Ny ordning med fokus på klima, miljø og biodiversitet

Udgivet d. 30-08-2024

 

Landbrugsstyrelsen lancerer nu ordningen “Permanent Ekstensivering”, der har til formål at styrke den danske indsats for at reducere drivhusgasudledninger, minimere kvælstofudvaskning og forbedre biodiversiteten. Denne ordning tilbyder landmænd mulighed for at tage landbrugsjord permanent ud af drift med henblik på at omdanne disse arealer til naturlige levesteder, der kan bidrage til en grønnere fremtid.

- Det her er en helt ny mulighed for landmænd og lodsejere at indtænke både klima, miljø og biodiversitet i den daglige drift, siger naturrådgiver Emil Grøn Jensen.

Ordningen tilbyder et økonomisk tilskud til landmænd og lodsejere, der vælger at deltage. Dette skal sikre, at overgangen til ikke-produktiv jord sker på en økonomisk bæredygtig måde. Tilmeldingen til ordningen åbner den 2. september 2024, og ansøgningsfristen er fastsat til den 31. oktober 2024.

Tilskud og tinglysning
Tilskuddets størrelse vil være 82.500 kr./ha for omdriftsarealer og 35.500 kr./ha for permanente græsmarker. Hvis der gives tilsagn fra Landbrugsstyrelsen, vil der blive lavet en permanent tinglysning på arealet, som omfatter et fremtidigt gødnings-, omlægnings- og sprøjtningsforbud. Det vil fortsat være muligt at få grundbetaling på arealet, og arealet må fortsat afgræsses eller bruges til slæt. Derudover vil det i fremtiden være muligt at få et ekstra naturplejetilskud, og der kan også gives dispensation til at rejse skov på arealet.

- I SAGRO anbefaler vi, at man tager et kig på sin markplan og ser, om der kunne være kiler, hjørner, våde områder eller andre irrationelle steder i marken, som man med fordel kunne tage ud af drift og i stedet modtage et tilskud for at tinglyse arealet til natur. Sådanne tiltag kan både forbedre den driftsøkonomiske bundlinje og samtidig medvirke til en endnu grønnere ESG-rapport i forhold til klima, miljø og biodiversitet, siger han.

Af tinglysningen vil det også fremgå, at hvis det pågældende areal i fremtiden bliver en del af et større sammenhængende vådområde- eller lavbundsprojekt, er det ikke muligt at afvise et sådant projekt.

Få tilskud før kommunen udpeger arealet som §3-natur
Til sidst vil Emil understrege, at det kunne være relevant at tage et kig på de marker, der har ligget som græsmarker de sidste mange år.

- Har man våde eller fugtige græsmarker, der ikke har været omlagt de sidste 7-10 år, og som man ikke har planer om at ændre driften af, vil jeg klart anbefale at overveje ordningen. Kommunen har nemlig lovmæssig hjemmel til at udpege sådanne områder som §3-natur, og en sådan udpegning vil give de samme restriktioner som denne ordning, men uden nogen form for tilskud eller kompensation, siger han.

 

 

Kontakt os

Få et godt råd fra en rådgiver

Emil Grøn Jensen Emil Grøn Jensen Naturrådgiver 96296628 61 67 82 38

KONTAKT

Vil du vide mere om ordningen, er du velkommen til at kontakte:

Michael Illum Hansen, tlf.: 96 29 66 44, mail: mhh@sagro.dk

Nicolai Smed Kjær, tlf.: 76 60 21 85, mail: nsk@sagro.dk

Emil Haugaard Smed, tlf.: 76 60 21 70, mail: ehs@sagro.dk

Emil Grøn Jensen, tlf.: 96 29 66 28, mail: egj@sagro.dk


Tilmelding til nyhedsbrev


Indlæs flere relaterede artikler

Samarbejdspartnere