Videoovervågning gør arbejdslivet nemmere

Udgivet d. 16-09-2022

For Ad Heerschop har videoovervågning givet ham en nemmere arbejdsdag, fordi han ikke skal gå mange unødvendige ture ned til kælvningsafdelingen.

På Ad Heerschops bedrift ligger kælvningsboksene i den fjerne ende af staldområdet. Så gennem de 20 år, hvor han har haft bedriften, har man troligt set ham traske den lange vej derned flere gange hver dag - blot for at konstatere, at koen havde det godt, og at den endnu ikke var begyndt at kælve. 

Med andre ord taler vi her om meget spildtid; det blev let til 5 minutter flere gange om dagen - hver eneste dag. Disse “unødvendige” ture slipper han for nu, for nu er kælvningsboksene videoovervåget. 

- Jeg kan sidde på kontoret, i min sofa eller være til fest og holde øje med køerne. Særligt om aftenen er det rart, når jeg har sat mig i sofaen for at slappe af. Nu ved jeg, at jeg kun skal derned, når der rent faktisk er brug for det, siger han. 

Idéen kom sjovt nok ikke fra ham selv. Hans datter var i praktik på en anden kvægbedrift, hvor de allerede havde kameraer installeret. Det fif tog hun med hjem, og det var ret nemt at overbevise Ad Heerschop om, at det var en god idé. 

Derefter gik det stærkt. Valget faldt på Jysk IT. 

- Jeg har betalt omkring 15.000 kr. for tre kameraer, installation, software og wifi-udstyr i stalden. Det er egentlig ikke så meget. De var flinke til at hjælpe, og det gik stærkt. Jeg har så valgt selv at trække nogle af ledningerne, siger han. 

Kameraerne sparer ikke kun tid

Men det er ikke kun magelighed, der er et godt argument for at få videoovervågning installeret. 

Hvis en ko kommer i problemer under kælvning, er det nemmere at opdage, fordi der er kamera på. 

- Det kan jeg kun anbefale, at man får, hvis f.eks. kælvningsområderne ligger afsides på bedriften, siger Terese Jarltoft, der slagtekalverådgiver hos SAGRO. 

For god ordens skyld skal det siges, at Ad Heerschop ikke har eller har haft problemer med høj kalvedødelighed. 

- Min årsag til at få kameraovervågning var udelukkende, at mange af mine ture til kælvningsboksene var unødvendige, siger han.

Desuden gør kameraerne det nemmere at planlægge dagen. Hver dag mødes han med gårdens ansatte, og her kan man nemt aftale, hvem der holder øje med den ko, som er “lige op over”.

 

Køernes ændrede adfærd

Går man rundt i staldene hos Ad Heerschop, bemærker man hurtigt, at hans køer er Dansk Holstein krydset med Jersey. Det er der en lavpraktisk forklaring på.

- Holsteinkøer er simpelthen blevet så store, at hvis ikke jeg krydsede dem med jersey, ville de være for store til mit inventar, siger han.

Derfor går han ikke og overvejer at købe nyt. Men hvis man gør, kan det også her være en fordel at bruge kameraer i stalden, inden man investerer.  

Der er nemlig stor forskel på, hvordan f.eks. dyrene opfører sig, når der er mennesker i stalden, og når der ikke er. Det viser videoanalyser, som Terese Jarltoft har lavet i flere slagtekalvebesætninger. 

- Efter at have gennemset utrolige mængder videomateriale, må jeg sige, at forskellen er mere markant, end mange måske går og tror, siger hun. 

 

Hjælp til valg af inventar

Terese Jarltoft har haft videokameraer installeret på flere besætninger, hvor hun har haft fokus på, hvordan kalvene opførte sig. Det var lidt af en øjenåbner for de landmænd, hvis stalde hun har fået lov til at analysere. 

En overraskende konklusion et sted har f.eks. været, at hele 80 % af kalvene ikke lå i sengebåsene, men derimod ude på spalterne. 

 - Hvorfor gjorde de så det? Det kan der være flere forklaringer på. Et godt gæt kunne være, at inventaret ikke passer til dyrene. Derfor er videoanalyse et ekstremt godt, pædagogisk værktøj, siger hun. 

Kameraerne gør hende i stand til at være en flue på væggen. Dermed undgår man at forstyrre kalvenes adfærd, som man af naturlige årsager gør, når man arbejder i stalden. Noget som hun bl.a. talte om ved kvægkongressen i Herning tidligere i år. 

 - Derfor var budskabet i mit oplæg, at videoanalyse kan hjælpe landmanden til at lave den rigtige investering i f.eks. nyt inventar. Den kan også være en hjælp til at lave mindre ændringer i de daglige rutiner, som kan vise sig at have en meget stor effekt på dyrenes trivsel og i sidste ende økonomien, siger hun.

Ad Heerschop er dog mest af alt glad for den frihed, som kameraerne har givet ham. For kalvene ligger trygt og godt i dybstrøelsen og har masser af plads.

 - Min kone er da glad for, at jeg ikke render ned i stalden hver aften, siger han og slår en latter op.

Kontakt os

Få et godt råd fra en rådgiver

Terese Jarltoft Terese Jarltoft Slagtekalverådgiver 96 29 68 41 23 11 86 18


Tilmelding til nyhedsbrev


Indlæs flere relaterede artikler

Samarbejdspartnere