Kåre har ingen sure arbejdsdage: Jeg nyder hver eneste dag på gården

Udgivet d. 18-07-2024

På en lille gård har Kåre Andersen en sund forretning med juletræer og økologisk planteavl. Han er gået i den helt modsatte retning af trenden med færre, men større enheder i dansk landbrug.

 

 

Det er lidt en rejse tilbage til forrige generation at besøge Kåre Flye Andersen på Agervig Skovgård i nærheden af Varde.

Til gården hører blot 50 hektar jord, og han har forpagtet yderligere 45. Han lever af at dyrke og sælge juletræer og pyntegrønt, økologisk planteavl og driver desuden en lille maskinstation.

Det var den størrelse, de fleste danske gårde havde for 40-50 år siden, og det står på alle måder i skærende kontrast til en typisk dansk gård model 2024.

Kåre Andersen driver, hvad man på godt nydansk vil kalde en ”small farmer business”. Han klarer - med lidt hjælp fra sin far - alle opgaver selv og har således ingen egentlige ansatte, bortset fra to sæsonarbejdere op til jul.

-Det er på den ene side en gammeldags måde at drive gård på, men det er også fremtiden. Der bliver flere som mig. Min gård og mine produkter er unikke, og det gælder for alle, der gør det på denne måde. Vi udgør en niche, og den vil vokse, forudser Kåre Andersen.

Frihed og ansvar
Han overtog gården fra sine forældre for godt syv år siden, og det valg har han har aldrig fortrudt.

- Det giver mig en frihed, som jeg aldrig kunne have fået ved at drive en kæmpe gård med en stor dyrebesætning. Jeg bestemmer selv tempoet, og jeg laver selv mine aftaler, men omvendt står jeg også selv med ansvaret, for der er ikke andre end mig til at lave opgaverne, forklarer Kåre Andersen.

Men friheden vejer klart tungest.
- Januar, februar og marts er stille måneder, der giver mig rigtig meget frihed og tid sammen med familien. Så starter travlheden i foråret med så- og markarbejde og pleje af juletræerne, sommeren betyder høst og arbejde med maskinstationen, og så topper travlheden i oktober, november og december med juletræer og pyntegrønt. Min kone vil nok mene, jeg har for travlt, så jeg vil ikke helt være med til at kalde det slow farming, men jeg nyder virkelig de stille vintermåneder, fortæller Kåre Andersen.

Passer ikke i bankens kasser
Økonomien er naturligvis også helt anderledes på hans gård end på en stor gård.

- En lille gård som min passer ikke ind i bankernes kasser, når vi skal låne penge, så det er nemmest for dem at sige nej, og det gør de ofte. Derfor er det næsten altid med goodwill og hjælp til en blødere økonomisk overgang fra den tidligere ejer, at man kommer til. Jeg har slet ikke samme summer investeret i min gård, som landmænd med kæmpe enheder, og derfor er min risiko også meget mindre. Jeg vil altid kunne komme af med gården her med skindet på næsen og er ikke gældsat til op over skorstenen. Omvendt bliver jeg aldrig mangemillionær eller kommer til at køre i store biler. Min indtægt er stabil og vel på niveau med en håndværkers, vurderer Kåre Andersen.

For fem år siden sagde han, at det var svært at spå om fremtiden i et foranderligt erhverv som landbruget. Selv har han i mellemtiden skruet op for planteavlen og lagt om til økologi, og omvendt er besætningen af stude på hans gård blevet meget mindre og fylder næsten intet i det store billede, hvor det stadig er juletræerne, der vejer tungest.

Økologisk og lokalt
Et nyt kig ind i fremtiden for dansk landbrug har med Kåre Andersens øjne plads til de små gårde som hans egen.
- Helt bestemt. Jeg tror endda, der bliver flere. Mange drømmer om det her lidt romantiske familielandbrug, hvor man er sin egen herre, og det giver også rigtig god mening i diskussionen om klima og CO2. Vi skal spise flere økologiske og lokaltproducerede varer, for eksempel bælgfrugter, bær, æbler eller kartofler, og et lille, unikt landbrug har nemmere ved at lave nicheproduktion med økologi.
Faktisk spår han small business farmere en stor fremtid:
- Vi kan se, at tallet for den type medlemmer er stigende. Derfor vil vi gerne være den landboforening, der giver dette område et løft, og det vil jeg da gerne stå i spidsen for, siger Kåre Andersen, der er medlem af bestyrelsen i Jysk Landboforening.


Tredje generation
Han ser ikke de mange store, konventionelle enheder i dansk landbrug som ”forkerte”.
- Det er bare en helt anden type. Jeg kan da et kort øjeblik godt blive misundelig, når jeg ser en meget høj mælkenotering, der giver en stor landmand en god fortjeneste, fordi min egen økonomi er mere ustabil. Til gengæld har jeg stor frihed og fleksibilitet i mit arbejde og mulighed for at inddrage mine børn i mit arbejde. Det vil jeg ikke bytte for noget. 
Han er selv opvokset på gården, som han er tredje generations-ejer af, og det har formet ham.
- Det var en dejlig opvækst. Det her er en fed måde at være far på, og jeg håber inderligt, at mine to drenge synes, det er en fed måde at være barn på, siger Kåre Andersen.

Fakta

  • Kåre Flye Andersen
  • 36 år
  • Gift med Jenny Thybo Geertsen, der er cand.mag. i medievidenskab og arbejder som kommunikationsmedarbejder.
  • Sammen har de drengene Frej og Ask på henholdsvis 8 og 6 år.
  • Driver Agervig Skovgård og har 50 hektar jord og har forpagtet yderligere 45 hektar.
    Overtog gården fra sine forældre for 7 år siden.
  • Dyrker og sælger juletræer og pyntegrønt, har planteavl og driver en maskinstation.
    Uddannet traktormekaniker og agrarøkonom.
  • Medlem af bestyrelsen i Jysk Landboforening og SAGROs Task Force Vildt.
Min økonomi er ikke så stabil. Til gengæld har jeg stor frihed og fleksibilitet i mit arbejde og mulighed for at inddrage mine børn. Det vil jeg ikke bytte for noget. KÅRE ANDERSEN

Tilmelding til nyhedsbrev


Indlæs flere relaterede artikler

Samarbejdspartnere