Udgivet d. 18-12-2024
John Møller Nielsen har i 40 år været ansat på Bækgård ved Ikast, og han er stadig første mand i stalden om morgenen. Han har ingen planer om at stoppe eller trappe ned, så længe kroppen og hovedet stadig er fin form.
I 1994 kom Klaus Nellemann i praktik på Bækgård ved Ikast. Hans læremester var John Møller Nielsen, der på det tidspunkt havde været ansat på gården i ti år.
Ti år senere vendte Klaus Nellemann tilbage og købte gården, og så blev rollerne byttet om - praktikanten blev chef for sin tidligere læremester – eller hvad?
Her tyve år senere er John stadig ansat på Bækgård og kan således fejre 40 års jubilæum, og Klaus er stadig ejeren, men man kan godt komme en lille smule i tvivl om, hvem der egentligt bestemmer, da de to byder indenfor i frokoststuen til en snak om det bemærkelsesværdige jubilæum.
- Vi går ikke så meget op i titler her, men John er vel en slags driftsleder. Jeg spørger ham til råds om alle beslutninger, både i det daglige og de lidt større strategiske tanker om udvidelser, investeringer og den slags. Jeg kommer ikke selv med en baggrund fra landbruget, så da jeg købte stedet her, blev John nærmest skrevet med i skødet. Han var min brugsanvisning til gården, fortæller Klaus Nellemann på klingende fynsk og griner.
På den anden side af bordet klukker John med og uddyber.
- Da jeg begyndte her på gården ved Erik og Susanne (de tidligere ejere, red.) drømte jeg bestemt om at få mit eget sted, men tårnhøje renter og mælkekvoterne midt i 80’erne gjorde det meget vanskeligt. Og da jeg havde været her på gården i fire-fem år, droppede jeg tanken om selv at etablere mig. Jeg havde det jo som blommen i et æg her på Bækgård. I stedet købte min kone og jeg vores eget lille fritidslandbrug fire kilometer herfra, fortæller John Møller Nielsen.
Første mand i stalden
Stedet har de stadig, og han passer det i sin fritid, selv om der på papiret ikke er alt for meget af netop det. For John møder gerne tidligt og går først hjem, når arbejdet er gjort færdigt.
- Jeg er som regel første mand i stalden omkring klokken fem, og jeg nyder virkelig at fodre sådan en stille morgen, hvor nogle af køerne stadig ligger og sover, mens andre er kommet på benene, og deres ånde står som en varm sky ud af næseborene i den kølige morgenluft, siger John Møller Nielsen.
Det er også ham, der har ansvaret for markplaner og sprøjtearbejdet, og det er John, der holder styr på de mange datoer og regler, selv om han ikke er lige begejstret for dem alle, specielt er der nogle fra EU, der efter hans mening er rent tyranni.
Tænker som selvstændig
Og han får det et meget langt stykke hen ad vejen præcis, som han gerne vil have det, fortæller Klaus Nellemann.
- John både tænker og agerer som en selvstændig og arbejder med tingene, som var det hans eget sted. Da jeg overtog gården, insisterede John på, at vi også skulle have kartofler på markerne, så det fik vi selvfølgelig. At have en klippe som John på gården gør, at jeg får frigivet en masse tid til andre ting end at være i stalden og på traktoren. Det er guld værd, siger Klaus Nellemann.
Det er løbet meget vand i åen og kommet mange køer i stalden, siden John Møller Nielsen begyndte på Bækgård for 40 år siden. Dengang var der 64 malkekøer i stalden, i dag er der over 700 og et par hundrede kalve og kvier.
Også frokoststuen er fyldt godt op i 2024 med 18 medarbejdere mellem 15 og 25 år fra flere forskellige lande, alle er begyndt med John som mentor og læremester.
- Der er dæleme sket meget. I gamle dage kørte vi gyllen ud på marken – nu afleverer vi det på biogasanlægget. Arbejdet var også meget hårdere rent fysisk dengang, i dag er der mange flere hjælpemidler og tekniske løsninger, men til gengæld er der kommet mange flere regler, vi skal følge, men hver tid sin charme, siger John Møller Nielsen.
Han er ikke typen, der forfalder til romantiske og nostalgiske tilbageblik på ”de gode gamle dage”.
- Jeg har det fint med udfordringer og nye ting, bare man får fagligheden med, og det bliver gjort fornuftigt, det gælder også for grøn omstilling og klimabevidsthed i landbruget. Der er helt sikkert meget, vi kan gøre bedre og smartere, og der kommer jo også hele tiden ny teknologi, siger John Møller Nielsen.
Både han og Klaus Nellemann er enige om, at vi fremover ikke kommer til at se mange, hvis overhovedet nogen, være ansat 40 år på samme gård.
- Nej, ganske sikkert ikke. John er en uddøende race. De yngre medarbejdere gror ikke fast samme sted. De vil ud at prøve nye ting, men af og til oplever vi dog, at de vender tilbage, siger Klaus Nellemann.
Gør det mere sexet for de unge
Han er heller ikke tvivl om, at kampen om de unge bliver hård i fremtiden.
- Vi er nødt til at gøre det lidt mere sexet for de unge at arbejde i landbruget. Det er fint med specialer, men man skal også passe på, at det ikke bliver for ensrettet og dermed for ensformigt. Det kræver god dialog begge veje, og så skal de unge have ansvar. De skal have præcis så meget ansvar, som de kan bære.
De skal hele tiden udfordres, og den balance kan være vanskelig, men så skal de også mærke, at det er okay både at fejle og at spørge om hjælp. Vi skal både tænke og agere som et team med ærlighed, tolerance og kommunikation som nøgleord, lyder opskriften fra Nellemann.
John Møller Nielsen erklærer sig enig og nikker, og selv om fødselsattesten viser en alder på 65 år, tænker han ikke på at stige af ræset på Bækgård.
- Jeg har kun positive tanker om min tid her på gården, og jeg nyder det stadig. Jeg har altid sagt, at hvis man allerede mandag begynder at tænke frem mod weekenden, så er man endt det forkerte sted. Og sådan har jeg det slet ikke. Når jeg føler, at tiden er til det, så tager vi en snak om situationen, det kan være noget med nedsat tid eller andre og mindre krævende opgaver rent fysisk. Kroppen har det stadig fint, og det skulle jeg også mene, at hovedet har, smiler John Møller Nielsen.
Jeg har kun positive tanker om min tid her på gården, og jeg nyder det stadig. Jeg har altid sagt, at hvis man allerede mandag begynder at tænke frem mod weekenden, så er man endt det forkerte sted." John Møller Nielsen
Sølvmedaljen for lang og tro tjeneste tildeles efter indstilling af en landboforening, familielandbrugsforening eller af en brancheorganisation til medarbejdere indenfor jordbruget, der har vist særlige evner og flid i et eller flere til landbrug, havebrug, skovbrug og maskinstation hørende fag samt medarbejdere på rådgivningskontorer, der arbejder for de omtalte grupper, og som alle har præsteret lang og tro tjeneste – gennem mindst 25 år.
Medaljen er indstiftet i begyndelsen af 1800-tallet.
Der uddeles et begrænset antal medaljer årligt. Medaljen præges i sølv og ledsages af et diplom. I dette tilfælde er det Herning-Ikast Landboforening, der har indstillet John Møller Nielsen.
Han fik sin medalje og diplom overrakt ved en sammenkomst på Hotel Medi i Ikast.
Kilde: Landhusholdningsselskabets hjemmeside
Tilmelding til nyhedsbrev