Udgivet d. 07-10-2024
Hangrise har potentiale til at vokse bedre og udnytte foderet mere effektivt end so- og galtgrise, hvilket passer ind i klimadagsordenen.
Seniorrådgiver Bjarne Knudsen fra SvineRådgivningen har i samarbejde med en lokal landmand, besætningsdyrlægen, medicinalfirmaet Zoetis og slagteriet Tican hentet erfaringer fra de første dataopsamlinger.
- Ved hangriseproduktion undgår man kastration, men dermed opstår også risiko for, at kødet udvikler ornelugt under opvarmning og tilberedning. Risikoen er forårsaget af to stoffer, nemlig skatol (foderbetinget) og androstenon (kønshormon). De to stoffer i forening giver ornelugten. Skatol kan begrænses med fodertiltag, mens androstenon kun fjernes ved kastration, forklarer Bjarne Knudsen.
- Da grise i dag generelt vokser godt og som sådan ikke når at blive så gamle inden slagt, er problemet med ornelugt blevet mindre, og det er måske netop derfor det rette tidspunkt at se på, hvordan vi undgår kastration i fremtiden, siger Bjarne Knudsen.
Vaccination
Vaccination mod ornelugt, kaldet immunokastration, er en anden mulighed. Den gives to gange - først ved indsættelse i slagtegrisestalden, anden gang cirka fire uger før man skal levere de første grise. Den undertrykker kønsdriften, og testiklerne bliver mindre.
- På den måde kan man udnytte potentialet ved en hangris langt størstedelen af dens liv, mens den konverteres til en galtgris inden slagt, siger Bjarne Knudsen.
Af ulemper ved hangriseproduktion nævner han grisenes temperament ved for eksempel flytning og sammenlukning. Her kan man opleve mindre velvilje, flere slåskampe og skader. Derudover har slagterierne i dag et hangrisefradrag pr. kilo.
- Det tager en del af økonomien i projektet, selvom vi sparer på foderet, så ender vi med en lavere afregning på trods af, at vi også har en markant højere kødprocent hos hangrisene, sammenfatter Bjarne Knudsen.
Der er altså ikke voldsom god økonomi i hangriseproduktion, hvor DB i forhold til so- og galtgrise beregnes til omkring + 5-10 kr. inklusive besparelsen i farestalden, hvor kastration ikke bliver foretaget.
- Ophør af kastration er dog alligevel fremtiden, både rent dyrevelfærdsmæssigt og til glæde for vores medarbejdere i staldene, forudser Bjarne Knudsen.
Tilmelding til nyhedsbrev