Udgivet d. 24-10-2019
Første milepæl blev rundet i SAGROs efterafgrødekamp
Af planterådgiver Niels Holmgaard SAGRO
Første milepæl blev onsdag den 23. oktober rundet i SAGROs efterafgrødekamp, med fremvisningen af konkurrence-parcellerne i marken hos svineproducent Anders Rahbek ved Hammerum i Herning kommune.
Hovedformålet med konkurrencen er få ny viden om efterafgrøder på sandjord, da denne jordtype klart udgør det største areal for SAGROs kunder. Deltagerne, der tæller DSV-frø, SEGES, FRDK, Økologi Rådgivning Danmark og SAGRO har derfor sammensat deres blandinger, målrettet den sandede jordtype der er i konkurrence marken.
I kampen er der også en reference parcel med en efterafgrødeblanding af olieræddike, honningurt, vårbyg og rug, der kan bruges som pligtig efterafgrøde efter gældende regler. Et hurtigt kig ind over parcellerne taler sit klare sprog. Referenceblandingen skriger efter nærring, og det har den gjort i 2 mdr. Planterne står små og utrivelige og udnytter ikke solens energi, til at lagre kulstof i jorden, til glæde for klima og jordens frugtbarhed. De mangler simpelthen næring. Tænker man over det, er det jo ikke så mærkeligt. I marken, hvor kampen står, er jordtypen som tidligere nævnt til den lette side, og muldlaget er ikke meget dybere end de ca. 25 cm der pløjes i. Hovedafgrøden har i 2019 været vinterbyg, og udbyttet var på den rigtige side af 85 hkg kerne og ca. 5 ton halm, der er fjernet fra marken. Det gør, at der samlet set er fjernet ca 170-175 kg N/ha fra marken i kerne og halm. Kvælstofnormen for marken er på 191 kg N/ha. Det siger sig selv, at så er der ikke meget næring tilbage til efterafgrøderne, med det lille kvælstofoverskud og det forholdsvis tynde muldlag.
Det fuldstændig modsatte billede vises i konkurrence blandingerne. De indeholder alle en god blanding af forskellige plantearter, ja, helt op til 13 arter er blandet sammen i flere af blandingerne. Alle blandingerne indeholder 30 – 50 % planter der er kvælstoffikserende. Det ses tydeligt på plantevæksten, at der er næring til rådighed. Disse parceller fremstår meget frodige, med et tæt grønt plantedække, der stråler af velvære og en stor biodiversitet. Det er også tydeligt at se, at de ikke kvælstoffikserende planter nyder godt af den næring, der stilles til rådighed. De kvitterer med væsentlig større tilvækst end i den triste reference parcel. Alle konkurrence blandingerne indeholder fornuftigt nok overvintrende arter, der er valgt, for at sikre at al den opsamlede og producerede kvælstof, holdes i overjorden vinteren over, så næste års vårbyg-afgrøde får nytte af næringen.
Nu må vi bare vente i spænding, og se hvordan efterafgrøderne klare vinteren. I det tidlige forår, vil vi igen invitere til fremvisning, inden efterafgrøderne destrueres, og der såes vårbyg uden gødningstildeling. Og endnu mere spændende bliver det til næste års høst, hvor den endelige afgørelse falder, og hvor vi finder vinderen med det største udbytte i vårbyg.
Se filmen om status på Efterafgrødekampen her >>
Planterådgiver Kasper Kjær Jensen er gået i dybden til SAGROs efterafgrødekamp.
Efter matchen blev der serveret lidt godt fra grillen.
Foreløbigt har Foreningen for Reduceret Jordbearbejdning (FRDK) lagt sig i spidsen for konkurrencen.
Tilmelding til nyhedsbrev