Sådan skaber du en forretning på dit deltidslandbrug

Udgivet d. 27-02-2019

Tre iværksættere fortalte, hvordan de fik deres forretningsidé op at flyve

Pia Dahl med datteren Emma og sønnen Frederik. Det er børnene, der ejer Nygård Bondegårdis.

Et fyraftensarrangement hos SAGRO onsdag aften var for alle med drømmen om at skabe sig en tilværelse på landet. Og de mødte livsglæde og et smittende engagement fra oplægsholderne. Men også megen stålsat vilje.

Dexterlandmanden var Endrup, repræsentanten for Naturligvis Limousine i Vejen og Nygård Bondegårdsis er ikke kommet sovende til deres succes’er. Men de elsker deres tilværelse.

Faggruppe Deltid havde sammensat programmet for at inspirere - og for samtidig at fortælle om alt det, SAGRO kan rådgive om, både for den, der første gang flytter på landet, og for den, der vil have sparring til at videreudvikle en forretningsidé.

Men naturligt nok var det de levende eksempler på iværksættere, der er ved at føre drømmen ud i livet, der fik den største opmærksomhed.

29-årige Mads Mortensen er økolog og tilflytter til Endrup, hvor han og kæresten for et par år siden slog sig ned med bare 3 ha jord - lige plads nok til en dexterko. Men det viste sig, at både kommunen og de store landmænd i området havde brug for én, der havde dyr til et rydningsprojekt og naturpleje. Så nu er Mads kommet op på at have 10 moderdyr (og alle er med kalv) på et 26 ha stort område.

Og det skal give penge!

- Ellers gider jeg ikke. Mit resultat skal være 10.000 kr., når dyrene slagtes to år gamle, fortæller han. Derfor har han virkelig lyttet til forbrugerne og lagt sit eget koncept med disse principper:

  • Feed no food
  • Naturlighed: Ko og kalv er sammen, og der udføres naturpleje
  • Ingen brug af antibiotika
  • Nænsom fravænning, først ved 7-9 måneders alderen.

Afsætningen sker mest via Facebook og en meget aktiv og personlig markedsføring med flittig brug af videoer. ”Fortæl, fortæl, fortæl!” - er hans mantra.

Hans Jeppe Andersen, SAGRO, fortalte om innovation.

Mads E. Mortensen fra Lille Endrup - dexter og naturpleje.

Han drømmer om at etablere en gårdbutik, at sælge sine produkter fra en mobil pølsevogn og at kunne samle 150 deltagere til spisning på Endrup Kro under temaet: Smagen af de blomstrende enge i Endrup.

Fra Naturligvis Limousine fortalte Frede Kristensen historien om, hvordan ni lokale aflevere i Vejenområdet for nogle år siden slog sig sammen, og på den måde fik skabt deres eget brand, som nu forhandles i fire store supermarkeder i Sydjylland. Alle 9 avlere har udvidet produktionen, og det har endda været nødvendigt at koble to underleverandører på.

Her er succes’en dog ved at nå et kritisk punkt. Yderligere fire supermarkeder står klar til at sælge kødet, men nu er det blevet så stort, at avlerne lige nu diskuterer, om de skal ansætte en medarbejder til at står for afsætningen - eller om de må sige nej.

Pia Dahl fra Nygaard Bondegårdsis fortalte den utrolige historie om, hvordan hendes tre halvvoksne børn nu ejer og driver en isproduktion. Det var børnenes idé, men det var meningen, at det var forældrene, Pia og Peder, der skulle låne penge til at udvide deres mælkeproduktion med en isproduktion. Det blev imidlertid stoppet af deres bank, som sagde nej.

Men Caroline, Emma og Frederik nægtede at give op. De gik selv til en anden bank, som lånte dem pengene. Selvom virksomheden står i deres navn, så hjælper hele familien til, og der er penge i det, siger Frederik glad. Han er sikker på, at produktionen vil vokse, og at de på sigt sagtens kan leve af det, hvis han og søstrene bestemmer sig for det.

Idérigdommen blomstrer. Jens Simonsen, formand for SAGROs faggruppe Deltid, viste et par produkter, der har fået succes i København. En genanvendt mælkekarton fyldt med økologisk halm, der er podet med østershatte-mycelium. Pris 99 kr. Den store udgave får man for 249 kr.

Fakta

Du kan læse mere om iværksætterne her:

Mads Mortensen med Lille Endrup - dexter og naturpleje.

Naturligvis Limousine

Nygaard Bondegårdsis

Stefan Sørensen drømmer om at komme til at leve af sin juletræsproduktion. Han fik gode råd af revisor Lene Bjerregaard Olsen, SAGRO.


Tilmelding til nyhedsbrev


Indlæs flere relaterede artikler

Samarbejdspartnere