Udgivet d. 30-05-2022
På grund af den overvældende interesse for friskgræsanalyser, overvejer Marianne Seekjær nu at gentage succesen ved andet slæt. Men hun har brug for din hjælp.
Da SAGRO gjorde det muligt at få foretaget græsanalyse med NIR-scanner på egen gård, væltede det ind med henvendelser. Derfor er det en ovenud tilfreds kvægrådgiver, der nu gør status efter at have nærmest levet i bilen for at køre området mellem Herning, Billund, Holstebro og Esbjerg tynd.
- Vi er utroligt glade for, at så mange valgte at kontakte os. Særligt i år er der mange penge at hente, hvis man kan få taget sine slæt på det helt rigtige tidspunkt, fordi priserne på kraftfoder er steget så meget, siger Marianne Seekjær.
Målingerne viste, at man på langt de fleste gårde lykkedes med at få en fordøjelighed på mellem 80 og 81 procent på tidspunktet for slæt.
Krævede genkalibrering
Da de første målinger blev lavet, var sukkerindholdet så højt, at scanneren skulle genkalibreres. Som mange ved, må fordøjeligheden ikke være for høj, hvis køerne skal have et ordentligt udbytte af græsset.
- Nogle gårde besøgte jeg derfor to gange, så de havde mulighed for at følge udviklingen tæt. En måling er jo aldrig et fuldstændigt præcist billede, siger hun.
Hun henviser til de usikkerheder, der er forbundet med scanneren og den dertilhørende slætprognose. Når man forudser, at man skal tage første slæt om 14 dage, er det under forudsætning af, at vejrudsigten på prøvetidspunktet holder to uger frem. Alt efter vind- og vejrforhold kan det betyde, at fordøjeligheden falder med f.eks. tre procentpoint pr. uge.
- Det er i teorien. Man skal også tage højde for f.eks. den græsblanding, som der bruges, siger hun.
Læg dertil, at en græsprøve skal være “repræsentativ” for marken. Det betyder, at man skal være omhyggelig med at tage græs fra flere områder, og at man ikke kun må klippe græsset i toppen.
- Derfor er det selvfølgelig en god idé at få lavet en ekstra prøve, hvis man vil være mere sikker, siger hun.
SAGRO har brug for dit input
Fordi der har været så stor interesse for at få taget friskgræsanalyser, overvejer Marianne Seekjær nu at gentage succesen ved andet slæt.
- Nogle har måske en tendens til at undervurdere vigtigheden af det, men særligt i år er det vigtigt, at det hele spiller, så man kan spare på indkøb af eksempelvis tilskudsprotein. Men vi er endnu ikke sikre på, hvordan vi gør det rent praktisk, siger Marianne Seekjær.
Årsagen er, at nogle allerede har taget deres første slæt for to uger siden, mens andre skal til at gøre nu. Med andre ord kan det betyde, at Marianne Seekjær fra nu og fire uger frem kan være beskæftiget med kørsel rundt til gårde i SAGRO-land, hvis efterspørgslen på NIR-scanneren viser sig at være lige så stor ved andet slæt.
- Rent praktisk vil jeg ikke kunne nå det. Derfor vil jeg utroligt gerne høre fra folk rundt omkring, om de er interesseret i at få foretaget græsanalyser. siger hun.
En løsning kan derfor blive, at man kan komme forbi SAGROs huse i Esbjerg, Herning, Billund og Holstebro med en prøve, man selv har taget.
- Så send mig endelig en mail, og så vil jeg vurdere, hvordan vi rent praktisk gør det. Så lover jeg at vende tilbage med et svar snarest muligt, siger hun.
Som noget andet følger SAGRO også græsmarker forskellige steder i landet. Der er denne gang analyser fra 4 marker, der som gennemsnit viser en fordøjelighed på ca. 77% i FK org. stof. Det kan du læse mere om i dette link.
Tilmelding til nyhedsbrev