Årets Unge Landmand: Det handler om at gribe den rigtige chance, når den byder sig

Udgivet d. 24-07-2024

Casper Poulsen er blevet kåret til Årets Unge Landmand, men hans vej til den titel har været fyldt med en masse uforudsete bump og sving.

Foto: John Christensen, LandbrugsAvisen

 

 

Tilværelsen former sig sjældent sig som en motorvej, der går lige ud og fører direkte til målstregen. Det kan Casper Poulsen skrive under på. Det lå i kortene, at han skulle overtage familiens gård, men det satte en konkurs en brat stopper for. Med gåpåmod og dygtighed er 29-årige Casper alligevel nået i mål med sin drøm, og nu er han blevet kåret til Årets Unge Landmand.

Plan A blev til Plan B, men det endte med en Plan C.

Sådan kan Casper Poulsens vej ind i landbruget noget firkantet stilles op.

Han havde udsigt til at overtage familiens gård med griseproduktion ved Lemvig, men mens han selv var under uddannelse til landmand, gik faren konkurs, og gården blev købt af en investor.

- Det var min drengedrøm, der brast dér, erkender Casper Poulsen.

Men drømmen om egen bedrift blev ikke slukket.

Han blev tilbudt at leje sin fødegård og slog til. Det var i 2017, og på det tidspunkt var han blot 22 år.
- Jeg ville forfølge min drøm om at blive selvstændig, og det her var en måde at tjene nogle penge på, forklarer Casper Poulsen.

Han opfedede og solgte slagtegrise, de første år uden videre fortjeneste, men i 2020 omsatte han for mellem otte og ni millioner kroner.

- Det var sundt for mig at prøve både gode og dårlige år. Det lærte mig, hvor vigtigt det er at passe på sin likviditet, siger Casper Poulsen.

Senere i 2020 stod han med kuglepennen i hånden og var klar til at underskrive købsaftalen til en ejendom, men i sidste øjeblik sprang banken fra. De havde fået kolde fødder på grund af svinepesten, der på det tidspunkt bredte sig i Tyskland.

Plan C
Således gik også Plan B i vasken for Casper Poulsen, men via hans gode netværk dukkede Plan C pludselig op.
I 2021 blev han kontaktet af sin konsulent og spurgt, om han ville se på en ejendom. Og så var den der endeligt for Casper Poulsen.

- Alle vidste, at vi ikke skulle blive på den lejede ejendom. Vi lavede budgetter og snakkede frem og tilbage med rådgivere og banken, og i samråd med dem blev jeg og min kæreste Maria enige om, at det var en chance, vi måtte gribe, fortæller Casper Poulsen, der altid har gjort meget ud af klar kommunikation med konsulenter og sin bank.
Og sådan gik det til, at han den 1. juni 2021 overtog Bakkegården lidt nord for Holstebro.

Casper Poulsen skød sin egen opsparing ind, men uden et lån fra en ekstern investor, som han havde kendt i flere år, og et sælgerpantebrev havde handelen ikke været mulig.

- Der er to, der har taget en risiko ved at låne til projektet, og det viser, at de tror på mig, siger Casper Poulsen, der i mange år har plejet sit netværk gennem frivilligt arbejde i lokale bestyrelser, fodboldklubber og LandboUngdom.

- Det giver et socialt pusterum, når man har fri, og et bredt netværk, både blandt unge og gamle, siger han.

Siden overtagelsen har han fyldt staldene op, så han og de tre ansatte producerer 11.000 slagtesvin fra 315 søer, og han har ambitioner om mere.

- Hvis det økonomisk giver mening, vil jeg gerne øge soholdet til først 450 og senere 800, fortæller Casper Poulsen.
Men han understreger, at fornuften skal råde.

- Man skal huske at have sig selv med hele vejen og ikke blive forelsket i det her erhverv. Man skal ikke gribe enhver chance eller tage imod tilbud med for høj rente eller nedslidt inventar. Men omvendt skal man være klar til at slå til, når det rigtige dukker op, lyder det gode råd fra Årets Unge Landmand Casper Poulsen.

ÅRETS UNGE LANDMAND

Det er LandbrugsAvisen, der i samarbejde med Gjensidige, Landbrug & Fødevarer og LandboUngdom kårer årets unge landmand.

Blandt de indsendte forslag udvalgte dommerkomitéen fire kandidater til finalen, og blandt dem faldt valget på Casper Bech Poulsen. Med prisen følger 30.000 kroner til en studierejse.

Kandidaten skal være:

  • Under 35 år.
  • Etableret indenfor de seneste fem år.
  • Økonomisk ansvarlig for bedriften, der skal være sund, både fagligt og økonomisk

5 HURTIGE TIL CASPER

  1. Hvad er dit allerbedst råd til andre unge landmænd?
    Vær tro mod dig selv, og lad dig ikke forblænde. Mærk efter i maven, om du er på rette vej.

  2. Hvordan finder du tid til andet end arbejde?
    Det vigtigste er at få gode rutiner i stalden og have gode folk omkring sig. Og så skal du prioritere og dyrke venner, interesser og fællesskaber. Det er et frirum, og det giver fornyet energi til arbejdet.

  3. Hvad er din største styrke og svaghed?
    Fagligt er min styrke arbejdet i stalden og at have blik for, at alle medarbejdere trives. Alle skal inddrages i arbejdsgange og processer, så de føler sig som en vigtig del af forretningen.
    Jeg er ikke så god til at sige nej, jeg vil ofte for meget. Jeg kan også godt mærke, at jeg ikke har en økonomisk uddannelse, jeg skal stadig have hjælp til meget.

  4. Hvor ser du dig selv om fem år?
    Vi skal udvikle os som virksomhed og som mennesker, men i et tempo, der giver mening, og hvor vi får alle dele af forretningen med. Vi skal hele tiden have øje på økonomien, og derfor er det umuligt at sætte tal på ret meget. Men jeg er ikke god til stilstand.

  5. Hvad er det første du tænker på, når vækkeuret ringer om morgenen?
    Kaffe, ha ha. Ja, det er faktisk rigtigt. Når kaffen er klar, og jeg sidder med en kop ved køkkenbordet, kan jeg tage et roligt bestik af dagen og få et overblik over opgaverne. Jeg er som regel den første, der er oppe, og min dejlige kæreste Maria er supergod til at klare morgenrutinerne med familien.

Tilmelding til nyhedsbrev


Indlæs flere relaterede artikler

Samarbejdspartnere