Udgivet d. 06-09-2018
Hvordan får jeg mest vandingskapacitet for pengene?
Af Gunnar Schmidt, Energi- & teknikrådgiver, Byggeri & Teknik
Udvidelse af bestående anlæg
Udvidelse af kapaciteten på et vandingsanlæg bør ubetinget planlægges, så man når det ønskede resultat. Hvad nytter eksempelvis investering i en større pumpe, hvis en flaskehals et andet sted på anlægget betyder, at anlægget ikke kommer til at give mere vand?
Indledningsvis bør man undersøge, om anlæggets komponenter kan fremføre mere vand - boring, pumpe, jordledning og vandingsmaskine. Dernæst må man finde den eller de faktorer, som er den begrænsende faktor i forhold til at øge timeydelsen.
Kan boringen levere mere vand?
Find gerne borerapporten, som blev udarbejdet under etableringen af boringen. Er den bortkommet, kan den hentes på www.geus.dk. Er boringen af ældre dato, og er der okker eller mangan i vandet, er det sandsynligt, at boringens ydelse er lavere, end da den blev etableret. I så fald er første skridt at få anlægget prøvepumpet af en brøndborer. Prøvepumpningen kan i de fleste tilfælde udføres hurtigt og let ved brug af det eksisterende pumpeanlæg.
Maskinen
Rigtig mange steder kan man øge vandydelsen i størrelsesordenen 5–10 % ved at udskifte vandingsmaskinen med én, som har større slangediameter. Ved at øge slangediameteren sænkes tryktabet nemlig – vel at mærke hvis slangelængden forbliver den samme.
Da man i reglen vælger dysestørrelse på vandingskanonen ud fra ønsket om et bestemt arbejdstryk ved kanonen, betyder et lavere tryktab i slangen, at vandet har et højere tryk, når det når frem til kanonen. Et højere tryk ved kanonen betyder større vandydelse med samme dysestørrelse. I visse tilfælde kan man endda øge dysestørrelsen og dermed øge ydelsen endnu mere.
Renoveringsplan
Udskiftning af pumper til vandingsanlægget med det formål at få mere ydelse udføres mest økonomisk, når pumperne pga. slid og ælde alligevel skal skiftes.
Nogle oplevede i vandingssæsonen havari på pumpeanlægget. Det hurtigste var da at udskifte de havarerede komponenter med tilsvarende nye. Det klogeste havde været at gennemgå anlægget for at finde frem til, om man kunne få mere vand ud ved at vælge andre pumper – men hvem har tålmodighed til den øvelse i ”kampens hede”?
Selv om man ikke har aktuelle planer om udskiftning af pumpeanlægget, er det en god ide at få udarbejdet en plan, som ligger klar i skuffen den dag, udskiftningen pludselig skal udføres.
Nyt anlæg
Har man ikke haft vandingsanlæg før, er der ganske mange spørgsmål at afdække, før beslutning om investering træffes. Drøft gerne det dyrkningsmæssige med din planterådgiver.
Som erfaren bruger indenfor markvanding er ganske mange bevidste om ønskerne til et nyt anlæg.
Intet nyt under solen på den front!
Eller er der alligevel?
Er det altid en god idé med vandingsmaskiner med lang slange, for eksempel over 600 meter?
Kan man lette vandingsarbejdet på anden måde end blot ved at vælge maskiner med stor slangelængde, så der bliver længere tid imellem maskinen skal flyttes?
Og hvordan får man vandingsanlæg med de laveste totale omkostninger? Spørgsmålene er mange og svarene er individuelle.
Centerpivot eller parallelvander?
I mange år har man i Danmark næsten udelukkende anvendt vandingsmaskiner til udspredning af vandingsvandet, suppleret af under en håndfuld centerpivot anlæg (fastopstillede cirkelvandingsanlæg). Samlingen af jordbrugsarealerne i større enheder, med flere marker placeret i større klumper end tidligere, har gjort det mere interessant at overveje at etablere enten et centerpivotanlæg eller en parallelvander. En parallelvander bygger på samme princip som en cirkelvander, med den forskel at parallelvanderen er i stand til at vande rektangulære arealer, da hele bommen bevæger sig parallelt over arealet.
En parallelvander i arbejde. Anlæggets bom på flere hundrede meter kører parallelt over marken. I forgrunden ses anlæggets generator til produktion af el til drift af hjulmotorerne på de enkelte sektioner. Maskinen fødes med vand fra en slæbende slange – se nederst på fotoet.
Selv om det har været katastrofalt tørt i 2018, er det ikke sikkert at et vandingsanlæg totalt set lønner sig. Drøft gerne afgrødevalg og merudbytter samt det økonomiske afkast med din planterådgiver før beslutningen om etablering af vandingsanlæg træffes.
Ideelt set er rækkefølgen i beslutningsprocessen følgende:
Tørken i 2018 vil helt sikkert generere stor interesse for såvel udvidelser og for nyanlæg. Byggeri & Teknik I/S planlægger sammen med SAGRO kursus- og mødevirksomhed omkring emnet, så snart høst- og såsæsoner i efteråret er overstået.
Mere information om vandingsanlæg findes på landbrugsinfo.dk i farmtesten "Optimering af markvandingsanlæg".
Tilmelding til nyhedsbrev