kurs 98, 50. 0,50 % 30 år er derfor ikke interessant pt.
Betyder det så, at låntager i variable lån som Cibor6-lån skal være bekymrede?
De korte renter bliver nede, med mindre DKK kommer under pres fra udlandet, så Nationalbanken kan blive presset til at hæve renterne for at støtte kronen.
De kunder, der har optaget fast rentelån, får måske en gylden mulighed for at konvertere noget restgæld væk.
Det vil også betyde, at på fast renteswap vil markedsværdien blive forbedret.
Det kræver naturligvis, at situationen eskalerer yderligere, men det er set før.
Valuta:
USD: Frygten for at situationen påvirker den amerikanske økonomi i recession har påvirket USD, men det virker til at USD er blevet stabiliseret efter en pæn nedadrettet regulering. USD/DKK er nu på 673. Den har i den seneste måned bevæget sig mellem 690 og 657. Jeg mener, at det er realistisk, at bevægelser i den nærmeste fremtid vil holde sig inden for dette spænd.
NOK: At Rusland og OPEC ikke kunne blive enige om at reducere olieproduktionen, samtidigt med at efterspørgslen på olie er faldet på grund af krisen, fik olieprisen ud i frit fald. Som olieproducerende land ramte det Norge og dermed norske kroner. NOK/DKK er pt. i 69 og har i den seneste måned bevæget sig i et spænd på 74-65.
Tilmelding til nyhedsbrev