Udgivet d. 08-03-2017
Kredsen bag Maabjerg Biogasanlæg ved Holstebro har vist sig at være meget fremsynede, da anlægget blev etableret, kunne formand for Holstebro Struer Landboforening Kristian Gade fortælle, da der i aftes var generalforsamling i foreningen.
Anlægget er i dag som et af de få i Danmark allerede klar til at trække de store mængder fosfor ud af gyllen, som er et krav i landbrugspakken. Her skal husdyrbrug reducere mængden af fosfor fra 45-50 kg per hektar og i visse tilfælde ned til 30 kg per hektar.
Mens andre biogaslæg endnu slet ikke er gearet til at klare denne operation, er det allerede en del af processen i Holstebro.
Verdens største biogasanlæg
Planen om at skabe verdens største anlæg for bioenergi opstod i et fællesskab af interessenter tilbage i 2002. Landbruget, repræsenteret af Holstebro Struer Landboforening og Holstebro Pelsdyravlerforening på den ene side, og en gruppe virksomheder inden for energi og affaldssektoren (Vestforsyning, DONG Energy og nomi) på den anden side, gik sammen om arbejdet med etablering af Maabjerg BioEnergy.
I foråret 2009 etablerede Vestforsyning Varme A/S og Struer Forsyning Fjernvarme A/S selskabet Maabjerg BioEnergy Drift A/S til at stå for opførelse og drift af anlægget. Byggeriet begyndte i 2010 og stod færdigt i 2012. I 2015 skiftede anlægget navn til "MEC Biogas".
Formålet var blandt andet at:
- Der var en del, der grinte af os, da vi satsede på et anlæg, der kunne fjerne fosfor, for den del blev glemt i en periode, siger senior-konsulent på Maabjerg Biagasanlæg, Alan Lunde.
I dag leverer omkring 150 landmænd gylle til anlægget. Langt størstedelen af dem er medlemmer af Holstebro-Struer Landboforening, mens godt 200 landmænd aftager.
Anlægget omdanner årligt 520.000 tons husdyrgødning til biogas. Efter endt afgasning kan Maabjergværket separere fosforen fra i forskellige koncentrationer, så gyllen igen kan indgå i kredsløbet.
- Når man ser på, at der i Holland skal fjernes små 200.000 køer for at begrænse mængden af fosfat, så er vi jo bedre stillet, når vi i Danmark kan reducere fosforen i anlæg som i Maabjerg, siger Alan Lunde.
Senior-konsulent på Maabjerg Biagasanlæg, Alan Lunde
Også det kommende biogasanlæg ved Korskro ved Esbjerg, der er under opførelse, vil kunne separere gylle med henblik på at fjerne fosfor. Anlægget opføres af NGF Nature Energy.
Det nye anlæg skal behandle gylle og andet biomasse i et omfang, så der fra foråret 2018 sendes 22 mio. kubikmeter grøn gas ud på det landsdækkende gasnet.
Tilmelding til nyhedsbrev