Udgivet d. 19-12-2024
Når din virksomhed har 10 eller flere ansatte, er det et lovkrav at oprette en arbejdsmiljøorganisation (AMO).
Når din virksomhed har 10 eller flere ansatte, er det et lovkrav at oprette en arbejdsmiljøorganisation (AMO). Formålet med AMO er at sikre, at både medarbejdere og ledere arbejder sammen om et sundt og sikkert arbejdsmiljø.
På Arbejdstilsynets hjemmeside finder du en guide til, hvordan du kommer i gang med at oprette en AMO.
Hvem er med i AMO?
En AMO består typisk af:
Som arbejdsgiver er det dit ansvar at tage initiativ til at oprette AMO. Du skal udpege en arbejdsleder og opfordre medarbejderne til at vælge en arbejdsmiljørepræsentant. En arbejdsleder kan f.eks. være en driftsleder, der har et godt overblik over arbejdsdagen.
Arbejdsmiljørepræsentanten vælges for to år ad gangen og kan ikke udtræde af rollen før næste valg.
Hvad er AMO’s opgaver?
AMO har flere vigtige opgaver:
Derudover skal både arbejdsleder og arbejdsmiljørepræsentant gennemføre en lovpligtig arbejdsmiljøuddannelse inden for tre måneder efter, at de er blevet en del af AMO.
Arbejdsmiljørepræsentanten vælges normalt for to år, men perioden kan forlænges til fire år. Hvis repræsentanten forlader virksomheden, skal medarbejderne vælge en ny.
Opsigelsesbeskyttelse for arbejdsmiljørepræsentanter
Fra 1. februar 2024 gælder der nye regler for opsigelsesbeskyttelse af arbejdsmiljørepræsentanter i virksomheder uden overenskomst. Arbejdsmiljørepræsentanter har nu ret til et forlænget opsigelsesvarsel på 6 uger samt beskyttelse mod forringelse af deres arbejdsvilkår. Dette er samme niveau af beskyttelse, som gælder for tillidsrepræsentanter i virksomheder med overenskomst.
For virksomheder uden overenskomst er det vigtigt at opdatere ansættelseskontrakterne for arbejdsmiljørepræsentanter med det forlængede opsigelsesvarsel. Det anbefales også at opdatere personalehåndbogen, så medarbejderne er informeret om de nye regler. På den måde sikrer du, at alle er opdateret og rettighederne respekteres
Hvad betyder de nye regler for dig som arbejdsgiver?
Hvis din virksomhed ikke er dækket af en overenskomst, skal du være opmærksom på de nye regler. Du bør:
Ved at tage disse skridt sikrer du, at din virksomhed lever op til lovkravene og beskytter arbejdsmiljørepræsentanter korrekt.
Tilmelding til nyhedsbrev