Øget indtjening er brugt til at afvikle gæld

Udgivet d. 31-01-2018

Fire rådgivningsvirksomheder har analyseret 400 regnskaber for 2017 – det fulde materiale fremlægges på økonomikonferencer i næste uge. Anders Harck kommenterer resultatet.

SAGRO, LandboSyd, LandboNord og LMO har samarbejdet om tidligt at skaffe et præcist billede af økonomien lige nu.

De fire rådgivningshuse fremlægger det omfattende materiale for alle driftsgrene på økonomikonferencer onsdag den 7. februar. I Billund foregår det kl. 8.45, og du kan nå at tilmelde dig helt frem til på mandag.

Hovedtendensen i de nye tal er, at landbrugets øgede indtjening i 2017 er blevet brugt til at afvikle dyr gæld, og ikke mindst til at foretage nødvendige investeringer, som skal reducere fremstillingsprisen de kommende år. 

Afvikler på kassekreditten

Hos mælkeproducenterne er der blevet luft til at fokusere på andet end ren og skær overlevelse. Underskud er vendt til overskud, og der er sket en afviling af kassekreditten på 20 procent i forhold til 2016.

For so-holderne blev der også investeret og afviklet gæld. Beløbet til investering og afdrag var i gennemsnit to millioner kroner yderligere i forhold til sidste år. So-holderne fik afviklet 30 procent af kassekreditten i forhold til 2016.

Kroner frem for kilo

- Det er rigtig glædeligt, at de to store driftsgrene har haft et økonomisk godt år. Men i betragtning af de store balancer, som mange bedrifter jonglerer med, så er indtjeningen kun der, hvor den bør ligge, hvis landbruget skal være til at leve af, konstaterer Anders Harck, der er formand for sektorbestyrelsen for Økonomi og Virksomhedsledelse på SEGES og næstformand i Sydvestjysk Landboforening.

Ifølge ham burde resultatet for 2017 være ”den nye normal”, hvis landbruget skal blive en god forretning.

- Men det forudsætter, at vi som landmænd konstant ser på kronerne – og holder op med at være så fokuseret på, hvor mange kilo, vi producerer, understreger han.

Anders Harck medgiver, at udsigterne for 2018 ikke er de lyseste, men han forventer ikke noget katastrofeår.

- Regnskabstallene skal få den enkelte til at gå hjem og forsøge at optimere og at få ham til at udfordre sine rådgivere til at komme rundt i alle hjørner af bedriften, siger Anders Harck.

Alt i alt står landbruget tilbage med en bedre soliditet, end det har været tilfældet i flere år. Soliditeten på so-hold og hos mælkeproducenterne er fra 2016-2017 steget med to procentpoint fra 10 til 12 procent. Det betyder, at landbruget er blevet mere robust.

Mens vi i 2017 så en stor afvikling af kassekreditten, så forudser rådgivningsvirksomhederne, at der vil ske en ændring i år.

- Vi vil fremover se, at der kommer en større afvikling af den billige gæld på realkreditlånene i takt med, at afdragsfriheden ophører. Det betyder, at der vil være mindre råderum til at afdrage på den dyre gæld, siger afdelingsleder Økonomi & Strategi i SAGRO, Carsten Ladegaard Jakobsen.

For driftsgrenene slagtesvin og planteavl vil tilsvarende resultater bliver præsenteret på økonomikonferencen på onsdag.

Og helt i tråd med Anders Harcks udtalelser, så er arrangementets titel ”Kroner frem for kilo!”


Tilmelding til nyhedsbrev


Indlæs flere relaterede artikler

Samarbejdspartnere