Udgivet d. 16-05-2022
I år skal man være ekstraskarp, fordi indkøbt, proteinrigt foder er steget voldsomt i pris.
Hver mandag er SAGRO og andre med i et lille forsøg, hvor man tager græsprøver i forskellige marker rundt omkring i Danmark.
Prøverne analyseres i SEGES’ eget laboratorium, og de undersøges bl.a. for indhold af råprotein, sukker, tørstof og fordøjelighed.
- Indtil videre viser prøverne, at man kan forvente, at det på de tidligste marker vil være idéelt at tage første slæt engang i denne uge. Det kommer selvfølgelig an på vejret, for regnvejr gør det svært, siger kvægrådgiver hos SAGRO.
Indtil videre har ændringen i vejret betydet, at sukkerindholdet er kommet ned på et acceptabelt niveau. Dette fordi nattemperaturerne har været en del højere end for blot to uger siden, og derudover er der faldet regn.
- Men der er store forskelle rundt omkring, ikke kun fra egn til egn, men såmænd også over kortere afstande. Mit råd er derfor at følge udviklingen på egne marker tæt. Men generelt vil jeg sige, at man hellere skal tage første slæt en uge for tidligt end en uge for sent, siger Torben Hedegaard.
2022 er særligt vigtigt
For SAGRO handler undersøgelserne især om at sætte fokus på kvaliteten af første slæt. I år er det særligt vigtigt, fordi foderpriserne er i galop mod hidtil usete højder.
- Nogle har måske tidligere haft en tendens til at undervurdere vigtigheden af kvaliteten.. Både med henblik på en bedre fordøjelighed, men også på at øge indholdet af protein i græsset, fordi man hidtil bare kunne supplere op med indkøbt foder. Men i år vil det være alt for dyrt, siger Torben Hedegaard.
Græssets fordøjelighed udtrykkes ved værdien "FK Org stof". Jo højere værdi, jo højere fordøjelighed. Det vil i de fleste tilfælde, være godt at tilstræbe en værdi på 80 - 81 i FK Org stof.
- Ved dette udviklingstrin vil der som oftest både være et tilfredsstillende udbytte, og indholdet af protein er passende, siger han.
Du kan følge med i analyserne på ugebasis på SAGROs hjemmeside her: https://bit.ly/3Mo4qNk
Tilmelding til nyhedsbrev