Udgivet d. 13-03-2019
Genvalg til bestyrelsen i Holstebro Struer Landboforening
- Hvis vi skal have de unge ind i erhvervet, skal de ikke opleve en masse unødvendig brok, klynk og sure gamle mænd, sagde formand for Holstebro Struer Landboforening, da der i aftes var generalforsamling hos SAGRO i Holstebro med omkring 120 deltagende medlemmer og politikere.
Derfor skal der være fokus på de positive historier om mulighederne og fordelene ved erhvervet
Han glædede sig over, at det er lykkedes at få etableret en række unge landmand, der med lave priser på ejendomme får en mulighed for at komme godt fra land.
Der er dog stadig store udfordringer med at finde finansiering til at de unge kan starte på gårde med balancer, der nogle gange ligger på den anden side af 100 millioner kroner.
- Vi skal se fordomsfrit på nye ejerformer for at få det nødvendige generationsskifte i dansk landbrug, sagde han.
Om det så via sælgerpantebreve, partnerskab med investorer eller pensionskasser eller via succession, er mindre afgørende.
Vi skal levere, hvad vi lover
En del af landbrugets livsbetingelse er en befolkning og dermed et folketingsflertal, der bakker op.
Kristian Gade oplevede, at det var lidt lettere at få forståelse for de udfordringer, landmændene har, da også parcelhushavernes græs visnede hen i sommers.
Men opbakningen rækker ikke længere, end at en avisartikel i Berlingske kunne bringe landet i oprør over, at landbruget ikke skulle have levet op til de frivillige ordninger, der skulle nedbringe mængden af kvælstof.
Selv om artiklen viste sig fejlbehæftet og næsten blev dementeret langt senere, viste den efterfølgende debat, hvor vigtigt det er, at landbruget leverer varen. Det gælder blandt andet med etablering af minivådområder, som miljørådgiver Karen Thomasen, SAGRO redegjorde for og som Kristian Gade slog et slag for.
Med en omskrivning af et ordsprog, sagde han, at "de, der har muligheden, har pligten."
Klimaet på dagsordenen
På generalforsamlingen talte L&Fs kommunikationsdirektør Christian Hüttemeier om de klimaudfordringer, som verden - og dermed landbruget - står overfor.
I stedet for at vi i landbruget skal trækkes til truget, bør vi se de muligheder, der ligger i, at vi i forvejen har verdens mest miljømæssigt afbalancerede fødevareproduktioner, understregede han.
Hans håb er, at samfundet vil vælge at investere lige så massivt i de muligheder, der ligger i at have et klimamæssigt landbrug i verdensklasse, som der gennem årene er sat i den danske vindmølle-industri.
Christian Hüttemeier er overbevist om, at klimaet - og landbruget - bliver en væsentlig del af den kommende valgkamp.
36 procent af befolkningen har klimaudfordringer øverst på deres dagsorden - og så har politikerne også.
Der var genvalg til Kristian Gade, Jacob Søndergaard Skals, Helge Nielsen og Anders H. Ørts, så bestyrelsen fortsætter uændret.
Holstebro Struer Landboforening har 392 aktive medlemmer.
Der var genvalg til Kristian Gade
Per Sognstrup: Vi ejer hele værdikæden som landmænd. Lad os opføre os som nogen, der ejer det hele. Der er altid pæne konsolideringer i næste led i værdikæden, hvor de ikke behøver at tænke på at gå i de samme træsko en sæson mere. I stedet for at opfinde ting som ”de syv dyder”, der vender blikket indad mod, hvad vi skal gøre anderledes, så lad os vælge syv JYDER, der skal gå ud i næste led i værdikæden og stille krav.
Kristian Lundgaard-Karlshøj: Vi skal passe på med ikke at flytte vores udvikling for langt væk fra produktionen. Den skal også foregå ude på bedriften. Vi skal både producere, det kunder vil have, og også præge dem til at købe, det vi producerer. Jeg drømmer om, at en ny generation af landmænd nærer en ”Ole Opfinder-interesse”, og at de får muligheden.
Tilmelding til nyhedsbrev