Hvorfor svigter medlemmerne?

Udgivet d. 15-03-2017


Provokerende udmelding fra Bjarne Larsen, formand for Jysk Landbrug ”Kan vores erhvervs udfordringer løses uden en landboforening – så skal vi jo have pakket sammen!”

Tekst: Lilli Snekmose

- Måske har landboforeningen ikke længere en berettigelse? Hvis vi ikke kan overbevise medlemmer og kolleger om, at vi leverer varen i forhold til kontingentet, så vakler fundamentet. Folk skal tro på værdien – men et stigende antal landmænd gør det ikke!

Bjarne Larsen valgte på generalforsamlingen i Jysk Landbrug at tage fat, også der hvor det gør ondt. Han talte om frafald af medlemmer, om landmænd, der slet ikke vil være medlem af en landboforening, og den udbredte mangel på sammenhold, der er i erhvervet.

- For mig er det frustrerende, at der er klare tendenser til grøftegravning mellem konventionelle og økologer. Og dybt problematisk, når de andre ses som konkurrenter eller endda fjender, sagde han og oplyste, at helt faktuelt har Jysk Landbrug modtaget udmeldelser fra konventionelle med den begrundelse, at de føler, der tages for store hensyn til økologerne i Landbrug & Fødevarer.

- For mig er det centralt, at vi holder sammen. Jeg har ikke en patentløsning, men lokalt vil vi tage initiativ til, at vi får talt med hinanden og får genskabt tilliden og den gode stemning, sagde Bjarne Larsen.

Udfordret organisation

Jysk Landbrug havde i 2016 en nettonedgang på 48 medlemmer, selvom der kom 21 nye medlemmer til. Medlemstallet er nu 1012.

På generalforsamlingen erkendte flere medlemmer i deres debatindlæg, at organisationen nok er udfordret – men at landboforeningen bestemt ikke kan undværes.

- Vi skal stoppe splittelsen. Men vi må finde nye måder at engagere medlemmerne i arbejdet. For nogle er politik kedeligt, sagde Brian Holm.

- Naturligvis er der brug for landboforeningen. Hvordan tror I ellers det var lykkedes at komme af med PSO-afgiften, lød det fra Brian Haure.

Nikolai Pedersen, der selv er økolog, kommenterede forholdet mellem konventionelle og økologer:

- Skal vi ikke bare blive enige om at producere det, folk vil købe. Uden at sige noget om, at andres produktion ikke dur. Med den konkurrence, der er på verdensmarkedsniveau, er det kun godt, hvis der er andre måder at få flere penge ud af produktionen på.

 

 


Brian Haure.

 

Markvand

Jysk Landbrug har i fem år haft markvand som en mærkesag, og Bjarne Larsen tillod sig i beretningen med en vis stolthed at konkludere, at her har foreningen gjort en forskel. For fem år siden måtte han bokse med både Christiansborg, kommunerne og SEGES, fordi ingen ville rokke ved den overbeskyttelse af grundvandet, der dengang gennemsyrede alle love og regler.

En stædig indsats opnået i Task Force Markvand i fællesskab med naboforeninger har nu gjort det betydeligt nemmere at få tildelt mere vand, og det sidste nye er en ny vejledning fra ministeriet til kommunerne, der kom her i januar:

- Som jeg læser teksten, så vil yderligere oppumpning fra boringer – også tættere end 300 meter fra målsatte vandløb – tit være fuldt forsvarlig, konstaterede Bjarne Larsen, der derfor krævede mere action fra kommunerne!

Formand og byrådskandidat – ja selvfølgelig!

I slutningen af 2016 smækkede et nu forhenværende bestyrelsesmedlem med døren og forlod Jysk Landbrug blandt andet fordi han stod alene med en kritik af, at Bjarne Larsen har sagt ja til at være kandidat for Venstre ved det kommende byrådsvalg.

Den sag blev kommenteret af Torben Strandhave, der ikke så nogen interessekonflikt. Tværtimod. Der er behov for at flere landmænd går ind i politik, sagde han. Brian Haure var på linje med ham:

- Vi kan ikke både beklage os over, at der er alt for få "rigtige landmænd med mudder på støvlerne", som vil tage den politiske kamp til gavn for landbruget - og i samme åndedrag udelukke vore alt for få politiske frontkæmpere fra den direkte kontakt og føling med erhvervet, som - i Bjarnes tilfælde - et formandskab giver. Hvis alternativet er, at der ikke er nogen landmænd i diverse byråd og kommunalbestyrelser, er det direkte dumt, sagde han.

Bestyrelsen reduceret

I tråd med nedgangen i medlemstallet foreslog bestyrelsen en reduktion fra 11 til 9 bestyrelsesmedlemmer, og det blev vedtaget.

Årets resultat i Jysk Landbrug er på 1,1 mio. kr., hvoraf hovedparten er foreningens resultatandel fra rådgivningsvirksomheden SAGROs overskud på 6,7 mio. kr.

 

FAKTA

Ni stillede op til de seks pladser, der skulle besættes i bestyrelsen, og det gav nyvalg til Svend Nygaard, Glejbjerg, mens der var genvalg til Bjarne Larsen, Sørens Søndergaard, Tage Schmidt, H.C. Gæmelke og Erling Christensen.

Bestyrelsens øvrige medlemmer er Martin Doctor Jørgensen, Anders Stensgaard og Lars Fomsgaard Hansen.

 


Nyvalg til Svend Nygaard, Glejbjerg.


Tilmelding til nyhedsbrev


Indlæs flere relaterede artikler

Samarbejdspartnere