Kampen mod afrikansk svinepest er en ”Must win”

Udgivet d. 12-10-2018

Kæmpe interesse for informationsaften om afrikansk svinepest

Alvoren var til at få øje på, da SAGRO og SvineRådgivningen torsdag aften holdt informationsaften om afrikansk svinepest i Birk Centerpark. Omkring 130 var mødt frem til mødet, der blev arrangeret og annonceret for mindre end en uge siden.

For selv om sygdommen til nu som det nærmeste sted ”kun” er fundet i Ardennerne i det sydlige Belgien, er bekymringen stor – fordi de mulige konsekvenser er katastrofale.

- Kampen mod svinepest er en ”must win”, sagde direktør i SvineRådgivningen Kjeld Askjær som velkomst.

For fundet af bare et enkelt sygt dyr eller virus i Danmark, vil betyde, at Danmarks eksport af svin standser med dags varsel.

Konsekvensen af et eventuelt udbrud i Danmark vil være, at eksporten af grise og fødevarer vil blive standset straks.

Når det lykkes at inddæmme udbruddet, vil eksporten delvist kunne optages – dog kun i Europa – og ikke til lande udenfor – som Kina og Japan.

Ud over fødevarer eksporteres dagligt 35.000 levende smågrise, der så heller ikke kan komme ud – i det mindste for en periode.

Lande uden for EU vil formentligt ikke modtage dansk svinekød og måske kød i det hele taget i op til 12 måneder.

Kjeld Askjær, SvineRådgivningen, fortalte at kampen mod svinepest er en "Must win"

Sygdommen springer

Dyrlæge Bent Nielsen SEGES fortalte om sygdommen, og om hvorfor han mener, at det kommende 67 km lange vildsvinehegn, som kommer op langs den dansk-tyske grænse, er den rigtige løsning – selv om det ikke løser alle problemerne.

- Det er med til at minimere risikoen, men risikoen er lige så stor for, at folk tager madvarer med hjem fra lande, hvor virusset findes, ligesom også jægere kan bringe noget sygdom med sig ved at tage kød fra vildsvin med hjem, ligesom de kan bringe smitte med hjem med våben, knive og tøj.

Antallet af fundne tilfælde er steget fra 40 til 4000 på fire år og selvom spredningen foregår ved direkte kontakt, har sygdommen dog taget nogle spring på hundredvis af kilometer, hvilket tilskrives, at det er båret af mennesker. Lige nu er et område i Belgien, der således tilfældigvis er ramt.

Han var også bekymret for, at landbrugs-ansatte fra de øst-europæiske lande, hvor sygdommen er udbredt, kan bringe virus med til Danmark via lokale madvarer.

- I må sørge for, at det ikke kommer ind på gårdene, sagde han.

Men også rester af fødevarer smidt i naturen eller på rastepladser udgør en smitterisiko. Derfor arbejder SEGES med skiltning, og for at vejdirektoratet sikrer og tømmer affaldsspande på rastepladser.

Bent Nielsen opfordrer til, at man skal tage et foto og sende det til SEGES med angivelse af rastepladser, hvor det sviner.

Svineeksportør Søren Westergaard, Sunds, opfordrede til at sikre, at der kommer mere information ud til de mange østeuropæere, der IKKE arbejder i landbruget og dermed typisk ikke har det store kendskab til den smitterisiko, de kan bære med sig.

Bent Nielsen fortalte, at der gerne skal gå 24 timer fra, man har været i et område med svinepest til man går ind i en dansk stald. Og man skal naturligvis være vasket og ikke have urenheder i tøj eller støvler.

Afdelingsleder i SAGRO Økonomi & Strategi, Søren Strebel opfordrede til både rettidig økonomisk og praktisk omhu, så man garderer sig med et beredskab på den økonomiske side, og har taget praktiske forholdsregler, hvis eksporten af grise eksempelvis stopper midlertidigt.

- Ring til banken, før de ringer til dig, sagde han.

 

Afdelingsleder i SAGRO Økonomi & Strategi, Søren Strebel, opfordrede til både rettidig økonomisk og praktisk omhu

AFRIKANSK SVINEPEST (”African Swine Fever” – eller AFS) ER:

en smitsom virussygdom,​ som rammer alle racer af svin (herunder vildsvin).

​​​​​​Afrikansk svinepest har aldrig været konstateret i Danmark.

Kan ikke smitte mennesker eller andre dyrearter.

Virus spredes ved direkte kontakt, herunder foder og madvarer

Stort set alle dyr, der bliver smittet, dør efter 1-2 uger.

Der findes i dag ingen vaccine, der kan forebygge eller medicin, der kan kurere.

Virus kan fjernes ved hjælp af desinficering

Kød, der ikke er varmebehandlet, kan bære virus.

Virus kan overleve i frosset fersk kød i årevis.

Sidste udbrud af svinepest i Europa i 80’erne tog det ti år at udrydde, og der findes stadig sygdom på Sardinien.


Tilmelding til nyhedsbrev


Indlæs flere relaterede artikler

Samarbejdspartnere