Udgivet d. 23-03-2020
Finansnyt
Markedskommentar:
Coronakrisen bliver ved med at udvikle sig i negativ retning. Centralbankerne sender astronomiske beløb ud i økonomien gennem obligationsmarkederne, samtidigt med at mange lande optager enorme lån for at understøtte økonomien og dermed mindske de økonomiske skader, til virusepidemien er drevet over. Det store spørgsmål er så, hvornår samfundet er oppe at køre igen, og hvor store skaderne bliver på kort og lang sigt.
I efteråret 2008 så vi F1-renter stige kraftigt til et niveau på omkring 5-6 %. Det er langt fra sikkert, at det sker denne gang, men på mange måder ligner nuværende situation 2008, og kan man drage nogle paralleller, er det meget sandsynligt at renten falder igen, når vi når om på den anden side af krisen, og at vi herefter står overfor en meget lang tid med ekstremt lave renter, lige som det skete efter 2008.
Renter – kurssikring:
Det vi ser i disse dage, er store kursfald på obligationsmarkedet, som vi også så i 2. halvår af 2008, hvor likviditeten frøs til. Et eksempel er, at i fredags kom 2,00 % 2050 m/afdrag under kurs 100, og 1,00 % 2050 er nu tæt på kurs 91,00.
Ingen ved hvornår likviditeten er tilbage til de finansielle markeder igen, og med den usikkerhed in mente, bør man overveje at sikre sig, hvis man har flexlån, der skal refinansieres 1.7.2020. Måden man sikrer sig på er, at kontakte sit realkreditselskab og indgå en kurs/rente-aftale for den næste periode. Det kan vise sig, at der kommer ro på og renten falder tilbage før refinansieringen, men usikkerheden er stor.
Vi har i SAGRO sat gang i rådgivning omkring konvertering af fastrente-lån til Cibor6-lån. Om det er for tidligt, afhænger af hvor hurtigt likviditeten kommer tilbage til de finansielle markeder.
Uanset hvor god en idé vi synes det er, er det vigtigt, at hvis man som låntager har valgt fastrente-lån, fordi man har det bedst med dette, skal man holde fast i sin fastrente. Men for dem, der har taget fastrente for at få mulighed for at skære noget af sin gæld ved en rentestigning, er her en gylden mulighed, som måske aldrig kommer igen.
Hvor lang tid man skal vente med at slå til, er svært at sige, men det er min antagelse, at så længe der er likviditetsmangel, vil obligationerne sikkert falde i kurs, men før vi ved af det, er obligationskurserne på vej op igen, og det kan gå lige så hurtigt, som de er faldet. En fugl i hånden kan være bedre end 10 på taget.
Ved konvertering fra fastrente til Cibor6, er det vigtigt at være opmærksom på at obligationerne bag Cibor6-lån også er faldet lidt i kurs, og de kan falde endnu mere. Så vil man sikre sig mod at dette ikke sker, bør man i forbindelse med omlægningen, kurssikre både indfrielsen og lånoptagelsen. Min erfaring er desuden, at det er en forudsætning fra nogle kreditforeninger, hvis de skal være med på ideen. Der er jo ikke meget ved at man skære 9–10 % af kursen på det lån man indfrier, hvis man samtidig mister flere kurspoint på det nye lån man optager.
Jeg ser Cibor6-lån som en god fremtidig finansieringsmåde, da det er min overbevisning, at når dette er overstået, vil renterne på Cibor6-lån være lave i lang tid fremover.
Aktier:
Nedlukning af landes grænser, udgangsforbud, virksomheder der lukker ned, fyringer, stigende renter (og listen er lang), betyder med stor sandsynlighed, at vi er midt i en recession, som kun bliver værre, hvis ikke der meget snart kommer gang i aktiviteten igen, og det afhænger helt af, hvor lang tid der går, før man får bremset Coronasmitten.
Der er dog en tendens til at positive nyheder påvirker aktiemarkedet, så køberne er der, men investorerne er ikke overbeviste om, at vi har set det værste, så derfor er de hurtige til at sælge igen. En større stigning får vi nok ikke, før vi kan se en tendens til, at antallet af smittede bøjer af, som vi har set i Kina, eller at der findes en vaccine eller et middel til at bekæmpe den.
Valuta:
USD er blevet styrket i denne uge og USD/DKK var kort i kurs 700, så USD er blevet sikker havn for investorerne. Tendensen til stigende USD ser derfor ud til at fortsætte.
NOK/DKK har stabiliseret sig omkring kurs 60, men den har ellers været i frit fald, efter at olieprisen er raslet ned. På den lange bane virker den som et godt køb, da Norge uagtet den nuværende lave oliepris, har en bumstærk økonomi. Når krisen er overstået, ser der ud til at være plads til en markant stigning i NOK.
Tilmelding til nyhedsbrev