Udgivet d. 03-10-2024
Peter Jørgen Kock, der er Formand i Familielandbruget VEST-Jylland, har lederpladsen i det nye nummer af Grobund. Her peger han på vigtigheden af at være stolt af landbruget og fortælle de gode historier fra erhvervet. Det er en vej til at blive en del af det store fællesskab.
”Husk at fortælle den gode historie ude fra landbruget”.
Sådan skrev min formandskollega fra Holstebro Struer Landboforening, Kristian Gade, i sin leder i sidste udgave af Grobund.
Jeg har valgt at tage stafetten op, budskabet har nemlig aldrig været mere relevant end nu.
Samfundskontakt er drønvigtigt for vores erhverv, når vi vil sikre os danskernes forståelse for, hvad vi arbejder med, og hvilke produkter, der kommer ud af det hele.
I Familielandbruget VEST-Jylland drøfter vi ofte, hvad vi kan gøre for at øge samfundskontakten til danskere udenfor erhvervet.
Opgaven går på at få flest mulige danskere til ikke at tænke ”dem og os” om landbruget, men i stedet kun ”os”.
For vi er jo alle afhængige af hinanden: Vi skal alle spise, vi skal alle leve med klimaet, og vi skal leve med den natur, vi har, og som vi efterlader til vores børn og børnebørn.
Og hvordan kommer vi så derhen? Jo, det gør vi med åbenhed, ved selv at komme ud i samfundet og ved at invitere befolkningen indenfor på vores gårde.
Åbent Landbrug er et arrangement, der virkelig rykker noget på den konto. Op mod 60 landbrug slog i september dørene op, og omkring 100.000 danskere i alle aldre fik mulighed for at opleve dansk landbrug anno 2024 på allernærmeste hold.
I slutningen af august deltog jeg sammen med landmænd fra det meste af Jylland og Fyn i Klimafolkemødet i Middelfart. En fantastisk oplevelse, hvor klimaet og handlinger til forbedring af klimaet blev vendt og drejet af op mod 100.000 deltagere over tre dage.
Jeg er stolt langt ind i sjælen over, hvor stærkt landbruget var repræsenteret på mødet!
Konkrete emner som pyrolyse, tørke og biosolutions blev præsenteret og drøftet, landbruget havde sin egen stand på den lange gågade, og landbruget var repræsenteret på samtlige temamøder. Overalt på pladsen var landbrugets repræsentanter i de blå t-shirts synlige.
På Klimafolkemødet turde vi stå frem og stå ved vores erhverv og sammen med danskere udenfor landbruget drøfte mulige løsninger på klimaproblemer, biodiversitet, havenes og fjordenes tilstand og meget mere.
Vi blev en del af et fællesskab i stedet for ”dem og os”.
Og som en klog mand har sagt: Vi er en del af løsningen – ikke problemet!
For vi er jo alle afhængige af hinanden: Vi skal alle spise, vi skal alle leve med klimaet, og vi skal leve med den natur, vi har, og som vi efterlader til vores børn og børnebørn.
Tilmelding til nyhedsbrev