Årets "grovfoderfightere" kåret af ØkologiRådgivning Danmark

Udgivet d. 10-12-2022

En strategi med seks slæt har i år vist sig at være økonomisk god.

ØkologiRådgivning Danmark rundede 2022 af med at hædre de landmænd, som havde opnået særlige resultater i deres græsmarker. Det skete fredag foran et flot fremmøde i SAGROs hus i Herning. 

De store vindere blev Egegaard P/S ved Vojens, repræsenteret af Båhne Jannsen og Lars Andersen (hhv. i midten og til højre på billedet). 

De fik intet mindre end 7.726 foderenheder pr. hektar ud af deres græsarealer. Det skal ses i forhold til gennemsnittet for alle under ØkologiRådgivning Danmark, som blev 7.002. 

Egegaard P/S vandt også for højeste proteinindhold. Her var der tale om et vægtet gennemsnit, som for alle deltagere i Elitegrovfoder 2022 endte på 15,56 %. Men Egegaard havde lykkedes med at få hele 19,06 % ud af sine marker. 

Her er det værd at bemærke, at slætstrategien havde været meget klar fra begyndelsen, før det første kom i hus 18. maj. 

- I år ville vi kun lave kofoder, for vi havde allerede nok til kvierne, og så var vi fra starten af bevidste om, at vi ville have seks slæt i hus. Derfor var vi heller ikke bange for at tage et slæt, hvis det lå lige på vippen, og så har vi vandet. Desuden havde vi mere rødkløver i de nye marker i 2022 end i de foregående år for at hæve proteinandelen. Så vi vidste godt, at vi skulle styre det lidt mere med flere slæt, så rødkløveren ikke blev alt for dominerende, sagde Lars Andersen. 

Højeste fordøjelighed gik til… 

Titlen til den gård, som var endt med bedste fordøjelighed, gik til Søby Søgaard fra Fyn. Her endte man på hele 81,0 % i vægtet gennemsnit. Det er et pænt stykke over gennemsnittet for alle i ØkologiRådgivning Danmark, som endte på 75,6 %. 

Her skal man bide mærke i, at det var første slæt, som blev så imponerende godt, at det alene var nok til at hive titlen hjem. Der kom nemlig hele 4.000 foderenheder pr. ha ud af det. 

Klimaet på Fyn kom godt fra start i år med fornuftige varmegrader og tørt vejr, og derfor blev der kørt gylle ud allerede 16. marts. Og 14. maj blev der snittet græs. 

- Vi var også ude og flække nogle græsstrå, så vi kunne se, at frøene var på godt på vej. Græsblandingen, vi brugte, var mest en 42, sagde Carsten Madsen fra Søby Søgaard, som ses til venstre i billedet. 

Hvornår kan seks slæt betale sig? 

2022 blev mere tørt end 2021, faktisk mere tørt end 2018 for store dele af Jylland, og det betød, at det overvejende kun har været dem, som har vandet, der har fået seks slæt i hus. Men kan det betale sig?

- Det er altid en afvejning, men fordi det har været så dyrt at indkøbe protein til sit foder i år, og fordi mælkeafregningen har været god, har det godt kunnet betale sig med seks slæt. De seks slæt har nemlig givet ekstrahøjt indhold af protein og fordøjelighed. Og dette på trods af, at strømpriserne ellers har gjort deres for at gøre det dyrt at vande, sagde Birgitte Kjemtrup Høyer, der er kvægrådgiver hos ØkologiRådgivning Danmark. 

Om det kan betale sig næste år, tør hun i skrivende stund ikke spå om. Og det samme meldte Båhne Jannsen fra Egegaard P/S også ud:

- Vi ved endnu ikke, om vi også vil have seks slæt næste år. Der er heldigvis et stykke tid til, at vi skal lægge os fast på en strategi, sagde han. 




Kontakt os

Få et godt råd fra en rådgiver

Birgitte Kjemtrup Høyer Birgitte Kjemtrup Høyer Økologirådgiver i ØkologiRådgivning Danmark 40 91 30 75


Tilmelding til nyhedsbrev


Indlæs flere relaterede artikler

Samarbejdspartnere