Udgivet d. 07-04-2022
Køberen er FarmCompany – et landbrugsselskab i Syddanmark
Nicklas Kousgaard har svært ved helt at forstå sit held.
Som 21-årig, mens han stadig gik på landbrugsskole, blev han selvstændig med et jordbrug på 100 ha.
Han er etableret uden bankgæld og på baggrund af en yderst beskeden personlig opsparing. 1. februar rykkede han og kæresten ind i det store, tilhørende stuehus på 240 m2.
Med forældre i et parcelhus i Sønderborg var der ikke en fædrene gård at satse på, så Nicklas’ drøm om at blive selvstændig virkede helt urealistisk.
To forhold har banet vejen for ham: Hans tilknytning til de økologiske griseproducenter, Nicolaj Kousgaard Pedersen og Mads Kristensen ved Hovborg – og mødet med Jens Ohnemus fra FarmCompany.
En kædereaktion af muligheder og drømmen om at udvide
Første led i en længere kædereaktion var en konkurs i 2019 i et gårdkompleks, der har jord klos op ad Nicolajs griseproduktion. Salgsopstillingen omfattede 3 ejendomme og 300 ha.
Nicolaj drøftede mulighederne med Mads Kristensen. De to har siden 2015 samarbejdet på den måde, at Nicolaj ejer og driver soproduktionen, Stenager Økogris, mens han og Mads i fællesskab ejer den slagtegriseproduktion, som Mads driver i Bække, og hvor 2/3 af Nicolajs smågrise bliver færdigfedet.
De drømte om at udvide, så alle 15.000 smågrise kunne blive færdigfedet i deres fælles selskab. Men de manglede jord og staldbygninger.
- Det er jo en skam at sælge 5.000 grise, når vi kan tjene penge på at fede dem færdig, siger Mads.
Senere skulle det vise sig, at Nicklas havde en vigtig rolle, for at få drømmene til at gå i opfyldelse.
Det nyopførte udeareal til de økologiske slagtegrise er på 1.200 m2. Et halvtag sørger for skygge.
Umuligt at løfte alene
- Vi ville rigtig gerne købe nabogården, men det var helt umuligt, at vi selv kunne løfte det, forklarer Mads og Nicolaj.
Ejendomsmægleren satte derfor et møde op mellem dem og Jens Ohnemus, der er stifter og bestyrelsesformand i FarmCompany, som i forvejen har investeret i flere sydjyske gårde.
Mads og Nicolaj tog chancen og gjorde klar til at præsentere deres projekt. De havde brug for 100 ha, og nabogårdens konventionelle stald til 500 søer skulle ændres til økologiske slagtegrise. Derudover skulle der opføres et udeareal på 1.200 m2 med et halvtag.
De ville også have Nicklas med i projektet. Nicklas er Nicolajs nevø, og han er det tredje ben i konstruktionen. Han var dengang bare 20 år, og havde derfor mulighed for at få et lån til etablering efter reglerne for yngre jordbrugere, hvis han forpagtede de 100 ha.
Sammen ville de tre opnå en full-line produktion, hvor Nicklas fik ansvar for markbruget på sine egne 100 ha og på Nicolajs 250 ha.
Grøn og langt hjemmefra
Nicklas var ganske vist endnu ikke færdig på landbrugsskolen. På tidspunktet for forhandlingerne var han faktisk i praktik på den anden side af kloden!
- Ja, jeg sad online på New Zealand og var med til præsentation og forhandlinger, siger han og smiler lidt, fordi det hele var lidt surrealistisk.
Men da Jens Ohnemus gik videre og forelagde planerne for bestyrelsen i FarmCompany, fik projektet grønt lys til at købe den samlede, konkursramte ejendom.
- Jeg var betaget af trekløveret, Nicklas, Mads og Nikolaj, og deres strategi om at ændre sogården fra konventionelt til økologisk landbrug. Det ville blive det første økologiske landbrug i FarmCompany, og derfor var vi meget interesserede, fortæller Jens Ohnemus.
FarmCompany købte de tre ejendomme og 300 ha, men solgte to ejendomme fra, og beholdt dermed nabogården og de 100 ha. Desuden finansierede FarmCompany ombygning af stald og etablering af udeareal - og hele molevitten leases ud til Nicklas, Mads og Nicolaj.
- Det betyder så meget, at jeg har de rigtige folk bag mig. De fleste af mine kammerater på landbrugsskolen synes, det er en fed historie, og de ville ønske, at de selv havde fået sådan en chance, lyder det taknemmeligt fra Nicklas.
De fleste af mine kammerater på landbrugsskolen synes, det er en fed historie, og de ville ønske, at de selv havde fået sådan en chance. Nicklas Kousgaard
Uafhængig af banker
FarmCompany har finansieret hele projektet til en forrentning på 4-5 % plus afskrivninger.
Det betyder, at Nicklas er uafhængig af banker.
- Som banker opfører sig nu, var jeg aldrig kommet nogen vegne med min opsparing på 200.000 kr., konstaterer han.
Til gengæld oplever både han, Nicolaj og Mads, at FarmCompany er large, og at deres beslutningsproces er hurtig og effektiv. De er benovede over, at FarmCompany viste dem den tillid, at de købte ejendommen et helt år før, alle tilladelser til den nye brug af nabogården var på plads.
- På den måde gik der et år, hvor vi ikke har betalt husleje, fortæller Mads.
To dage efter at de tre overtog nabogården, stod det klart, at der var akut brug for et regnvandsanlæg. Pris 180.000 kr. Her var en bank nok gået kold, mener Nicolaj, men Jens Ohnemus sagde ja til investeringen.
I overensstemmelse med FarmCompanys bæredygtighedsstrategi, lægges der vægt på ressourcebesparende initiativer, herunder udskiftning til LED, m.m. – og at bedriften i det hele taget ser godt ud.
Den ældre soejendom havde ingen fremtid haft, hvis der ikke var blevet foretaget den store investering i bedriften. Den udenlandske kapital fra FarmCompany er derfor med til at holde gang i lokalområdet, og det hører også med til historien, understreger Nicklas.
Hårdt arbejde og en unik chance
Nu er Nicklas fyldt 22, og stadig en meget ung, nyetableret landmand. FarmCompany blev hans genvej til et liv som selvstændig, for uden denne chance havde han måtte arbejde længe for at samle en tilstrækkelig opsparing.
Så længe han kan huske, har han ikke villet andet end at have frilandsgrise. Som ung tog han toget fra Sønderborg op til onkel Nicolaj i ferier og weekender for i al slags vejr at passe grise og sætte hegn op. Det ville han hellere end at være fejedreng på et konventionelt svinebrug uden for Sønderborg.
At Nicklas ikke er bange for at bestille noget, har han senest bevist i perioden fra foråret 2021 og til januar i år. I den periode tog han produktionslederuddannelsen på Dalum Landbrugsskole, mens han samtidig hver weekend arbejdede på Stenager Økogris, hvor han tog ansvar for alt det administrative omkring planteavlen, herunder salg af afgrøderne.
Store drømme, hårdt arbejde og mødet med de helt rigtige mennesker skulle altså vise sig at være helt afgørende i Nicklas’ rejse mod at blive selvstændig landmand.
Mads Kristensen
Trioen bag full-line frilandsproduktionen er Nicolaj Kousgaard Pedersen, Nicklas Kousgaard og Mads Kristensen.
Tilmelding til nyhedsbrev