Udgivet d. 03-02-2022
Undgå at spare dig fattig, gør brug af jordprøver – og hæv i jordbanken, hvis du har fosfor eller kali på kontoen
En kombination af voldsomt stigende kvælstofpriser og meget høje afregningspriser for korn har i særlig grad sat fokus på såvel afgrødevalg som gødningsstrategi.
På rådgivningssiden giver det nogle spændende faglige udfordringer og diskussioner med landmanden, når vi sammen skal optimere markdriften – oftest under stor hensyntagen til foderbehovet, hvad enten det er som korn eller grovfoder. Samtidig vil der heldigvis i de fleste tilfælde være en del husdyrgødning/afgasset gylle, som for manges vedkommende tager brodden af de høje næringsstofpriser.
Spar dig ikke fattig trods høje gødningspriser
Den første umiddelbare indskydelse er måske, at så skal der bare spares på gødningen. Især hvis der slet ikke er disponeret en del af handelsgødningen, inden priserne eksploderede, og man ikke har rådighed over husdyrgødning/afgasset gylle. Det vil dog i mange tilfælde være den forkerte vej at gå. Tager man udgangspunkt i en situation med et planteavlsbrug baseret udelukkende på handelsgødning, bør man vurdere mulighederne via kombination af afgrødevalg og forventede afregningspriser.
Vårbyg kontra ærter og hestebønner
Med dagspriser på ca. 5 kr./kg for NPK 21-3-10 koster det 3.625 kr./ha at fuldgøde en vårbygmark på vandet sandjord. Skifter man vårbyggen ud med ærter eller hestebønner, vil disse afgrøder kunne fuldgødes med blot 400 kg P-K 0-4-21 til ca. 3 kr./kg, svarende til 1.200 kr./ha.
Altså en gødningsbesparelse på 2.425 kr./ha.
Da man i øjeblikket iflg. Kornbasen kan afhænde sin 2022-høst kontraktlig til 155 kr./hkg for foderbyg og 180 kr./hkg for maltbyg, svarer det til henholdsvis 8.990 kr. og 10.440 kr./ha ved et normudbytte på 58 hkg/ha på vandet sandjord JB 1-4. Vælger man ærter eller hestebønner med et udbytteniveau på 46 hkg/ha til en forventet salgspris på henholdsvis 215 og 230 kr./hkg, giver det en salgsværdi på henholdsvis 9.890 og 10.580 kr./ha. 0g dertil altså en sparet gødningsomkostning på 2,425 kr./ha.
Om det er attraktivt, påvirkes også af øvrige faktorer, idet udsædspris, planteværn og maskinomkostninger vil være lidt højere for bælgplanterne, ligesom mange har dårlige minder om ærter og lejesæd. Andre bekymrer sig om den noget senere høst af hestebønner, og hvad det kan betyde for tørrings-omkostningerne mv. Modsat giver bælgsæden nye kemiske muligheder for at bekæmpe græsukrudt, ligesom der må forventes en forfrugtsværdi på op imod 5 hkg/ha i en evt. efterfølgende hvedemark.
Figur 1: SEGES, optimalt N-behov i vårbyg. Grafikken viser via 30 fs 2011-2015 et gns. optimalt niveau på 125 kg N/ha. Men variationen ligger mellem 57-153 kg N protein pct. gns. omkr. 10. Landmanden og rådgiverens udfordring: Kvælstofoptimum og fastsættelse af kvælstofbehovet afhænger af forfrugt, dyrkningshistorie inklusiv tilførsel af husdyrgødning i tidligere år, udbytteniveau samt jordtype.
Tabel 1: Gødningspriser omregnet til kr. pr. kg næringsstof via typiske handelsgødninger. Kilde: Kornbasen
Tabel 2: Netto afgrødeværdi efter gødningsomkostninger høst 2022 baseret på aktuelle kontrakttilbud *) 725 kg NPK 21-3-10 á 5,00 kr./kg **) 100 kg NS 26 14 á 5,00 kr. placeret + nedfældning af 35 tons gylle á 20 kr. ***) 400 kg PK 0-4-21 á 3,00 kr./kg
Gylle er guld til ”guldkornene”
Kigger man på et husdyrbrug, hvor der er gylle til harmonigrænsen, og hvor fosfor- og kaliumbehovet til korn dækkes via den nedfældede gylle, står man i en helt anden og gunstigere situation. Her vil man med fordel kunne etablere sin vårbyg samtidig med placering af 100 kg NS 26-14 pr. ha til ca. 5 kr./kg, hvilket i sig selv giver et merudbytte på 1-3 hkg/ha i placeringseffekt. Samtidig opfyldes svovlbehovet, og gødningens forsurende effekt minimerer risikoen for manganmangel. Det resterende kvælstofbehov er dækket af gyllen. Tages udgangspunkt i en standard slagtesvinegylle, vil det være ca. 35 tons/ha á 20 kr./ton til nedfældning svarende til 750 kr./ha. Altså en samlet gødningsomkostning på 500 kr./ha til handelsgødning og 750 kr./ha for gyllenedfældning. I alt 1.250 kr./ha.
Det skal sammenlignes med 3.625 kr./ha som vist tidligere ved fuldgødskning med NKP 21-3-10. Der er dermed sparet 2.775 kr./ha ved at anvende gyllen. Det giver gyllen en gødningsværdi på 68 kr./ton og dermed retten til betegnelsen ”gylle er guld” med de nuværende gødningspriser.
Kvælstofgødskning efter proteinbonus
Heldigvis har vi et sammenfald mellem såvel meget høje gødningspriser og gode afregningspriser. Det betyder, at det stadig i de fleste tilfælde kan betale sig at gøde op til afgrødernes kvælstofnorm. Men anvendes afgrøden ikke i egen bedrift, og honorerer køber ikke værdien af proteinindholdet, bør man som sælger reducere tildelingen i korn som skitseret i nedenstående tabel 3. Det vil med nuværende gødningspriser give en besparelse på 400-500 kr./ha.
Tabel 3: N-tildeling med og uden proteinbonus
Hæv i jordbanken
Generelt gælder jf. tidligere landsforsøg, at især den første del af behovet for henholdsvis fosfor og kalium bør dækkes for at sikre udbyttet. Yderligere tilførsel kan evt. mindskes, hvis (nyere) jordprøver viser, at fosfor- og kalitallet er på et normalt niveau. Er jordprøverne faldet for aldersgrænsen på 4-5 år, så få bestilt nogle nye og brug dem aktivt. Det kan endnu nås inden sæsonstart.
Med nuværende høje afregningspriser må det simpelthen ikke være noget så simpelt som kalkmangel, der reducerer udbyttet og dermed indtjeningen. Husk at er reaktionstallet ikke optimalt, så bliver optagelse at hovedparten af alle øvrige næringsstoffer reduceret og dermed også udbyttet i marken!
Værdi af 1 % mere protein afhængig af priser af hvede og sojaskrå
Tabel 4: Prissammenhæng mellem sojaskrå og korn
Almindelige jordprøver på en ejendom med 100 ha og 20 jordprøver med Rt, Pt, Kt og Mgt koster inkl. udtagning, kalkplan, kort og overførsel til MarkOnlines gødningsmodul kun 11,27 kr. pr. ha set over 5 år.
Udtages på samme modelejendom GPS-jordprøver med 2 prøver pr. ha (200 i alt) og tillige beregning af gradueret kalkbehov og tildelingsfil til maskinstation er prisen blot 52 kr./ha ligeledes set over 5 år.
Tænk over det, når der sammenlignes med planteværn og andre indsatsfaktorer.
Tilmelding til nyhedsbrev