Udgivet d. 02-04-2019
Per Midtgaard-Olesen ejer hverken jord eller gård, men han har været selvstændig, økologisk landmand siden 2016.
Tekst og fotos: Lilli Snekmose, redaktør
Det usædvanlige arrangement består i, at Per har købt 160 polte og nogle hytter, og det er alt sammen nu placeret på den bedrift, som Nicolaj Pedersen har drevet nær Hovborg siden sidst i 90'erne.
- Min aftale med Nicolaj er egentlig meget simpel. Jeg ejer mine egne dyr, og jeg er selvstændig med mit eget cvr-nummer. Min arbejdskraft lejer jeg ud til Nicolaj, så jeg stadig får løn fra ham. Men samtidig betaler jeg ham for leje af jord, foder, maskiner og arbejdskraft. Jeg har ingen ansatte - de er alle ansat ved Nicolaj, forklarer Per.
Alle grise – både Nicolajs og Pers – går i blandet flok på markerne.
Ingen små sko
Han og Nikolaj har aftalt, at Pers søer udgør 20 procent af den samlede sobesætning. Det er fordelingsnøglen i forhold til omkostninger og indtægter.
- De små sko kan man godt pakke væk, forklarer Per. Meget er baseret på, hvad vi tror, vi bruger. Om det er rigtigt eller forkert, ved vi ikke, men vi er begge tilfredse.
På overfladen er der altså ikke sket den store forandring i Pers hverdag, for inden han blev selvstændig, arbejdede han for Nicolaj. Selvom arbejdsopgaverne i dag stort set er de samme, så oplever han en kæmpeforskel, som først og fremmest handler om motivation.
Det er mit
- Jeg er forpligtet på en helt anden måde, for nu er noget af det mit. Og samtidig har jeg et sikkerhedsnet, for jeg kan hele tiden spørge Nicolaj til råds, mens jeg lærer at være selvstændig.
Deres aftaler er indgået for tre år, og den udløber til september. Til den tid kan Per enten købe en større andel af virksomheden eller starte et egentligt generationsskifte med Nicolaj. Og det står ham også frit for at afbryde samarbejdet med Nicolaj og købe en anden gård og flytte produktionen over på. Per er endnu ikke afklaret med, hvad der skal ske.
Men hele ideen er selvfølgelig, at han på et tidspunkt kan gå i banken og dokumentere, at han har været kan køre en virksomhed, og at han har opbygget en egenkapital og en etableringskonto, så det alt i alt kan gøre en opstart nemmere.
Nicolaj Pedersen (tv) har den holdning, at det styrker hans egen forretning at hjælpe unge landmænd i gang.
Imponeret af Nicolaj
Per lægger ikke skjul på, at han er imponeret over de muligheder, Nicolaj har givet ham.
- Landmænd har altid været stolte selvejere. Jeg tror de fleste vil have svært ved at lukke nogen ind, sådan som Nicolaj har gjort med mig, siger han.
Selv erkender han, at han har fået sit livs chance, for startkapital ejede han ikke.
- Min kæreste og jeg tog på en jordomrejse, og det fortryder jeg ikke! Men vi brugte alle pengene, og hun var gravid, da vi kom hjem, så jeg havde faktisk opgivet alt om at blive selvstændig!
Per er 32 år, uddannet agrarøkonom og gift med Helle, der er jordbrugsteknolog. Hun arbejder som ansat i den økologiske svineproduktion, men er lige nu på barsel.
Sammen har de tre børn og bor i et lille hus inde i Hovborg by.
Nicolaj Pedersen ser kun fordele ved at dele ejerskabet af sin økologiske svineproduktion med Per Midtgaard-Olesen.
- Jeg har fået en god sparringspartner, og der er altid en driftsleder på bedriften, hvis jeg selv skal af sted, siger han.
Per er ikke den eneste, Nicolaj har hjulpet i gang. For tre år siden etablerede Nicolaj sammen med Mads Tinggaard Kristensen en økologisk slagtesvineproduktion, som Mads driver, men som de ejer i fællesskab.
- Det er unge landmænd, der har muligheden og lysten, og så har jeg ikke noget imod at give dem chancen. Jeg mener også, det styrker min egen forretning, siger Nicolaj.
På lidt længere sigt tænker Nicolaj på generationsskifte, enten helt traditionelt eller via omdannelse til et selskab, som den nye generation køber sig ind i.
- Vi er jo faktisk nødt til at dele på en eller anden måde. Hvis vi ikke lader nogle penge stå, så kommer vi jo aldrig af med vores landbrug, siger han.
Tilmelding til nyhedsbrev