Udgivet d. 01-09-2023
Så kommer her et par datoer mere til samlingen.
Hvis du bruger tidlig såning af vintersæd som efterafgrøde, skal vintersæden være sået senest 7. september for at kunne tælle med. For sen etablering er nemlig en af de fem hyppigste fejl, som Landbrugsstyrelsen finder, når de laver kontroller.
- Man skal også huske, at vintersæden skal være i renbestand. Det er derfor ikke tilladt at have blandet sit korn med græs, siger planterådgiver ved SAGRO Eva Tine Engelbreth.
Hvis man er kommet til at lave den fejl, kan man stadig nå at rette den ved at trække sin ansøgning ud af fællesskemaet frem til 10. september. Den dato fungerer som endelig deadline for indberetning af efterafgrøder.
Tidlig etablering er næppe optimalt
Der er dog næppe optimalt at etablere sin vintersæd så tidligt, hvis man tager besværet med græsukrudt med i ligningen.
- Vi anbefaler det kun i marker, hvor man ikke døjer med græsukrudt. Hvis man venter 14 dage med at etablere sin vintersæd, kan man mere end halvere sine græsukrudtsproblemer, siger Eva Tine Engelbreth.
Som nævnt er for sen etablering en af de i alt fem hyppigste fejl, som Landbrugsstyrelsen finder ved kontroller. De andre er brug af ikke-tilladte plantearter, for lav dækningsgrad i marken, forkert angivelse af stedet for målrettede efterafgrøder, og at man skal beholde dem frem til 20. oktober.
Hvad angår målrettede efterafgrøder, harLandbrugsstyrelsen meldt ud, at man - lige som sidste år - agter at kontrollere 10 % af arealerne.
Hvis man udsættes for kontrol ift. såtidspunktet, bruger kontrollørerne en oversigt over kornets fremspiring. Den vejledning kan du i øvrigt læse her.
Man skal så vintersæd senest 7. september, for at den kan tælle med som alternativ, og det skal være en renbestand af de tilladte arter.
De arter er:
Tilmelding til nyhedsbrev